Krumplis tésztával:
1 kg burgonya /csak régi, azaz öreg krumpli lehet, az a bizonyos lisztes fajta jöhet szóba, újkrumpli SOHA!/
1 púpos ek. sertészsír
1 púpos ek. sertészsír
liszt amennyit felvesz
csipet só
kemény szilvalekvár - piacon lehet beszerezni
zsemlemorzsa, őrölt mák, cukor
olaj
A krumplit hajában puhára főzöm, azonnal megpucolom és még forrón-melegen összetöröm egy nagy tálban, hagyom kihűlni.
Hozzákeverem a zsírt, a sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztává váljon.
Nem szabad se túl lágynak, se keménynek lennie, olyan jó puha legyen, jól lehessen nyújtani.
Hozzákeverem a zsírt, a sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztává váljon.
Nem szabad se túl lágynak, se keménynek lennie, olyan jó puha legyen, jól lehessen nyújtani.
Ha összegyúrtam a tésztát, pihentetés nélkül azonnal vékonyra kinyújtom.
Előveszem a fánkszaggatómat vagy egy kb. 6 cm átmérőjű poharat-bögrét, mikor mit. Ugyanis ezzel fogok köröket kivágni a tésztából, természetesen mindig lisztezve.
Mikor ezek megvannak, 1 teáskanálnyi lekvárt pöttyintek minden kör közepébe, néha a lekvárba egy fél szem diót is szoktam belenyomni, de anélkül is finom, majd a tésztakör egyik felét ráhajtom a másik felére, a lekvárnak nem szabad kilátszania, a széleit összenyomkodom, lehet egy villával is, hogy a lekvár majd a főzésnél ne tudjon kifolyni.
Előveszem a fánkszaggatómat vagy egy kb. 6 cm átmérőjű poharat-bögrét, mikor mit. Ugyanis ezzel fogok köröket kivágni a tésztából, természetesen mindig lisztezve.
Mikor ezek megvannak, 1 teáskanálnyi lekvárt pöttyintek minden kör közepébe, néha a lekvárba egy fél szem diót is szoktam belenyomni, de anélkül is finom, majd a tésztakör egyik felét ráhajtom a másik felére, a lekvárnak nem szabad kilátszania, a széleit összenyomkodom, lehet egy villával is, hogy a lekvár majd a főzésnél ne tudjon kifolyni.
Egy nagy lábasban odateszek vizet , ha forr sózom és óvatosan belerakom a derelyéket, egyszerre nem szabad nagyon sokat, inkább több részletben kell kifőzni, hogy kényelmesen elférjenek.
Lassú gyöngyöztetéssel főzöm, ha feljön a víz tetejére, még 1-2 perc fővés szükséges és készen van. Leszűröm.
Lassú gyöngyöztetéssel főzöm, ha feljön a víz tetejére, még 1-2 perc fővés szükséges és készen van. Leszűröm.
A leeső tésztából nudlit sodrok, azt főzöm ki utoljára.
Az én családomban az a szokás, hogy imádják cukros mákba forgatva enni, de pirított fahéjas zsemlemorzsában hempergetve is finom, én meg inkább így szeretem.
Ezzel a tésztával csinálom nyáron a sárgabarackos gombócot /élek-halok érte/, ősszel a szilvásgombócot, sőt csak nudlit is lehet készíteni az egész mennyiségből.
Télen szilvalekvárral töltött gombócot vagy derelyét is szoktam csinálni ugyanígy, vagy akkor nem félbehajtom a kör alakú tésztát hanem gombócozom a két tenyerem között.
A forma végül is mindegy.
Télen szilvalekvárral töltött gombócot vagy derelyét is szoktam csinálni ugyanígy, vagy akkor nem félbehajtom a kör alakú tésztát hanem gombócozom a két tenyerem között.
A forma végül is mindegy.
Gyúrt tésztával is szokták a barátfülét készíteni, így is nagyon finom, biztosan sokan vannak, akik csak így ismerik.
Tészta hozzávalói:
annyiszor 10 dkg liszt+ 1 tojás, ahány személynek készül.
Tehát 4 főre: 40 dkg liszt és 4 tojás.
Tehát 4 főre: 40 dkg liszt és 4 tojás.
Jól összegyúrni pici vízzel, inkább keményre, vagy a kenyérgéppel meggyúratni.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtani, vagy tésztagéppel kinyújtani, kb. késfoknyi vastag legyen, és itt is köröket szaggatni......a többi ugyanaz.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtani, vagy tésztagéppel kinyújtani, kb. késfoknyi vastag legyen, és itt is köröket szaggatni......a többi ugyanaz.
Egy jó leves után, fölséges egy étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése