Ezt a sütit, egy nagynéni sütötte régen a gyerekeimnek, amikor minden évben nála nyaraltak, az idők során az egész család kedvence lett, tehát muszáj ide írni a receptet - megörökítendő az utókornak - a legkisebb gyermekem él-hal érte.
Egyszerű kevert süti, de nagyon finom.
Egyszerű kevert süti, de nagyon finom.
Hozzávalók:
15 dkg cukor
2-3 ek méz
2 tojás sárgája
1 ek. /púpozott/ zsír
fentieket jó krémesre keverem, majd hozzá
15 dkg cukor
2-3 ek méz
2 tojás sárgája
1 ek. /púpozott/ zsír
fentieket jó krémesre keverem, majd hozzá
2 dl tej
28 dkg liszt
egy marék őrölt dió /vagy mandula,vagy mogyoró /
1 kk. fahéj
egy marék őrölt dió /vagy mandula,vagy mogyoró /
1 kk. fahéj
1 kk. mézes fűszerkeverék
1 tasak sütőpor
1 tasak sütőpor
a száraz hozzávalókat is összekeverem
A cukros keverékhez, miután jó krémesre kevertem, apránként hozzáadom a tejet és a lisztes keveréket , és sokáig, legalább 20 percig keverem a kézi robottal.
Zsírozott, lisztezett tepsibe -az enyém 23x33 cm - beleöntöm, elsimítom.
15 dkg aszalt gyümölcsöt, vegyesen szilvát, sárgabarackot, meggyet, vörös áfonyát, mazsolát apróra vágok, rászórom a tetejére.
/lehet kapni: puha, gyümölcsös ízesítésű, zselés cukorkát, már ilyet is aprítottam bele , szintén apróra vagdalt étcsoki darabokkal, úgy is nagyon finom lett./
Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felsőn lassan megsütöm, amikor már szép pirosas-barna a színe, ill. tűpróbáig ! Hagyom kihűlni.
Tetejére csokimázat készítek, étcsokit olvasztok /1 tábla, 60-70 %-os/, majd 3 dkg vajat keverek hozzá és elsimítom széles késsel a süti tetején.
Tetejére csokimázat készítek, étcsokit olvasztok /1 tábla, 60-70 %-os/, majd 3 dkg vajat keverek hozzá és elsimítom széles késsel a süti tetején.
Hagyom megdermedni, szép fényes lesz.
Tetszőleges formára szeletelem, hol kocka, hol hasáb, mikor milyenre áll a kezem.
Karácsonyi süteménynek is tökéletes.
Lehet kakaós mázat-1 is készíteni:
20 dkg porcukrot 3 ek.vízzel összefőzök, majd 4 dkg keserű kakaóport is hozzákeverek, amikor az egész jól összefőtt 3 dkg vajat dobok hozzá vagy 1-2 ek.olajat, mikor mi van itthon.
Sűrű, ragacsos állagú lesz, azonnal a langyos süti tetejére kell csorgatni és széles pengéjű késsel elsimítani. Hagyni teljesen kihűlni és megdermedni, csak azután szeletelhető.
Még egy kakaós máz-2 amihez 15 dkg porcukor, 3 ek. kakaópor, 3 ek tej, és 5 dkg vaj szükségeltetik, összeolvasztom és azonnal a még meleg süti tetejére kenem, simítom, szép fényes és kenhető massza lesz. hagyom dermedni és csak azután szeletelem.
Karácsonyi süteménynek is tökéletes.
Lehet kakaós mázat-1 is készíteni:
20 dkg porcukrot 3 ek.vízzel összefőzök, majd 4 dkg keserű kakaóport is hozzákeverek, amikor az egész jól összefőtt 3 dkg vajat dobok hozzá vagy 1-2 ek.olajat, mikor mi van itthon.
Sűrű, ragacsos állagú lesz, azonnal a langyos süti tetejére kell csorgatni és széles pengéjű késsel elsimítani. Hagyni teljesen kihűlni és megdermedni, csak azután szeletelhető.
Még egy kakaós máz-2 amihez 15 dkg porcukor, 3 ek. kakaópor, 3 ek tej, és 5 dkg vaj szükségeltetik, összeolvasztom és azonnal a még meleg süti tetejére kenem, simítom, szép fényes és kenhető massza lesz. hagyom dermedni és csak azután szeletelem.
Ez biztosan finom lehet!
VálaszTörlésLátom, gyűlnek a receptek, gratulálok:)
Nagyon köszönöm Kata !
VálaszTörlésA sütés-főzésben már jó ideje nem, de a bloggerkedésben teljesen kezdő vagyok, de nagyon
igyekszem. A receptek mind régi, kipróbált
családi kedvencek.