2016. július 27., szerda

Ajándékaim...

 ... az összes együtt...
Brigikém csodás névnapi rózsái...
... és ajándékai, hab és krémek keveréséhez, és egyszemélyes tálkák: kencének, gyümölcsnek, salátának...
Katu ajándéka... most, hogy kevesebben lettünk, már felesleges a nagy grill használata, ez a kis cuki tökéletesen elegendő... már ki is próbáltuk az elmúlt hétvégén
volt egy intenzív érdeklődő is...

 Karina ajándékai... ez az asztali fűszertartó... annyira édes...
... és ez a varrósdoboz... már nagyon kellett... nem is értem eddig hogy bírtam és mi mindenben tartottam a kellékeket, cérnákat, tűket, ollókat, gyűszűt, biztosítótűt /zichereistű - Nagyikám csak így hívta/, ugyan nem vagyok egy nagy varrónő, de azért néhanap kell javítgatni ezt-azt.
Általános iskolában még stoppolni is tanultam, sőt díszpárnahuzatot varrtam, nem beszélve a hímzésekről, horgolásokról, főzésről, és egyéb politechnikai órákról, jézusom még hamutartó alumíniumból, farács forró edények alá... ilyesmik...
Annyira csodás, antik hatású, mintha a Nagyikámé maradt volna rám...

Köszönöm Évikém, Karinával karöltve boldoggá tettetek :-)

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a készítő művészt, akinek van ám egy gasztroblogja is, rengeteg szuper recepttel, az "Ahogy eszik úgy puffad" blog, feltétlen böngésszetek nála, nem bánjátok meg, és a csodás, nélkülözhetetlen tárgyak az otthonunkba:

Kandikó Éva valamint az Üvegmadár Műhely és az "Ahogy eszik úgy puffad" blog
A facebookon megtalálható mindhárom oldal, így név szerint keresve !!!!
nem csak dobozok, hanem lámpák, ékszerek, csodás pipacsos üvegtáblák... rengeteg mindenféle...

menjetek nézzétek, vegyétek, vigyétek !!!


2016. július 26., kedd

Nyár kert csönd dél... Anna és Anikó nap



Minden Annának és Anikónak, aki betéved a blogomra, nagyon boldog névnapot kívánok szeretettel az alábbi gyönyörű verssel :-)


Szabó Lőrinc: Nyár
Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én.

 muskátlijaim és Szafti cicukám

2016. július 21., csütörtök

Cukkinigolyók... sajtosan... ropogósan...



... csak úgy magában, vagy fűszeres tejfölbe/joghurtba mártogatva, vagy sültkrumplival/rizzsel önálló főételként.... vagy bármilyen főzelékhez feltétként... finom.


Hozzávalók: 
1-2 db közepes cukkini
1 tojás
10-15 dkg reszelt sajt
4 ek. zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma belereszelve
só, bors ízlés szerint
tehetünk bele még apróra vágott petrezselymet, zöldhagymaszárat, snidlinget stb.


Elkészítése:
Alaposan lesikáltam a cukkinit, két végét levágtam, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem, besóztam és hagytam 20 percet állni. Amikor letelt az idő kicsit kinyomkodtam, nem kell túlságosan, majd egy tálban a többi hozzávalóval összedolgoztam és golyócskákká formáztam.
Ezek után a hagyományos módon mindet paníroztam - de lehet, hogy felesleges a liszt+tojásba forgatás, hanem elég csak zsemlemorzsába -  és nagyon forró olajban ropogósra sütöttem, papírtörlőre szedtem ki.
Amikor betesszük az olajba egy lapáttal lapítsuk le kicsit mindet, különben felemelkedik és úgy néz ki, mint egy kis buci.
Figyelem nagyon gyorsan sül, nem szabad ott hagyni, hamar aranyszínű lesz és forgatni, majd kivenni kell.
Rögtön kóstoltam, na ezzel jól meg is égettem a szájpadlásomat, de amikor elfogadható hőmérsékletre hűl, jó finom és fűszeres a fokhagymától meg a borstól, a sajt szétolvad benne.
Ettük csak úgy magában is, meg krumplifőzelékhez feltétként is.





itt krumplifőzelékhez...



cukkinivirág... gasztropusztítás képe


2016. július 17., vasárnap

2016. július 15., péntek

Gyökérkenyereim... és bögrés vegyes gyümölcsösöm...



Gyökérkenyereim... dagasztás nélküli, a világ legegyszerűbb és finom kenyérkéi
Ebben a hőségben akármit is csináltam a kenyér csak megpenészedett, igaz nem is nagyon fogyott, mert inkább gyümölcsöket és fagyikat ettem, szóval az utolsó pár szeletet ki kellett dobni.
Szerencsére mielőtt a fagyasztóból kivettem volna a következő adagot, véletlenül megláttam Máginál az ő gyökérkenyér-receptjét, és mivel tudom, hogy ő azon pár gasztrobloggerek egyike akinek a receptjében csukott szemmel meg lehet bízni, mert mindig tökéletes, nosza este lefekvés előtt be is kevertem a tésztát, ma reggel csak formázni kellett már és sütni... no meg enni, imádom még melegen, jó ropogósan, vajjal és édes paradicsommal enni, mennyei reggeli.


Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt vagy finomliszt,
én most 20 dkg világos rozsliszt és 40 dkg finomliszt keverékét használtam
/csak arra kell ügyelni, hogy megmaradjon a 30-60% arány, akkor jó hozzá a vízadag/
3 tk. só
48-50 dkg víz !!! igen dekagramm, szépen ki kell mérni !!!
3 dkg friss vagy porélesztő
1 ek. olaj

formázáshoz bőven liszt még
Nem fontos másnapig várni, ha valaki napközben keveri be, mert szeretne estére friss kenyeret, az a bekeveréstől számított 2-3 óra múlva már formázhatja és sütheti, addig ugyanis bőven megkel.

 ... itt várakoznak a sülésre

Én ma reggel azzal indítottam a projektet, hogy bekapcsoltam a sütőt 200 fokra alsó-felsőre forrósodni, előkészítettem a nagy gáztepsit, egy picit olajoztam és félre tettem, a tésztát pedig 1 éjszakai kelés után borítottam ki a bőven lisztezett deszkára, ahogy hosszában elterült - még a tetejére is szórtam lisztet - egy késsel  vízszintesen 6 rész csíkra vágtam, persze nem sikerül tökéletesen egyformára, kettő kisebb lett, de ez nem számít, mindegyik részt félbehajtottam egyik végétől a másikig majd a végeit megfogva egymáshoz képest ellentétes irányban párszor megtekertem és máris a tepsire helyeztem szépen egymás mellé, kettő külön került egy kisebb tepsire.
Nem kell megijedni, de a tészta nagyon lágy és puha, tehát gyors határozott mozdulatokkal kell dolgozni, de megy simán, nincs benne semmi ördöngösség.
A gáztepsit, amin 4 rudacska volt azonnal tettem is be a forró sütőbe pontosan 33 percre, ennyi idő kell Mági szerint, hogy szépen megsüljön, és igaza is van, pont ennyi kellett.
Ezután ment be a kisebb tepsi a plusz kettővel ugyanennyi időre, csodás aranybarna és ropogós lett mind, és nagyon finom, mert azonnal kóstoltam is.
Ez a recept marad meg nálam véglegesen, kössz Mági :-)








Bögrés vegyes gyümölcsös kevert pite...  csak a szokásos süti-igényem kielégítése miatt, meg azért mert volt szilvám /semmi íze nem volt, ki tudja honnan származott/, fekete cseresznyém és sárgabarackom, egyikből sem volt sok, de egy pite tetejére bőven elég volt.

Hozzávalók: 2,5 dl bögrével mérve
2 b. liszt
1 tasak sütőpor
1 b. cukor
1 tojás
2,5 b. tej
1,25 dl olaj

min. fél kg gyümölcs, ha több az csak még jobb

Összekevertem a szárazakat, beleütöttem a tojást, majd a tejjel igyekeztem simára keverni, a végén ment hozzá az olaj is, az egészet jól kikevertem, jó sűrűn folyós, de ilyennek kell lennie.
A tepsimet /23x35 cm-es/ kiolajoztam, meghintettem vékonyan zsemlemorzsával, beleöntöttem a tésztát, majd elosztottam rajta felváltva a gyümölcsöket, mindből jusson mindenhová, a tetejét még megszórtam 1-2 ek. cukorral és őrölt fahéjjal és ment a sütőbe 180 fokra tűpróbáig, amíg aranybarna nem lett, legalább 30 perc kell, de lehet még több is.
Kihűlve kockáztam és porcukroztam, frissen finom gyönge, szinte szét akar omlani, másnap még jobb, mert már nem akar szétesni de puha marad.


2016. július 14., csütörtök

A legkedvencebb tavaszi-nyári főzelékeim... és nektek????

Mint az alábbi felsorolásból látszik is, szinte mindegyik főzelék jöhet.
Nemcsak nyáron, télen is a fagyasztottból is... mindet nagyon szeretem és gyakran főzöm is...
A receptekből az is kiderül, hogy nincs semmi extraság, csak a hagyományos főzelék elkészítési módok, vagy rántással vagy habarással, mikor melyik szükséges.

1./ Kelkáposzta főzelék jó fokhagymásan



2./ Édes paradicsomos krumplifőzelék


 

3./ Zöldbabfőzelék kaprosan



4./ Édes petrezselymes sárgarépafőzelék



5./ Majorannás vagy babérleveles tejfölös krumplifőzelék



6./ Édes tejes finomfőzelék



7./ Karalábéfőzelék tejszínesen krémesen



8./ Édes paradicsomos káposztafőzelék



9./ Kapros tökfőzelék krémesen tejszínesen



10./ Salátafőzelék fokhagymásan tejszínesen



11./ Húsos kapros lucskoskáposzta főzelék



12./ Édes tejes petrezselymes zöldborsófőzelék



13./ Spenótfőzelék


14./ Édes tejes sóskafőzelék krumplival