2010. március 17., szerda

Barátfüle avagy Szilvalekváros derelye... kétféle módon is készítve...





Krumplis tésztával:
1 kg burgonya /csak régi, azaz öreg krumpli lehet, az a bizonyos lisztes fajta jöhet szóba, újkrumpli SOHA!/
1 púpos ek. sertészsír
liszt amennyit felvesz
csipet só

kemény szilvalekvár - piacon lehet beszerezni
zsemlemorzsa, őrölt mák, cukor
olaj

A krumplit hajában puhára főzöm, azonnal megpucolom és még forrón-melegen összetöröm egy nagy tálban, hagyom kihűlni. 
Hozzákeverem a zsírt, a sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztává váljon. 
Nem szabad se túl lágynak, se keménynek lennie, olyan jó puha legyen, jól lehessen nyújtani.
Ha összegyúrtam a tésztát, pihentetés nélkül azonnal vékonyra kinyújtom. 
Előveszem a fánkszaggatómat vagy egy kb. 6 cm átmérőjű poharat-bögrét, mikor mit. Ugyanis ezzel fogok köröket kivágni a tésztából, természetesen mindig lisztezve. 
Mikor ezek megvannak, 1 teáskanálnyi lekvárt pöttyintek minden kör közepébe, néha a lekvárba egy fél szem diót is szoktam belenyomni, de anélkül is finom, majd a tésztakör egyik felét ráhajtom a másik felére, a lekvárnak nem szabad kilátszania, a széleit összenyomkodom, lehet egy villával is, hogy a lekvár majd a főzésnél ne tudjon kifolyni.
Egy nagy lábasban odateszek vizet , ha forr sózom és óvatosan belerakom a derelyéket, egyszerre nem szabad nagyon sokat, inkább több részletben kell kifőzni, hogy kényelmesen elférjenek. 
Lassú gyöngyöztetéssel főzöm, ha feljön a víz tetejére, még 1-2 perc fővés szükséges és készen van. Leszűröm.
A leeső tésztából nudlit sodrok, azt főzöm ki utoljára.


Az én családomban az a szokás, hogy imádják cukros mákba forgatva enni, de pirított fahéjas zsemlemorzsában hempergetve is finom, én meg inkább így szeretem.
Ezzel a tésztával csinálom nyáron a sárgabarackos gombócot /élek-halok érte/, ősszel a szilvásgombócot, sőt csak nudlit is lehet készíteni az egész mennyiségből. 
Télen szilvalekvárral töltött gombócot vagy derelyét is szoktam csinálni ugyanígy, vagy akkor nem félbehajtom a kör alakú tésztát hanem gombócozom a két tenyerem között.
A forma végül is mindegy.






Gyúrt tésztával is szokták a barátfülét készíteni, így is nagyon finom, biztosan sokan vannak, akik csak így ismerik.

Tészta hozzávalói:
annyiszor 10 dkg liszt+ 1 tojás, ahány személynek készül.
Tehát 4 főre: 40 dkg liszt és 4 tojás.

Jól összegyúrni pici vízzel, inkább keményre, vagy a kenyérgéppel meggyúratni.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtani, vagy tésztagéppel kinyújtani, kb. késfoknyi vastag legyen, és itt is köröket szaggatni......a többi ugyanaz.

Egy jó leves után, fölséges egy étel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése