▼
2020. január 8., szerda
Nem mindennapi ebédem
Tejleves... édes, mazsolás túrógombóccal...
Nem tudom hányan hallottatok a tejlevesről, ismeri-e valaki egyáltalán, evett-e valaki ilyet valaha is ?
Nálunk a felvidéki Dédimama készítette olykor, olykor, de nem túrógombócos betéttel, hanem sima cérnametélttel, amit persze saját kezűleg gyúrt és metélt egészen vékonyra valami varázslatos módon, ha száz évig próbálkoznék se tudnám olyan tökéletesre elkészíteni - sós vízben külön főzte ki, majd leszűrve tette bele az édes, "vanéliás" tejlevesbe, így hívta a vaníliát Dédi.
Amikor először megláttam ezt a levest nekem nagyon bizarrnak tűnt, majdnem nem is akartam megkóstolni, de végül elszántam magam és érdekes módon ízlett, finom volt.
Mindenesetre a család gyerekeinek nagy kedvence volt, de Dédipapa is szívesen ette például vacsorára, mert könnyű volt a gyomornak éjszakára.
A túrógombócos levesbetétes ötletet meg véletlenül láttam meg a neten, így jutott eszembe Dédi tejlevese, na gondoltam akkor édes tejben főzöm ki a gombócokat... szerintem tökéletes párosítás így is.
A hétvégén ugyanis készült túrógombóc desszertnek, és megmaradt a masszából egy kevés, de már nem volt kedvem megint prézlit is pirítani hozzá.
Hozzávalók:
1 l tej
pici cukor
csipet só
vaníliás cukor
túrógombócmassza bekeverve a szokott módon, plusz mazsola benne
tálaláshoz: őrölt fahéj
Felforraltam a tejet, beletettem a cukrokat, csipet sót és a vizes kézzel kigömbölyített gombócokat, főztem 5-8 percig és kész is volt.
Tálaláskor meghintettem őrölt fahéjjal
Tepsis krumpli fokhagymásan, sok reszelt sajttal, nagyon ropogósra sütve...
Hozzávalók:
6 db közepes krumpli pucolva, de egészben hagyva
4-6 gerezd fokhagyma lapkákra szeletelve
só, bors
liba vagy kacsazsír
reszelt sajt
1 db tejszínes tömlős sajt
A krumplikat egészben hagyva előfőztem sós vízben kb. 8-10 percig, majd leszűrtem, hagytam kicsit hűlni. Közben a legkisebb tepsimet kikentem bőven libazsírral, beleszeleteltem a fokhagymát, majd a
krumplit is nem túl vékonyan belekarikáztam, bőven fűszereztem, majd puszta kézzel jól összeforgattam, hogy minden keveredjen el mindennel.
Rányomtam több helyre pöttyözve a tömlős sajtot, végül a tetejére szórtam jó sok reszelt sajtot.
200 fokos sütőben addig sütöttem, míg a nagyon ropogós állagot el nem érte.
Párolt lilakáposztával ettem, mennyei volt.
Hát ez nagyon jó összeállításnak tűnik. Lengyelországban ettem tejlevest tésztával, de még nem jutott eszembe készíteni. Na, majd most!
VálaszTörlésÖrülök, ha kipróbálod, mert nagyon finom, mint megtudtam, ebben az édes változatban is lehet cérnametélttel is, vagy reszelt tésztával készíteni, de sós változatban is petrezselymesen és ropogós szalonnapörccel és reszelt tésztával :-) Mindenhogyan kiváló.
TörlésIgazi paraszti szegényes leves és szinte mindenhol készítik még ma is az országban, és Erdélyben is, ahol csak élnek magyarok.
Nálunk reszelt tésztával szoktuk és a neve TEJBEGOMBÓTA
VálaszTörlés