Megint itt a Márton nap...
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rton-napi_n%C3%A9pszok%C3%A1sok
...és aminek a finomságait egyszerűen nem lehet kihagyni.
Egy évben egyszer muszáj ezekre költeni, pedig ilyenkor nagyon drága.
Aki ügyes előre bevásárol, egy-két héttel ezelőtt a nagy piacokon még normális áron lehetett hízott libát kapni májával együtt.
Na most már csillagászati az árfekvés.
Nem szükséges persze egész libát venni, bár tagadhatatlanul úgy éri meg az árát, mert úgy nagyon kiadós, de lehet csak aprólékot, vagy csak szárnytöveket, mert ezek jóval olcsóbbak, de ugyanolyan finomságokat lehet elkészíteni belőlük, vagy csak libacombokat, vagy töpörtyűnek és zsírnak való bőröshájat,.
Lehet készíteni finom libalevest, aztán ludaskását a levesben főtt aprólékból és sok-sok zöldséggel, aztán libasültet párolt lilakáposztával vagy birsalmakompóttal, 1 kg bőrös libahájból 2 dunsztosüvegnyi libazsír lesz, nem beszélve a töpörtyűről, amit azonmód forrón, ropogósan enni friss, puha kenyérrel valami mennyei.
Utoljára hagytam a csodás libamájat, amiről a zsírjában kisütve csak ódákat tudok zengeni, akár kenyérre kenve, akár libazsírban kisütött krumplival és savanyúsággal valami olyan fölséges étel, amihez fogható kevés van. Én már évek óta csak egy felet veszek, tökéletesen elég az élvezkedéshez és kifizetni ezt is untig elég.
De lehet kapni jó áron hízott kacsamájat is, ami szinte semmiben nem különbözik ízre a libamájtól, tudom, mert kipróbáltam és jóval olcsóbb.
Tehát megtalálhatjuk a pénztárcánkhoz éppen passzoló libaságokat és csodás menüket varázsolhatunk a család asztalára.
Mindenkinek kívánok jó étvágyat ezekhez a finomságokhoz.
Az ételek elkészítését a blogon jobboldalt lent a receptek között megtaláljátok.
Libaleves
Ludaskása
Libamell ropogósra sütve, párolt lilakáposztával
Birsalmakompót
Libazsíros törtkrumpli tepertővel
Libatepertős pogácsa
Libamáj...
...már sülten
...zsírjában
...libatöpörtyű
Főként nyári kánikulában készül így, de bármikor máskor is isteni finom saláta.
... Párolt /dinsztelt/ lilakáposzta... nem csak libalakomához, hanem bármilyen sülthöz nagyon finom... télen-nyáron
Receptek az elkészítéshez mindkét káposztavariációra: https://zsanuaria.blogspot.com/2010/11/marton-napi-ebed.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése