Ezt a levest egy réges-régi receptes újságból írtam ki vagy 15-20 éve, azóta is egyik kedvelt levesünk, bár nyúllal ritkábban készül, mert ritkábban lehet hozzájutni.
Lehet persze csirkéből, kacsából, gyöngytyúkból, sőt sertéshússal is készíteni, szoktam is.
Zalai nyúlleves
Mi szeretjük a nyulat, mert egészséges, sovány húsú, szinte teljesen zsírtalan, jóízű és diétás és nincs kötődésünk semmilyen nyuszikához.
Húsvétra, vendégségre kifejezetten szuper ünnepi leves.
Húsvétra, vendégségre kifejezetten szuper ünnepi leves.
Zalai nyúlleves
1 db konyhakész nyúl feldarabolva, de én legtöbbször nyúlcombokkal vagy csak nyúl lapockával készítem, mert azt még jobban lehet kapni
1-2 ek. olaj vagy vaj
1-2 ek. olaj vagy vaj
1 adag leveszöldség felkarikázva, darabolva
1 fej hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, 2-3 babérlevél,
1 ek. szárított tárkony és lestyán
1 ek. szárított tárkony és lestyán
tejföl/tejszín + liszt a habaráshoz
1 citrom leve tálalásnál
A zöldséget kevés olajon, de inkább vajon megfuttatom, csakhogy kiadja a sárgarépa a színét, majd hozzáadom a hagymákat, a húsdarabokat, a fűszereket: babérleveleket és a tárkony felét. A másik felét a főzés végén szoktam hozzáadni úgy 5-10 perccel az elzárás előtt.
Igy jobban kiérződik az íze.
Sózom, borsozom és puhára főzöm.
Mikor a hús már puha /kb.45-50 perc/ akkor tejfölös/tejszínes lisztes habarással - persze hőkiegyenlítéssel - besűrítem, ekkor adom hozzá a maradék tárkonyt és főzöm bele a zsemlegombóckákat.
Újabb 15 perces csendes fődögélés után elzárom.
Tálaláskor frissen facsart citromlével lehet pikánsabbá tenni.
Igy jobban kiérződik az íze.
Sózom, borsozom és puhára főzöm.
Mikor a hús már puha /kb.45-50 perc/ akkor tejfölös/tejszínes lisztes habarással - persze hőkiegyenlítéssel - besűrítem, ekkor adom hozzá a maradék tárkonyt és főzöm bele a zsemlegombóckákat.
Újabb 15 perces csendes fődögélés után elzárom.
Tálaláskor frissen facsart citromlével lehet pikánsabbá tenni.
Levesbetét: mini zsemlegombócok
1 db zsemle kockázva, serpenyőben szárazon pirítva vagy
1-3 szelet toast kenyér kenyérpirítóban átsütve, majd kockázva - ez a módszer a jobb, az általam legjobban kedvelt, mert egyszerűbb, gyorsabb
1 tojás
só, bors, sok petrezselyem apróra /ezt néha kifelejtem/
1 tojás
só, bors, sok petrezselyem apróra /ezt néha kifelejtem/
10-15 dkg liszt
Nokedlitésztát készítek a liszttel, tojással, vízzel, sózom, borsozom, beleszórom a petrezselymet, majd végül a pirított zsemlekockákat.
/még finomabbá teszi, ha egy vékony csík szalonnát kockázva pörcre sütünk és a zsírjával együtt belekeverjük, de az már a szalonnás gombócka/
Mikor majdnem kész a leves, vizezett kézzel egészen apró, mini gombóckákat formázok és belefőzöm a levesbe. Ha mind feljött a leves tetejére készen van, ill. kb. 10 perc szükséges, hogy egészen bizonyosan átfőjön.
FONTOS !!! Soha ne keverjük be előre a tésztát, mert túlságosan eldagad, mert kemény lesz nagyon a gombóc, hanem csak közvetlenül a belefőzés előtt !!!
Nokedlitésztát készítek a liszttel, tojással, vízzel, sózom, borsozom, beleszórom a petrezselymet, majd végül a pirított zsemlekockákat.
/még finomabbá teszi, ha egy vékony csík szalonnát kockázva pörcre sütünk és a zsírjával együtt belekeverjük, de az már a szalonnás gombócka/
Mikor majdnem kész a leves, vizezett kézzel egészen apró, mini gombóckákat formázok és belefőzöm a levesbe. Ha mind feljött a leves tetejére készen van, ill. kb. 10 perc szükséges, hogy egészen bizonyosan átfőjön.
FONTOS !!! Soha ne keverjük be előre a tésztát, mert túlságosan eldagad, mert kemény lesz nagyon a gombóc, hanem csak közvetlenül a belefőzés előtt !!!
segítség Egerben a vadhúsboltban kapható,előrendelhető, vadnyúl és házinyúl.vadhusuzlet@ gmail.com
VálaszTörlésNagyon köszönöm a segítség üzenetet Tamás molnár, de nekem Eger egy kicsit messze van innen Tatától, pedig nagyon tudnám értékelni azt az üzletet, mert szeretjük a nyúlhúst nagyon :-)
VálaszTörlés