Vettem egy nagy levegőt és hajnalban, még a viszonylag friss időben, tárva-nyitva az összes ajtó és ablak mellett, no meg az összes járó ventilátor mellett /az egyiket direkt magamra irányítva/ kénytelen voltam már főzni valamit.
Nem lehet állandóan vajas pirítóson és hideg tejen élni, bár komolyan elég ez is ebben a hőségben.
Ezek készültek:
Kókuszos tejberizs meggyszósszal... jégbehűtve
2 dl víz
2 dl kókusztej
2 dl 2,8-as tej
csipet só
vanília magja
10 dkg kókuszreszelék
cukor
3-4 dl tejszín
A rizst először a vízzel tettem oda és felforraltam, megvártam, hogy felszívja, utána öntöttem hozzá a tejeket, majd a többi ízesítőt, sót egy csipettel, 1-2 ek. cukrot, egy vaníliarúd kikapart magját és kókuszreszeléket, ami elsőre soknak tűnhet, de mire megpuhul a rizs szépen összesimulnak, és puhára főztem sűrű kevergetés mellett.
Amikor kész lett félre tettem hűlni, közben megfőztem a levest, majd amikor kihűlt akkor felvertem a tejszínt viszonylag kemény habbá egy kevés cukorral és szépen összekevertem a tejberizzsel, majd nagy kelyhekbe adagoltam. Ezek tényleg nagy kelyhek, csak kétszerre lehet megenni a bennevalót, így több napra is van jó hideg csemegénk.
A meggyszósz eredetileg levesnek készült, csak sűrűbb lett, mire kihűtöttem szószos állagúvá vált, de nem baj, erre a rizsre tökéletesen fincsi pikáns lesz.
Ment a hűtőbe több órára.
Az esti filmnézésnél tökéletes lesz, finom, jó kókuszos.
Meggyszósz
2 ü. meggybefőtt
1 tasak puncs pudingpor dr oetkertől
3 ek. cukor
1 tk. mézes fűszerkeverék
A befőttet leszűrtem, a meggyszemeket félretettem, a levét fazékba öntöttem kiegészítve vízzel és a fűszerrel felforraltam. Közben egy tálkában a leírás szerint kikevertem a pudingport cukorral és kevés vízzel, majd amikor összeforrt a lé besűrítettem, végül hozzáadtam a meggyszemeket is.
Félretettem hűlni, majd amikor már lehetett ment ez is a hűtőbe.
Krumplileves tárkonyos- tejfölös- füstölt sonkás
4-5 dl füstölt lé, benne sonkadarabkákkal
2 nagy krumpli kockázva
1 zöldpaprika
1 hegyes erős paprika
1 vöröshagyma negyedelve
1 ek. tárkony
olaj, liszt rántásnak
2 dl tejföl 20%
1.ek ecet
Nekem mindig van a fagyasztóban télről vagy húsvétról maradt füstölt sonkalé vagy csülöklé, mert amikor főzöm a káposztákat, húsvétkor a sonkákat, a levükből mindig teszek el nagy tejfölös vödrökben, ilyenkor milyen jól jön ez.
Fazékba tettem a fagyott levet, mellé öntöttem pici vizet és kislángon kezdtem felolvasztani, közben megpucoltam és felkockáztam a krumplit, hagymát, felkarikáztam a paprikákat.
Ahogy olvadt a lé ezeket az apró dolgokat rögtön bele is dobtam, ebben a lében ráadásul sonkadarabkák is voltak lefagyasztva, még ízesebb lett tőlük a leves is.
Amikor teljesen felolvadt kiegészítettem annyi vízzel amennyi levest szerettem volna, kóstoltam, mert a füstöltlénél soha nem tudni mennyire sós, de kellett bele egy kevés meg őrölt bors is, ment bele a tárkony is, végül a krumplit is beletettem és kb. 15 perc alatt puhára főztem.
Közben elkészítettem a rántást, hozzáadtam a tejfölt, majd egy merőkanálnyi forró levessel kiegyenlítettem, simára kevertem és besűrítettem a levest.
Legvégül egy evőkanálnyi ecettel pikánsítottam, mert akkor a legfinomabb, ha savanykás.
Langyosan ettük, valami isteni lett.
Szilvás lepény... egyensúly tésztában
Imádom, szerintem a legjobb gyümölcsös lepény, nálunk hatalmas sláger süti, nagyon finom tészta és sok-sok gyümölcs benne, már megsütöttem szinte az összes gyümölccsel, sárgabarackkal, őszivel, meggyel, szőlővel, de a legnagyobb sláger a szilvás, ráadásul már érik a szilva és olyan nagyon finom.
Recept itt található
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Törlés