2017. január 1., vasárnap

Szilveszter napján ezeket ettük a lányommal...




Ez az étel 30-án készült, teljes egészében Kata lányom készítette.
Kijevi jércemell besameles karfiol körettel
2 db fél csirkemellfilé
panír: liszt, tojás, prézli
só, bors
Töltelék fűszervaj: előző nap elkészítve, majd fóliába hengerezve a hűtőben dermesztve 24 órát
5 dkg puha vaj
2 db fokhagymagerezd áttörve
só, bors
petrezselyemzöld nagyon apróra vágva
2 szelet bacon ropogósra sütve
Köret:
1 db karfiol, rózsáira szedve
Besamel: vaj, liszt, tej
reszelt sajt sok
Saláta:
1 db jégsaláta vékony csíkokra szelve
1 szál póréhagyma karikázva
2 db paradicsom kockázva
1/2 kígyó uborka gyalulva
Öntet: a szokásos cukros-ecetes lében forgatva



Mint írtam is fent, Katu a fűszervajat előző nap bekeverte és egy éjszakát és még fél napot a hűtőben pihentette.
Amikor nekiállt az étel elkészítésének, zsebet vágott mindegyik csirkemellfilébe oldalt és a jó kemény fűszervajkarikákat behelyezte, még a ropogós bacont apróra tördelve beleszórta szintén, hústűvel összetűzte és mindkettőt a szokott módon kipanírozta majd közepesen forró olajban kisütötte, minimum 10-15 percig sütni kell, hogy abszolút átsüljön.
Közben a karfiolt rózsáira szedte és lobogó, sós forró vízben 5 percig előfőzte, leszűrve vajazott kistepsire tette és amikor elkészült a besamel is rálocsolta, majd bőven megszórta reszelt sajttal és ment a sütőbe pirosra sülni.
/besamel készítési módja külön is megtalálható a receptjeim között, de ide írom: a lényege, hogy ahány dkg vaj, ugyannyi dkg liszt és deci tej, ezzel a mennyiségét is beállítjuk egyben.
Itt most kevesebb kellett: 10 dkg vajat olvasztani, meghinteni 10 dkg liszttel, kicsit összepirítani és felönteni 2-3 dl tejjel, sózni, borsozni, amikor már besűrűsödött akkor beleszórni egy jó maréknyi reszelt sajtot, a többit majd a tetejére hagyni. A besamel lényege, hogy sűrűn folyós legyen, de folyós !!! tehát önthetős !!!/


31-én nem ettünk főtt ételt, mert valahogy nem is kívántuk, helyette ezeket készítettük, sütöttük:

 
 Sonkával-sajttal töltött sörkifli és leveles tésztából készített sajtos ropogós
A sonkával-sajttal töltött kifli, valamint a "pokol tüze" kifli tésztája a következő:
2 ek. zsír
2 dl tej vagy víz
2 ek. tejföl
1 tojás sárgája
1 ek. só
1 tk. cukor
50 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
Töltelék:
Sajtos-sonkáshoz
20 dkg főtt füstölt tarja
25 dkg trappista sajt
"pokol tüze"-hez
10 dkg nagyon csípős paprikás szalámi
15 dkg trappista sajt
A tésztához fentiek sorrendjében mindent betöltöttem a kenyérgép üstjébe, majd a kelt tészta programot elindítva a gép szépen bedagasztotta és megkelesztette a tésztát.
Ez a program nálam 1,5 óra.
Természetesen akinek nincs ilyen gép otthon az kézzel ugyanígy bedagaszthatja: ilyenkor először a lisztet teszem tálba, majd megy bele az összes többi és összegyúrom, majd szép simára kidagasztom, langyos helyen a duplájára kelesztem.
Ezalatt bőven volt időm a töltelékek elkészítésére, azaz a főtt tarját apró kockákra daraboltam, a sajtot hozzá lereszeltem, összekevertem egy tálban és sóztam, borsoztam.
A csípős szalámival nem kell semmit csinálni csak kettesével előkészíteni, és hozzá kis sajtrudakat darabolni, akkora hosszúságban, amekkora a szalámi átmérője.
Amikor megkelt a tészta deszkán finoman átgyúrtam, hengereztem és 4 egyforma darabra vágtam, egyenként gömbölyítettem és szép kerekre nyújtottam, mindegyiket 8 egyforma cikkelyre vágtam, a széles végekre helyeztem a tölteléket, a sajtos-sonkásnál egy jó nagy csipetet, a szalámisnál a két szalámikarikát és rá a sajtrudat, majd onnan tekertem fel a csücsökig. Tepsire raktam mindet a csücsökkel lefelé, nehogy szétnyíljanak. Itt még hagytam pihenni, kelni úgy 20 percet, majd a kissé felvert tojásfehérjével mindet lekentem és megszórtam köménymaggal, de bármivel szórható, ki mit szeret.
200 fokos sütőben pirosra sütöttem, ebből a mennyiségből 2 gáztepsi és még egy picike sült ki.
Már langyosan megkezdve abbahagyhatatlan, nagyon finom.
Vendégségre kiváló, mindenki szereti.


 Sajttal és "pokol tüze" szalámival töltött sörkifli, istenien csípős !!!
 Virsli mustáros leveles tésztába tekerve, lekenve tojással, sózva és köménnyel megszórva
/a hosszú bécsi virsli harmadolva lett, a kész leveles tészta csíkokra vágva, alaposan mustárral megkenve és beletekerve a virsliharmad. Aki szereti ketchuppal is kenheti vagy tormakrémmel is, sőt mini mozzarella sajtszeleteket is fektethet a virslikre, csak gazdagabbá teszi./
Virsli sajttal töltve baconba tekerve és ropogósra sütve
/a hosszú virslibe kis zsebecske vágva, a megfelelő méretű sajtrudacska beletömve és körbe-körbe-tekerve a baconnal, majd ropogósra sütve/


Természetesen ma 1-én elmaradhatatlan a lencse valamilyen formában, nálunk most főzelék lesz készítve ropogósra sütött kolbászkarikákkal, de mielőtt megfőzöm előtte jön a szokott családi babonám, családom itt lévő minden tagjával - jelen esetben Katuval és persze én is - megmorzsoltatom a lencsét, bele kell markolni, picit megemelve szórni vissza a tálba, ezzel idevonzzuk a szerencsét, mit mondjak, ránk is férne egy kicsi szerencse.
Természetesen másik lányom Karina a saját háztartásában ugyanezt teszi, mivel még nagyanyáim és édesanyám által jól be lettünk oltva ezzel a kedves kis babonával.



5 megjegyzés:

  1. szeretem a blogodat, szeretem olvasgatni a receptjeidet, a szép képeidet,
    kíván ok neked sok sikert az új évre, békés szép napokat, sok örömöt, szép új képeket, boldog életet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin ez igazán megtisztelő, és nagyon boldoggá tesz, nagyon köszönöm, hiszen pont ezért csinálom most már 7-ik éve, az ilyen kommentek erősítenek meg, mint a tiéd is, hogy érdemes :-)
      Gyere sokszor, amikor kedved tartja, azt is írd meg, ha valami nem tetszik, vagy valamit nem úgy készítek ahogy te szoktad, ugyanis szeretek tanulni is :-)
      Köszönöm a jó kívánságokat, és engedd meg, hogy ezt mind én is hadd kívánjam neked az új évre, szeretettel :-)

      Törlés
  2. Nagyon sok finomság készült! :-)Ügyes a Lányod is!
    Boldog új évet kívánok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, szereti ő is a jó ételeket, így aztán szépen tanul, mit hogyan kell :-)

      Törlés