Annak ellenére nekiálltam, hogy van egy tuti biztos helyünk, ahol házias, jó paradicsomos, nagyon finom spagettiszószt főznek nekünk már évek óta és egész télre, remélem ez így is marad még sokáig.
Ugyanis nagyüzemben én képtelen vagyok annyit befőzni, hogy három háztartásunkat bőven kielégítsem, lévén a gyerekeim nagy spagettisok meg szószosok, főleg a kicsi.
Leginkább a paradicsom lehéjazása egy őrület, még két kiló esetében hagyján, de mondjuk húsz kilónál egy kész téboly lehet.
Most is csak kíváncsiságból, meg elfoglaltságból készítettem a szokásos négy üveggel - úgy látszik ez az én igazi adagom, ehhez ragaszkodom.
Ráadásul az enyém - bár kiérződik a paradicsom - de inkább zöldségesebb ízű lett, mert körülnézve a kamrában, amit csak gondoltam, hogy jó bele és volt itthon azt bele is raktam, nekem a kóstolásnál nagyon ízlett, de majd a gyerekeim fogják igazán tesztelni és véleményt mondani róla.
Tapasztalat : Olyannyira zöldségesízű lett, hogy nem hiányzott belőle a sárga-fehér répa sem, felbontás után, ha mustárral meg tejföllel kikeverem, kész is a vadas szósz, komolyan. Persze nem kevertem ki már semmivel, frissen kifőzött spagettival, makarónival, meg jó sok reszelt sajttal nagyon finom vega kaja lett.
Nekem ízlett.
Spagettiszósz a la Zsanuária...
2-3 kg paradicsom
2 db közepes fej zeller és a mindegyikhez tartozó zöldje
3 db kápia paprika
2 db zöld hegyes erős paprika
2 db cukkini
2 db nagyobb vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
Fűszerek:
só ízlés szerint
1 tk. őrölt bors
1 ek. cukor
1 ek. szárított bazsalikom
1 ek. szárított oregano
Maga a befőzés pikk-pakkra megvan, az idő a rengeteg tisztítással, hámozással, pucolással, darabolással telik el tulajdonképpen.
Először is forraltam vizet a paradicsom héjának megszabadulásához, a gyöngyöző vízbe hármasával-négyesével engedtem bele a paradicsomokat, de előtte mindegyiknek a szárához képest ellenkező végén egy éles késsel kis kereszt bemetszést végeztem, mert ott fog felpöndörödni és jól lehúzhatóvá válni az egész héj.
Igy szép sorban elvégeztem a műveletet és egy tálba tettem a kopasz paradicsomokat amikor az összes ott volt, puszta kézzel szétnyomkodtam amennyire bírtam, pont, mint kislánykoromban amikor saraztam kint az udvaron, ez isteni élvezetes egy művelet.
Kézmosás után megpucoltam az összes többi zöldséget és fel is daraboltam valamennyire.
A nagy befőző fazekamban először is a felkockázott vöröshagymát dinszteltem meg az olajon, ment hozzá később a fokhagyma is, majd az összes többi zöldség, kis ideig összeforgatva hagytam azokat is dinsztelődni, végül hozzáöntöttem a paradicsomot is, felforraltam és 15-20 percig főztem kavargatva.
Ezután tűzről le, botmixerrel egyneművé kavartam a szószt, visszatettem a tűzre, hozzászórtam a fűszereket, újra felforraltam és még 1 percig nagy lángon kavargatva főztem és kész.
A megfelelően csírátlanított üvegekbe /tegnap részletesen leírtam, megtalálható a hagymás uborkánál és a darált paprika-petrezselyemnél az én jól bevált módszerem/ meregettem színültig, majd celofán rá és a csavaros tető, fejre állítottam 10 percre, majd vissza és ment takarók közé a száraz dunsztba kihűlésig, másnap pedig a kamrapolcra
Nagyon ügyes vagy Anikó! :) Biztosan ízleni fog a családnak is, csupa finomság van benne!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésSzépek lettek, hasonlóan készítem csak én cukkinit nem teszek bele. Érdekes nekem is a 4 üveg a nyerő bármit is készítek:-))
VálaszTörlésÉva ebből a mennyiségből valószínűleg ez a 4 üvegnyi jön ki, nekem ízlik, olyan jó zöldséges, zelleres ízű lett :-)
Törlés