Egy grillezni való tanyasi csirkét elfeleztem kettőbe, az egyik felét befűszerezve grillre sütöttem, és majd negyedelve kétféleképpen fogom megenni, nehogy unalmas legyen.
A másik fél nemesebb részeit lefagyasztottam későbbre.
Az aprólékjából és a far-hátból lett a húsleves megfőzve a szokott módon.
Levesbetétnek most először petrezselymes tojásos tölteléket készítettem, volt már nálunk töltelék készítve nem is egyszer, de akkor vagy a csirke hasába meg a bőre alá vagy csak külön a csirkecomb bőre alá töltve ropogósra sütve ettük, sőt külön töltelékgombócot is sütöttem csirke vagy oldalas mellett a tepsiben, mert nagyon szeretjük, de levesbetétnek most először készült:
Hozzávalók:
3 zsemle, 3 tojás nyersen, 4 tojás főtt, 1 nagy vöröshagyma apróra kockázva, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva, kacsazsír sült kacsamáj-darabokkal.
Elkészítés:
A 4 db tojást megfőztem, hideg víz alatt megpucoltam, majd villával egy tálban széttördeltem.
A hagymát összedinszteltem kacsazsíron a kacsamáj-darabokkal.
A zsemléket beáztattam, jól kinyomkodtam, hozzákevertem a tálban lévő főtt tojásmasszához az összes többi hozzávalóval együtt és jó erősen fűszereztem.
Folpackot kiterítettem, a közepére halmoztam a masszát, majd föltekertem hengerformára, két oldalt összekötöttem, zubogó sós vízben megfőztem, fél-fél óráig oldalanként, akkor kivettem tálra, hagytam teljesen kihűlni, majd óvatosan lefejtettem a folpackot és csak azután szeleteltem.
Forrón nem tanácsos, mert még lágy, rezgős, kihűlve keményebbre dermed.
/megjegyzem: kis nylon uzsonnás zacsiban is tökéletesen lehet formázni majd kifőzni sós vízben, sőt könnyebb, mint a folpackkal való harc, a többi ugyanaz, mint fent/
A töltelékszeletek nagyobbik részét lábasba tettem és rámertem a forró húsleveslét.
Azt kell mondjam nagyon finom a húslevesben. Örülök, hogy ezt is kipróbáltam.
/több helyen is láttam a neten ezt a levesbetétformát, főleg a Kelet-Mo-i területeken szokásos, de ott a húsleves tetején főzték meg így becsomagolva, ettől én valamiért ódzkodtam, hogy ebben a műanyag fóliában beletegyem a levesbe, azért választottam inkább, hogy külön főzöm meg enyhén sós vízben. Tökéletes lett./
Mindenáron grillcsirkét szerettem volna enni. Nagyon régen nem ettem, nem is tudom miért nem.
Az 1. variáció a negyed sült csirkéhez mára:
Hozzávalók:
tanyasi csirke fele
szárnyas fűszerkeverék
5 db inkább kisebb újkrumpli, pucolva, negyedelve
1 nagy vöröshagyma, pucolva, negyedelve
só, bors a krumplira és a hagymára
2 szelet töltelék
Elkészítés:
A fél csirkét jó alaposan fűszereztem szárnyas fűszerkeverékkel, tepsibe tettem, meglocsoltam olajjal, mellétettem a ledörzsölt, negyedelt újkrumplit és a vöröshagyma negyedeket majd 180 fokon addig sütöttem míg jó piros ropogós lett az egész cucc.
A két szelet tölteléket az utolsó 35 percre tettem mellé, hogy kissé lepiruljon.
A 2. variáció a másik negyed sült csirkére holnapra: meggyszósszal és pirított grízzel kiegészítve
Hozzávalók:
1 ü. meggybefőtt
1 kk. mézes fűszerkeverék
1 cs. vaníliás pudingpor
cukor
2 dl tejszín
2 dl búzadara /gríz/
olaj, só
Elkészítés:
A befőttet levével együtt lábasba öntöttem, fűszereztem és felforraltam, közben egy tálkában a pudingport kikevertem kevés vízzel, amikor forrni kezdett a meggy beleöntöttem, ahogy sűrűsödött úgy öntöttem hozzá a tejszínt, kevergetve kóstolgattam és nekem kellett hozzá még cukor, bár így sem túl édesre készítettem. Annyira finom lett, hogy majdnem elkóstolgattam, de ugyebár kell a holnapra is gondolni.
A grízt kevés olajon megpirítottam, amikor nekem kellően pirultnak tűnt felöntöttem pici vízzel és morzsásra kevertem, picit sóztam, mert sósan szeretem.
Na ez lesz a holnap és nagyon szeretem, alig várom. Holnap majd a csirkét újra lepirítom, olyan lesz, mint a friss, a többit meg hozzámelegítem.
Nasinak sült tök lesz.
Nálunk mindig fóliában fő a töltelék, anyukám is. Így csinálja mióta élek. De nálunk ez plusz, nem maga a levesbetét, mindig van attól tészta is.
VálaszTörlésMindig tanulok, szóval nem ez a levesbetét, azt hittem, ha főzve van így a töltelék akkor ez egyben a levesbetét, ugyanis nagyon finom a levesben :-) Köszi a felvilágosítást :-)
TörlésGondolom, ez is tájegységenként változik.
TörlésGondolom én is :-)
TörlésÉn is sokszor olvastam már, de még sosem próbáltam ki. Pedig nagyon finom levesbetétnek tűnik. A töltött csirkét imádom, almakompóttal, hú, most összefutott a nyál a számban :)))) Jövő héten ez lesz a hétvégi ebéd.
VálaszTörlésAndi érdemes kipróbálni, mert tényleg finom :-) És még tudod milyen kompóttal nagyon jó a grillcsirke, a sült kacsacomb, birsalma kompóttal, eszméletlenül finom :-)
Törlés