Ezt a receptet húsvét után érdemes megcsinálni, a maradékok eltüntetésére.
Nagyon finom, de laktató. Vagy egy leves után másodiknak, vagy önállóan /egytálként/ salátával.
Tészta: 1 dl tejföl langyosan, bele 1 kk.cukor, kb.2,5 dkg élesztő belemorzsolva és felfuttatom.
30 dkg lisztet, 10 dkg puha vajjal és 1 tojás sárgájával összemorzsolok, só,bors, majd hozzá az élesztős tejfölt, jól összegyúrom, min. fél óráig pihentetem, kelni hagyom.
A készen kapható leveles tészta is kiváló hozzá, így a rászánt idő is rövidíthető.
/A képeken leveles tésztával látható/
/A képeken leveles tésztával látható/
Töltelék:
1 fej vöröshagymát szálasra vágok /vagy 1 pórét karikázok/ megdinsztelem kevés olajon, inkább pirítom.
Kb.30 dkg maradék főtt füstölt sonkát vagy tarját, vagy bármilyen általunk kedvelt és szeretett sonkafélét csíkokra vágom.
1 fej vöröshagymát szálasra vágok /vagy 1 pórét karikázok/ megdinsztelem kevés olajon, inkább pirítom.
Kb.30 dkg maradék főtt füstölt sonkát vagy tarját, vagy bármilyen általunk kedvelt és szeretett sonkafélét csíkokra vágom.
Krém:
30 dkg sajt reszelve /lehet 20 dkg trapista, 10dkg bármilyen füstölt sajt/,
3 dkg liszt,
2,5 dl tejszín,
4 egész tojás,
kb.2 ek.zsemlemorzsa.
3 dkg liszt,
2,5 dl tejszín,
4 egész tojás,
kb.2 ek.zsemlemorzsa.
A lisztet- egy nagy bögrében- a tejszínnel simára keverem apránként, egyenként hozzá a tojásokat, borsozom, esetleg sózom, kóstolni kell /sóval óvatosan, a sonka miatt/, végül a reszelt sajtot is belekeverem.
Egy sütőformát, kerek vagy szögletes alakút, vajjal kikenek,lisztezek, beleigazítom, nyomkodom a kelt, kinyújtott tésztát /vagy a kész levelest/, meghintem vékonyan zsemlemorzsával, belesimítom a pirított hagymát, rászórom a sonkacsíkokat, végül ráöntöm a sajtos-tejszínes-tojásos krémet.
Kb.40 percig sütöm, 180 fokra előmelegített sütőben, ha a tésztaperem pirosas, akkor már jó.
Kb.40 percig sütöm, 180 fokra előmelegített sütőben, ha a tésztaperem pirosas, akkor már jó.
Pirított hagyma helyett 1-2 csomag újhagymát is lehet darabolva a tésztára tenni - sok zöldjével együtt - a sonka és a krém alá.
Hát, aki elkészíti nem bánja meg. Finom, kiadós.
Ez akkor olyan pitetészta jellegű lesz, ugye? Ezeket mi is nagyon szeretjük!
VálaszTörlésSzia Kata ! Igen,pite jellegű,csak sósan, vagy mint a franciák quiche lorraine-je, bár az nem
VálaszTörlésélesztős, de azt is millió féle töltelékkel lehet elkészíteni, majd erre is írok egy csomó receptet
köszi, hogy megnézted.