Hozzávalók gombóchoz:
2 db közepes burgonya, pucolva, kockázva,
1 ek. puha sertészsír
liszt, amennyit felvesz a krumpli
só
Hozzávalók leveshez:
1 ek. puha sertészsír
liszt, amennyit felvesz a krumpli
só
Hozzávalók leveshez:
1 ek. paprikakrém, édes anna
1 cs.petrezselyem apróra vágva
1 cs.petrezselyem apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva /ezt már én találtam ki, nagyi nem tette bele/
rántás: olaj/zsír, liszt, pirospaprika
só
só
A burgonyát meghámozom, kockára vágom, sós vízben puhára főzöm.
A levét leszűrve félreteszem, mert szükség van rá.
Az egyik készítési módja a krumpligombócnak: a főtt krumplit villával összetöröm, kicsit hagyom hűlni. majd egy másik lábaskába teszem egy egészen kevés zsírral, öntök hozzá egy kevés főzővizet, tűzre teszem, és ha megforrósodott hozzákeverek 1-2 kanál lisztet, pont mint a dödöllénél és addig főzöm kavargatva, míg poszogni nem kezd, azaz besűrűsödik, ekkor félreteszem hűlni. majd amikor felforrt a leveslé akkor vizes kézzel és egy kiskanál segítségével apró gombócokat formázok és teszem is be a levesbe megfőni.
A krumpligombóc másik készítési módja: az áttört langyosra hűlt krumplit a zsírral, pici sóval és annyi liszttel összedolgozom, hogy könnyen formázható tésztát kapjak, majd vizes kézzel apró gombócokat formázok és lisztezett tálcára sorakoztatom és a felforrt leveslébe eresztem óvatosan, egyenként megfőni.
és akkor a Leves...
Egy fazékban vékony, de sötétebb színű rántást készítek 1 ek. zsírral és liszttel, meghintem pirospaprikával, felengedem a krumpli félretett főzővizével és még annyi vízzel, hogy a kívánt mennyiség meglegyen, felforralom.
Közben teszem hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és paprikakrémet és összeforralom,
A levét leszűrve félreteszem, mert szükség van rá.
Az egyik készítési módja a krumpligombócnak: a főtt krumplit villával összetöröm, kicsit hagyom hűlni. majd egy másik lábaskába teszem egy egészen kevés zsírral, öntök hozzá egy kevés főzővizet, tűzre teszem, és ha megforrósodott hozzákeverek 1-2 kanál lisztet, pont mint a dödöllénél és addig főzöm kavargatva, míg poszogni nem kezd, azaz besűrűsödik, ekkor félreteszem hűlni. majd amikor felforrt a leveslé akkor vizes kézzel és egy kiskanál segítségével apró gombócokat formázok és teszem is be a levesbe megfőni.
A krumpligombóc másik készítési módja: az áttört langyosra hűlt krumplit a zsírral, pici sóval és annyi liszttel összedolgozom, hogy könnyen formázható tésztát kapjak, majd vizes kézzel apró gombócokat formázok és lisztezett tálcára sorakoztatom és a felforrt leveslébe eresztem óvatosan, egyenként megfőni.
és akkor a Leves...
Egy fazékban vékony, de sötétebb színű rántást készítek 1 ek. zsírral és liszttel, meghintem pirospaprikával, felengedem a krumpli félretett főzővizével és még annyi vízzel, hogy a kívánt mennyiség meglegyen, felforralom.
Közben teszem hozzá a fokhagymát, a petrezselymet és paprikakrémet és összeforralom,
mennek bele a gombócok is, kb. 3 perc alatt biztosan megfő, illetve ha feljött az összes a leves tetejére, akkor kész is.
Ez talán azért olyan finom leves, mert végtelenül egyszerű és a legjobb ételek soha nem a komplikáltak közül kerülnek ki. Szerintem.
Emlékszem, a Nagymamám maga darálta le és sóval keverve kis üvegekbe tette el minden ősszel a paradicsompaprikát és a petrezselymet külön-külön, télire.
Ételízesítésre.
Ha időm és kedvem engedi szoktam én is így eltenni, varázslatosan finommá teszi az összes ételt amibe csak teszem.
Receptek itt
A legegyszerűbb levest is annyira feldobja, olyan finom ízűvé teszi.
Ételízesítésre.
Ha időm és kedvem engedi szoktam én is így eltenni, varázslatosan finommá teszi az összes ételt amibe csak teszem.
Receptek itt
A legegyszerűbb levest is annyira feldobja, olyan finom ízűvé teszi.
Igen valóban így van, hogy egyszerű, de nagyszerű. Én is készítem a krumpligombócot levesbetétnek, de én a levesbe azért teszek zöldséget is.
VálaszTörlés