2018. november 18., vasárnap

Mai ebédem... zöldségleves, kelkáposzta főzelék és túrós pite mazsolásan

Egyszerű zöldségleves óriás grízgombóccal
receptet nem írok a levesre, mert tudja mindenki
/ha valaki külön kéri, annak nagyon szívesen megírom/
Óriás grízgombócok
2 kisebb tojás
1 púpos teáskanál zsír
só, bors
3 ek. búzadara tojásonként, azaz 6 evőkanálnyi, nem púposan, nem csapottan, csak ahogy adja magát.
A tojásokat villával felverem hozzáadom a zsírt, a fűszereket és a grízt, jól összekeverem és picit hagyom állni - max 10 perc. Végül a forrásban lévő levesbe evőkanálnyi adagokat kanyarítok és óvatosan beleengedem, a kanalat minden egyes gombóc kivétele előtt megmártom a forró leveslében.
Amikor mind benne van lefedem a levest és hagyom 10 percig főni, akkor megforgaom óvatosan, hogy a másik oldala is puhuljon, ez még 5 perc és elzárom a tüzet, hagyom lefedve pihenni kicsit, mielőtt tálalom.
/Ha teáskanállal szaggatom akkor kisebbek lesznek természetesen/

 
Kelkáposzta főzelék füstölt főtt sonkakockákkal
receptet szintén nem írok, csak ha valaki külön kéri, akkor csak neki
 



Túrós pite... mazsolásan, kereken, rácsosan
Hozzávalók:
Tészta ugyanaz, mint az almás kereknél ill a meggyes kereknél 24-es formára alakítva, azaz:
25 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
15 dkg vaj
5 dkg cukor /lehet 10 dkg is/
1 tojás
csipet só
ha szükséges 1 ek. tejföl vagy görög joghurt
Töltelék:
kb. 60-70 dkg túró, villával szétnyomkodva
1 tojás
citromhéj
2-3 ek. cukor
2 cs. vaníliás cukor
mazsola
1 ek. tejföl
1-2 ek. búzadara a tésztára szórva, a töltelék alá
A sütőformát vajazom és lisztezem, a sütőt bekapcsolom 200 fokra, alsó-felsőre.
Összegyúrom a hozzávalókat, majd 30 percet a hűtőben pihentetem, de lehet a hűtőben akár 1 éjszaka is, ha előző nap állítom össze. Majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a sodrófa segítségével beleigazítom a formába, a szélén körben leválik a felesleges tészta - ebből lesz a rács rá, megszurkálom, meghintem kevés grízzel.
Megtöltöm a bekevert töltelékkel, elsimítom, majd a feleslegtésztát vékonyra nyújtom és derelyevágóval felvágom a rácsokat, szépen elhelyezem a töltelék tetején. Itt jönne, hogy és akkor lekenem tojással vagy tojásfehérjével, de megint elfelejtettem.
Ment a sütőbe min. 30 percre, ha ekkor még nem találom elég szép és sült színűnek akkor 5 percre rákapcsolom a légkeverést, na az megteszi a magáét.
Ha teljesen kihűlt /bár langyosan a legfinomabb/, körben fellazítom a pereménél, majd porcukrozom és vágok magamnak egy cikkelyt megkóstolni és fotózni.
Hát persze, hogy finom lett.

Most egy ideig takarékra teszem a pitekészítő tudományomat, legalábbis ezt tervezem, de ki tudja...


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése