Ennek a sütinek úgy érdemes nekiállni, ha legalább 10 fő összejön, de ha nagy étkű a család akkor meg sem kottyan ez a mennyiség. Mint például mi is.
Karácsonykor szoktam készíteni, amikor együtt a család, vagy máskor, ha nagyobb vendégség van, de mindig télen.
Karácsonykor szoktam készíteni, amikor együtt a család, vagy máskor, ha nagyobb vendégség van, de mindig télen.
Valahogy a töménysége miatt, hűvös időjáráshoz illik.
1 db kerek piskóta, három lapra vágva /lehet készen vett, ugyanolyan finom /
Öntet: a piskóta belocsolásához
20 dkg cukor
2,5 dl víz
1 dl rum
1 cs. bourbon/házi vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Kis lábasban az összes hozzávalót összekeverem, összeforralom, kihűtöm.
Csokoládéöntet:
25 dkg nagyon jó minőségű étcsokoládé apróra tördelve
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
Ezt is kis lábasban, lassú tűzön, állandóan kevergetve, addig hevítem, míg egyneművé válik, majd kihűtöm. Egy szép kb. 3 dl-es üvegkancsóba szoktam tölteni, időnként megkeverem, hogy ne bőrösödjön. Akkor jó, ha sűrűn folyós az állaga. állásában sűrűsödni fog még, pici rummal hígítani szoktam és keverni.
Vaníliakrém: egyszerűsítve
2 csomag főzős vanília pudingport a szokásos módon /a tasakon leírtak szerint/ elkészítem, és kihűtöm.
2 csomag főzős vanília pudingport a szokásos módon /a tasakon leírtak szerint/ elkészítem, és kihűtöm.
Kell még:
15-20 dkg.darált dió
10 dkg.mazsola
1/2 üveg baracklekvár /jó, ha házi/
1 ek. jó minőségű kakaópor
1/2 l tejszínből felvert hab kevés cukor hozzáadásával, de ez csak tálaláskor !
Összeállítás:
Egy mély porcelántálban, vagy jénai tálban az aljára teszem az első piskótalapot,
-egyenletesen elosztva belocsolom az alapöntet harmadával,
-rákenem a vaníliapuding felét,
-rászórom a darált dió és mazsola felét.
-egyenletesen elosztva belocsolom az alapöntet harmadával,
-rákenem a vaníliapuding felét,
-rászórom a darált dió és mazsola felét.
Következik a második piskótalap, melyet ráhelyezek az előzőek tetejére,
-és ismétlődnek a műveletek: öntet második harmada, krém maradék fele, dió és mazsola maradék fele
-és ismétlődnek a műveletek: öntet második harmada, krém maradék fele, dió és mazsola maradék fele
Harmadik piskótalap rá az előzőekre,
-maradék öntet rá,
-majd megkenem baracklekvárral vastagon
-végül megszórom kakaóporral szintén vastagon.
-maradék öntet rá,
-majd megkenem baracklekvárral vastagon
-végül megszórom kakaóporral szintén vastagon.
Lefedve hűtőbe teszem, min. 2-3 órára, de jobb egy éjre.
Tálaláskor kiskanállal galuskaformákat, darabokat kanyarítok és halmozok süteményes tálkákra , meglocsolom a mennyei csokiöntettel, tejszínhabot nyomok rá és elégedetten figyelem a rokonságot, amint újabb és újabb adagot kér.
A recept Lajos Maritól van eredetileg.
A recept Lajos Maritól van eredetileg.
Anikó szeretettel üdvözöllek a gasztrobloggerek között! Én leszek az első rendszeres olvasód, jó?:)
VálaszTörlésKedves Kata! Nagyon köszönöm.Izgatottan várom
VálaszTörlésa véleményedet :-)