Ráadásul nem is komplikált.
RÉPATORTA
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa késes robotban finomra aprítva, vagy reszelőn lereszelve
25 dkg sárgarépa késes robotban finomra aprítva, vagy reszelőn lereszelve
1./ tál
5 tojássárgája
5 tojássárgája
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1-1,5 dl olaj
egy marék mazsola /elmaradhat/
1-1,5 dl olaj
egy marék mazsola /elmaradhat/
2./tál
25 dkg őrölt mandula/dió/mogyoró
8 dkg liszt
1 sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér
1 tk. szódabikarbóna
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér
3./tál
5 tojásfehérje kemény habbá verve
Összeállítás:
Az 5 tojássárgáját a cukorral habosra keverem, majd megy bele a citrom héja, mazsola és az olaj.
A mandulát/diót/mogyorót, lisztet, sütőport, szódát és a fűszereket szintén összekeverem.
A tojásfehérjéket kemény habbá felverem.
Ezek után a répát, a cukros tojást, és a mandulás/diós keveréket jól összedolgozom, közben óvatosan hozzákavarom a tojásfehérjehabot is részletekben, egyneművé.
A tojásfehérjéket kemény habbá felverem.
Ezek után a répát, a cukros tojást, és a mandulás/diós keveréket jól összedolgozom, közben óvatosan hozzákavarom a tojásfehérjehabot is részletekben, egyneművé.
Az egész masszát, sütőpapíros, kapcsos tortaformába simítom /de lehet szögletes tepsiben is sütni/, majd kb.30 percig sütöm a 180 fokra előmelegített sütőben. Tűpróba!
Rácson teljesen kihűtöm.
Lehet a tetejét simán csak porcukrozva is tálalni.
De ünnepibb alkalomra szebb és főleg finomabb citrommázzal bevonva, vagy mascarpone krémmel, amibe vaníliáscukrot/vanília aromát és citrom/narancshéj reszeléket keverek.
De ünnepibb alkalomra szebb és főleg finomabb citrommázzal bevonva, vagy mascarpone krémmel, amibe vaníliáscukrot/vanília aromát és citrom/narancshéj reszeléket keverek.
Máz: a fenti képek
20 dkg porcukrot, 4-5 ek. citromlével jól kikeverek, míg a cukor elolvad, sűrűn folyós masszát kell kapjak, és ezt rácsorgatva, középről kifelé, bevonom a torta tetejét és hagyom a szélén lecsorogni. 10 perc alatt megszilárdul és már fel is lehet vágni.
Finoman pikánssá teszi a sütit, igazi tavaszias ízvilágú sütemény.
Most itt lent: mascarponés krémmel vontam be. Nagyon finom mindenhogyan.
Finoman pikánssá teszi a sütit, igazi tavaszias ízvilágú sütemény.
Most itt lent: mascarponés krémmel vontam be. Nagyon finom mindenhogyan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése