kép a netről
Nálunk otthon, a gyermekkoromban csak karácsony este volt mákos guba, a halászlé és rántott ponty vacsora után ez volt a desszert, máskor soha nem ettünk gubát és a következőképpen készült:
Egy nagy tálba felkarikázott Édesapám - mert nálunk ő készítette - kifliket, nem vajasat, hanem azt a sima, egyszerű fajtát, elég sokat, meglocsolta forró vaníliás tejjel, kicsit hagyta állni, hogy a kiflik beszívják, majd meghintette bőven jó sok őrölt mákkal, szórt bele mazsolát is, és végül jó pár kanál mézet is csorgatott rá, óvatosan átkeverte és már lehetett is tálalni. Annyira soha nem voltam oda érte, egész felnőttkoromban ha talán egyszer készítettem, érdekes módon a családom minden tagja szereti a mákos ételeket, ezt a mákos gubát mégsem kérték soha.
Az én habos mákos gubám:
... kifli helyett szikkadt kalács szeletekkel. Érdemes a kiflikarikákat vagy a kalács-szeleteket előtte vajon lepirítani, majd ezután meglocsolni a vaníliás tejjel... ésatöbbi, sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Lehet persze házilag készíteni a gubarudat is, állítólag sokkal finomabb, mint bármelyik készen vett kiflivel, egyszer majd kipróbálom, de valószínű nem gubának, hanem csak úgy enni, kenyér-kifli gyanánt, mert egyszerű és sokan állítják, hogy nagyon finom is. Elhiszem.
Itt van két gubarúd recept is:
az egyik Limarától: itthttps://www.limarapeksege.com/2010/11/gubakifli.html
Bármelyiket is sütjük, tuti mindkettő nagyon finom.
... és akkor álljon még itt egy történetmesélés is a mákos guba, illetve úgy egyáltalán a gubakészítésről, a hagyományáról, érdekes nagyon.
Ez olyan érdekes, nálunk a mákos guba, illetve öntött kiflinek hivjuk nemhogy nem ünnepi étel hanem tipikusan ilyen penteki, szombati gyorskaja.
VálaszTörlésTudod ahány ház... az Édesapám családjában a mákos guba tipikus karácsony esti édesség volt, hétköznapokon sima mákos tésztát ettek... hogy csak a mákosnál maradjunk :-) És ezt ő továbbhozta a saját családjához is :-)
Törlés