▼
2016. március 7., hétfő
Almás mindenféle... kevert süti
Azért almás-mindenféle, mert tényleg rengeteg minden van benne, majd meglátjátok.
Másrészt ez a süti is az "Édes Nagyik finom sütik" cseh-szlovák valamely részéből van.
Valódi ízorgia, szottyos a sok finomságtól, holott pofonegyszerű.
Bekerült az állandóan készítendők sorába.
Hozzávalók:
kb. 1 kg alma, reszelve
3 egész tojás
40 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 ek. szódabikarbóna
30 dkg cukor /én csak 20 dkg-ot tettem bele, tulajdonképpen elég/
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg dió egész esetleg félbe törve
5 dkg mazsola
2 dl olaj
A receptben nincs benne, de szerintem 1-2 ek. mézet is lehet bele csorgatni, tuti jót tesz, legközelebb teszek is hozzá. Akkor még lehet megszórni lecsöpögtetett meggybefőttel is, vagy aszalt gyümölcsdarabokkal is, kakaó helyett pedig mézes fűszerkeverékkel vagy fahéjjal bekeverni, csak egyre ízesebb és finomabb lesz tőlük.
Még Sziciliáról, az Etna tövéből hoztunk mézben eltett különféle dió-mandulaféleséget, ezt is a tetejére dobáltam/kanalaztam a mézzel együtt.
Sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
A mérlegem nagy táljába belemértem sorban az összes szárazanyagot és elkevertem.
A nagy sütis tepsimet /25x40/ kivajaztam.
Az almát egy másik nagy tálba lereszeltem, NEM KELL KINYOMKODNI !!!!.
Amikor megvolt az alma, hozzákevertem a szárazokat csak úgy nagyjából, majd beleütöttem az egész tojásokat, nos ezzel már kicsit jobban átkevertem és több részletben öntöttem az olajat, mindig alaposan átkeverve, a végére teljesen egyneműnek kell lennie.
Beleöntöttem a tepsibe, nyersen a feléig kitöltötte, sütés végére felemelkedett a pereméig, szóval a végére kitöltötte teljesen.
Figyelem ! ez nagy adag süti, aki csak 2 főre szeretné, mindenképpen felezze az adagot, de a tepsi méretet is !!!!
Ment a sütőbe 180 fokon és kb. 40-45 perc szükséges, hogy átsüljön, természetesen egy villával meg kell szurkálni a középső részeket, innen tudjuk, hogy megsült-e, ha a villa tisztán jön ki, és már nem mászkos, akkor kész.
A tepsiben hagytam kihűlni, simán kifordítottam belőle, majd két deszka között visszafordítottam a talpára, hogy tudjam szeletelni.
Porcukrozni lehet, isteni finom szaftos sütemény, másnapra sem szárad ki.
Mi az, hogy "mászkos"?
VálaszTörlésTényleg nem érted??????
Törlés