▼
2020. február 24., hétfő
Fánkocska...
FÁNKOCSKA ... kis adag
Finom, könnyű, foszlós... én most direkt kis fánkokat szaggattam, így lett 21 darab a kis adag tésztamennyiségből
Recept Takarékos Évitől
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
2,5 dkg puha vaj
1 tojássárgája
2 ek. cukor
csipet só
citromhéj
mazsola
1,5 dl langyos tej
Egy tálba belemértem az összes hozzávalót és bedagasztottam, abszolút klassz "engedelmes" a tészta, gyönyörűen összeáll, letakarva félretettem pihenni 1 órát.
Majd deszkára borítottam, széthúzogattam, és a kis fánkszaggatóval /nem a legkisebbel, hanem az eggyel nagyobbal/ kiszaggattam, a leeső részeket újra összegyúrtam és azokat is kiszaggattam, ott a deszkán hagytam letakarva még 30 percig.
Olajat melegítettem - akkor jó, ha egy fakanálnyelet beledugva a nyél körül pezsgést tapasztalunk - és négyesével kisütöttem, próbáltam, hogy fedővel letakarva az elejénél, majd levéve a másik felénél, de tökmindegy volt, úgyhogy a zömét fedő nélkül sütöttem meg.
Nagyon gyorsan megvan, délelőtt fél 10-kor dagasztottam be, és déli fél 1-kor már ettem is.
Vendégvárásra is tökéletes.
Nagyobb formával szaggatva még kevesebb darab jön ki.
2020. február 22., szombat
Rakott csülök 2.0
Már egyszer készítettem ezt a finomságot, még 2017-ben, a Rakott csülök 1.0... melynek a receptje itt található.
Tegnap megint nekiugrottam, okulva az első hiányosságaiból, most nagyon figyeltem, főleg a fűszerezés sokkal intenzívebb lett, most nem felejtettem ki az őrölt köményt sem, sőt pluszként pirospaprikát is tettem bele, és sokkal több főzőlevet a zselésebb állag eléréséért.
Eszméletlen finom lett, ma reggel egy jókora szeletet be is vágtam, sokkal, tényleg sokkal finomabb lett, mint előszörre.
Még egy párszor elkészítem és maga lesz a tökély.
Hozzávalók most:
1 db nyers első csülök
1 db köröm
1 nagy vödör füstölt csülök főzőlé, benne csülökdarabok is bőven /fagyasztóból/
+ 1 liter víz
1 nagy vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 maréknyi szemes bors
1 ek. házi paprikakrém
1 ek. szemes kömény
1 ek. só
1 db hegyes erős paprika
Mindezt főztem épp zizeregtetve 7 órán keresztül.
Ezután leszűrtem a levét, a húst kiválogattam egy tálba, két villával szétciflisztem, szálaztam kis darabokra, egy kevés bőrt is ugyanígy szeleteltem egészen apróra, a főtt fokhagymagerezdeket is szétnyomva beletettem, a többi ami nem kellett, a kövérje, a csontok, bőrök még, a hagyma, a paprikahéj, bors és köményszemek kidobásra került.
Ami a tálba került az alábbi fűszerekből kapott még :
1 ek. őrölt pirospaprika
1 ek. őrölt kömény
1 ek. őrölt bors
1 csapott ek. só
Két kanállal alaposan átforgattam, hogy egynemű legyen.
Mertem hozzá a főzőléből 2-3 kis merőkanálnyit, hogy jó szottyos legyen.
Ezzel is átkavartam.
A kenyérsütő dobozomat kibéleltem fóliával, ami minden oldalon bőven túllógott, hogy majd vissza tudjam hajtani, úgy gondoltam az őzgerinc kicsi lesz, de tévedtem, belefért volna abba is.
belemertem a masszát közben még locsoltam hozzá a főzőléből több rétegben.
Hagytam kihűlni, majd betakartam a fóliával, sőt még egy többréteges alufólia darabbal is, tettem rá egy dobozos tejet nyomatéknak és ment a hűtőbe éjszakára.
A megmaradt főzőlét betöltöttem egy nagy fagylaltos vödörbe és az is ment a fagyasztóba, jó lesz káposztához, bableveshez, babgulyáshoz...
Ma reggel aztán kibontottam a cuccot, eltávolítottam a fóliákat, nehezéket, visszaborítottam a kenyérsütő dobozba, de előtte szeltem egy jókora darabot a kóstoláshoz.
