▼
2016. november 4., péntek
Rumos, diós, mazsolás kelt kalács
Kelt foszlós kalács... rumos, diós, mazsolás töltelékkel
Hozzávalók:
1,5-2 dl langyos tej
1 egész tojás + 1 tojássárgája
3 ek. cukor
csipet só
vaníliáscukor
0,5 kg liszt
1 tasak élesztőpor
8 dkg olvasztott vaj, 10 perccel a dagasztás megkezdése után hozzácsorgatva
Mindent a fenti sorrendben bekészítettem a kenyérgépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette csodás puha, pillekönnyű foszlós tésztává.
Amikor lejárt a program, kivettem és lisztezett deszkán széthúzogattam, majd sodrófával kinyújtogattam amennyire csak bírtam.
Jöhetett rá a töltelék.
Ha netán kézzel dagasztanám, akkor egy nagy tálba belemérnék mindent, kezdve a liszttel és sorban a többit is, kivéve az olvasztott vajat és szépen összedolgoznám simára, a végefelé csorgatnám hozzá a tál faláról, körbe-körbe az olvasztott vajat és azzal is simára kidolgoznám, majd vékonyan belisztezném, letakarnám konyharuhával és meleg helyre tenném kelni, kb. 1 órára, de legalábbis míg duplájára nem nő a térfogata. Ennyi. A többi ugyanaz.
Töltelék:
20-25 dkg őrölt dió
egy marék mazsola
1 citrom héja
fél üvegcse rumaroma vagy 1 dl rum
2-3 ek. baracklekvár
egész diószemek karamellizált cukorral keverve
Mindent összekevertem, a lekvártól krémes lesz a töltelék és rajtamarad a tésztán, nincs kiszóródás.
Amikor szépen rákentem a tésztára, majd a keramelles diószemeket is rászórtam, utána a két rövidebb oldalt picit ráhajtottam az egészre, majd a hosszanti oldaltól kezdve feltekertem, pont mint a bejglit, jó szorosan, végül kerek csigaformára igazítottam, mert egy kerek tortaformát kentem ki vajjal, és belehelyeztem a tésztát, bő negyedórát még kelni hagytam, majd lekentem és ment a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy 20-25 percre, pont jól megsült.
Hagytam kicsit pihenni, hűlni a formában, majd deszkára borítottam és naná, hogy azonnal meg kellett kóstolnom. Mennyei finom lett.
Este ez lesz a vacsorám egy bögre hideg tejjel.
Nagyon finom lehet! :) mádom a kelt tésztákat, a kalácsokat, nyammm :)
VálaszTörlésSzoktam hasonlót, asszem ostoros kalácsnak vagy mindek hívják, tulajdonképpen ugyanez, csak 3 hosszú téglalapot nyújtok, feltekerem és összefonom, általában 2 diós és egy máktöltelékes hengert szoktam összefonni (régebben szüretekre sütöttem).