Tökéletes kis adagú fánkrecept, ami villámgyorsan készül, ugyanis nincs kelesztés, nincs dagasztás, pihentetni is csak öt percig kell és máris nyújtható, formázható és süthető.
Szívből ajánlom mindenkinek aki szereti a fánkot de időhiányban szenved.
A recept Neától van, akitől én még csak jót tudtam elkészíteni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tk. sütőpor
2 ek. cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 egész tojás
1,25 dl tej
mazsola - most ugyan elfelejtettem, de legközelebb megy bele, mert szeretem
Egy tálban a fentiek szerint összeraktam mindent, majd összegyúrtam, nekem kellett még hozzá egy kevés liszt, hogy ne ragadjon és szépen nyújtható legyen.
Azalatt az 5 perc alatt, míg pihent a tészta, megtöltöttem a serpenyőt bőven olajjal és kezdtem melegíteni, mindig úgy döntöm el a sütésre kész állagát, hogy beledugok egy fakanál-nyelet az olajba, ha apró buborékok képződnek a nyél körül, na akkor pont jó és mehetnek bele a fánkok.
Míg melegedett az olaj kinyújtottam a tésztát szép négyzet alakúra és nem túl vékonyra, majd mint látható is, tetszőleges formákra daraboltam, lettek kis négyzetesek, háromszögek, ahogy sikeredett a derelyevágóval szeletelgetni.
Amikor elkészültem a formázgatással szépen kisütöttem mindet, először a nagyobbacskákat, mert azoknak több idő kell, a kisebbek amúgy is hamarabb sülnek, a vége felé az olaj is jóval melegebb már.
Láthatóan megduzzadtak alaposan, a kis négyzetesekből cuki párnácskák lettek, izgultam, hogy a belseje nehogy nyers maradjon, de közepes erősségű tűznél végül is átsült mind.
Persze hogy sárgabaracklekvárral ettük, isteni finom még azon melegen, de később már kihűlve sem utolsó.
Most a mazsolát kifelejtettem, de a legközelebbi sütésnél teszek bele azt is, mert én nagyon szeretem.
Anikó, örülök, hogy kipróbáltad. A citromhéj és a mazsola sem rossz ötlet, de a baracklekvár szerintem elmaradhatatlan. Egészségedre!
VálaszTörlésKöszi Nea, tényleg gyors és finom volt :-)
VálaszTörlés