Mennyei lett friss puha kenyérrel, zöldpaprikával, most hogy ezt írom itt már csorog a nyálam, alig várom, hogy újból egyek belőle.
Most jó fűszeres lett végre, ahogy én szeretem és zselés is a beledermedt főzőlétől, egyszerűen isteni.
Csak ajánlani tudom azoknak, akik az ilyesmit szeretik. Egy disznósajttól tízszer finomabb szerintem.
2020. február 17., hétfő
Maradék zsíros krumpliból pogácsa...
A hétvégi fokhagymás pecsenye körete volt, maradt kb. 20 dkg a krumpliból, összetörtem a sülthús-zsírral és jó sok sült fokhagymával együtt és így adtam hozzá a liszthez...
Hozzávalók:
25 dkg liszt
kb. 20 dkg zsíros fokhagymás törtkrumpli
1 egész tojás
1 tasak élesztőpor
1 tk. cukor
2 tk. só
annyi langyos víz amennyit a dagasztáskor felvesz
1 ek puha zsír még, ha szükséges
Szépen kimértem mindent egy tálba és elkezdtem bedagasztani, a langyos vízzel óvatosan, csak részletekben hozzá, kellemesen puha, engedelmes tésztának kell lennie, és bizony kellett hozzá még zsiradék, nem sok, de éreztem a tészta tapintásából, hogy szükséges még.
Ez úgy működik, hogy az ember dagasztja, dagasztja és egyszer csak összeáll, finom ruganyos tészta lesz, elválik táltól, kéztől és csodás hólyagosan sima lesz.
Na ekkor jó.
Letakartam és betettem a hűtőbe 1 éjre - újabban ezt a technikát követem - és azt tapasztalom, hogy nagyon jót tesz a kelt tésztának.
Ma reggel kivettem és hagytam pár órán át szobamelegen pihenni, a sütőt bedurrantottam 200 fokra, majd a tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrtam és kinyújtottam, kiszaggattam, tepsire pakoltam, hagytam kicsit pihenni, míg eltakarítottam a nyomokat és rendet raktam.
Felvertem 1 tojást és lekentem a tetejét, ment a sütőbe és 20 perc alatt csodás pirosra sült.
Mint látható is az utolsó képen mennyei foszlós lett és nagyon finom.
Adtam a kisebbik lányomnak is belőle.
Már alig van 2 darab.
2020. február 11., kedd
Kolbászos tojáspörkölt
Évek óta készülök rá, valahogy mindig elfelejtődött, pedig állandóan szembe jön velem a neten a különböző csoportokban... legutóbb Gizinél láttam és akkor döntöttem el, hogy most aztán már muszáj megcsinálni. Isteni étel.
Kolbászos tojáspörkölt nokedlivel
Hozzávalók:
1 cs. csípős puszta debreceni kolbász, karikázva
2 db vöröshagyma, apróra kockázva
pirospaprika, só, bors
4 db tojás, keményre főzve, negyedelve
Először is megfőztem a tojásokat, kihűtöttem és megpucoltam, végül mindegyiket négybe vágtam.
A kolbászt karikáztam, kevés olajon jól átpirítottam, majd hozzáadtam a vöröshagymát és összedinszteltem, sóztam, borsoztam, más fűszer nem kell hozzá, mert a kolbász jó csípős és köménymagos is. Meghintettem a pirospaprikával és pici vizet aláöntve pároltam. Amikor jó lett óvatosan beletettem a tojásgerezdeket, ekkor már nem tanácsos kevergetni, maximum rázogatni, össze ne törjem., és kész is.
Nokedli:
2 tojás
só
liszt amennyit felvesz
esetleg nagyon pici víz
Főzővizet odatettem forralni, sóztam.
Bekevertem a nokedlitésztát, majd saját kezűleg egy kanállal a forrásban lévő vízbe szaggattam, majd bő jó pár perces főzés után tálba szűrtem, amibe előzőleg pici zsiradékot tettem, amivel összeforgattam.
Bármilyen hordós savanyúsággal tálalható, most csalamádéval ettem.
Nagyon finom, nagyon egyszerű, igazi paraszti étel.
Kedvenc.
Lehet kolbász nélkül is készíteni, csak a tojással, de akkor az ízes pörköltalapot előtte meg kell párolni, majd zsírjára sütni és a negyedelt főtt tojásokat hozzátenni, innentől csak rázogatni szabad, nehogy a tojás masszává törjön !!!
Nagyon finom, egyszerű, olcsó étel.