2015. december 1., kedd

Toros káposzta sertéskörömmel... hű de jó étel.



A legjobb friss húsból, rögtön disznóvágás után elkészíteni, valamiért akkor a legízesebb, a legfinomabb.
Hála az égnek két utcával odébb van a hentes, aki minden hétvégén vág, ezáltal azonnal hozzá lehet jutni friss húshoz, abálóléhez, disznótoroshoz, kolbászokhoz, szalonnákhoz, friss májhoz.
Hát ezért készítettem most a toros káposztát annyi csavarral, hogy sertéskörmöt is főztem bele... mondanom sem kell egy csoda ez az étel.
Már előre tervezzük az újrázást szilveszterre, de akkor bőrös malacoldalassal és szintén sertéskörömmel együtt.
/Természetesen disznóvágás nélkül is lehet készíteni, városi hentesnél vett húsokból: 1 db friss csülök /+ vagy 2 köröm/ + 1 kg húsos csont/vagy lapocka / + vagy oldalas darabolva és 2 kg savanyú káposzta összeállításából. Csodás végeredményt kapunk./

Legközelebb a savanyú májlevest fogom megfőzni, amihez kell az abálólé, friss hús és máj.
Az enyém eltér az eredeti levestől, mert Erdélyben ezt a levest agyas levesnek is hívják, azért, mert ott belefőzik a végén a sertés agyát is. Brrrrr...
Na ezt én nem, arról szó sem lehet, látni sem bírom, nemhogy megenni.
Svábosan fogom elkészíteni, hússal és májjal savanykásra, az ízes abálólével megfőzve.
/Ui: Na ezt nem sikerült kivitelezni, mert közben el kellett költöznöm Tatáról, fel kellett számolnom mindent és vissza Budapestre, mindenféle személyes tragédiák miatt - súlyos betegség, haláleset./

Körmös toros káposzta
15 dkg füstölt szalonna kockázva
2 ek. sertészsír
2 db vöröshagyma kockázva
6 gerezd fokhagyma apróra
1 zöldpaprika kockázva
pirospaprika, őrölt bors
borsikafű, babérlevél, 10 szem egész feketebors
1 ek. édes-anna paprikakrém
1 db hegyes erős paprika karikázva
2 db sertésköröm felezve, majd a felek is kettőbe vágva
1 csík oldalas darabolva a csontok mentén
1/2 kg lapocka közepes nagyságúra kockázva
1,5 kg savanyú káposzta levével együtt és NEM kimosva
+1 db vöröshagyma vékonyan félkarikára szelve, a tetejére



Elkészítési mód:
A nagy 6 literes fazekamban kiolvasztottam és pörcre sütöttem a szalonnát, majd kivettem és félretettem, a visszamaradt zsíron megdinszteltem a két vöröshagymát, a zöldpaprikát és a fokhagymát, beletettem a húsdarabokat, a csontosokat is - kivéve a körmöket - és nagy tűzön lepirítottam jó alaposan, amikor ez megvolt meghintettem pirospaprikával, őrölt borssal, majd egy pici hideg vízzel felengedtem, hogy nehogy megégjen a pirospaprika, ezután rászórtam az összes többi fűszert, paprikakrémet, az erős paprikát, só nem kell bele, mert amúgyis sós lesz a káposzta, illetve a végén kiderül kell e még bele, végül szépen elhelyeztem a körmöket is és erre annyi vizet töltöttem, hogy jó bőven ellepje, felforraltam és főztem bő 3/4 óráig, amíg majdnem teljesen puha lett az összes hús, ekkor tettem hozzá az előzetesen megpirított savanyú káposztát is a levével együtt, amit a hús párolódása alatt egy másik lábasban, szintén zsíron megpirítottam nagy lángon,  a levét addig egy tálban várakoztatva.
Amúgy soha nem mosom ki a káposztát, semmikor.
Finoman összekevertem, a tetejére szórtam a + vöröshagyma félkarikákat, a fazék két fülénél fogva jól összerázogattam, töltöttem hozzá még egy kevés vizet, megint felforraltam, végül takarékra véve főztem 2,5-3 órát, időnként óvatosan átforgatva, de inkább rázogatva. Hagytam hogy csak egy kevés szaft szerű lé maradjon alatta.
Ennyi idő bőven elég, hogy az összes hús puhára, csontról leomlóra főjön a káposztával együtt.
Friss kenyérrel, tejfölözve tálaltam.
Mennyei étel.

Eszméletlenül finom lett, a férjem állította, hogy a nagymamája sem főzött ettől jobbat, dagadtam is a büszkeségtől /vagy csak nagyon éhes volt ? nem :-), elhiszem, hogy nagyon ízlett neki :-)/ mert nekem is nagyon ízlett.
Utána finom, édes, sült tököt ettünk nyomatéknak.


3 megjegyzés:

  1. Gazdag ízek egy tál ételben, fantasztikusan finom lehet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska nem tudom te főztél-e már ilyet, ha nem feltétlen próbáld ki, ha szeretitek a hozzávalókat, mert ez valami csodás, egyszerűen frenetikus.
      Idén valahogy megveszek ezekért az ételekért, a kocsonya meg a káposzta minden formája iránt :-)))

      Törlés
  2. Lehet a korral jón :D Én is így vagyok vele! Az ehhez hasonló kajákat imádom :) Előre örülök neki, hogy én is élvezhetem, mert elkészítem!

    VálaszTörlés