2010. március 4., csütörtök

Töltött karalábé



Ez ugyan tipikusan tavaszi étel, nálunk a család nagy kedvence, de mivel már egész évben kapni lehet a karalábét én minden évszakban főzöm is, legfeljebb ősszel és télen nem karalábéfejeket töltök, hanem felkockázom és húsgombócokkal főzöm puhára, majd tejszínnel krémesítem a sűrítés után, ami lehet rántás, vagy habarás.
Tavasszal, amikor már megjelenik a zsenge karalábé, na akkor a legcsodásabb, talán mert akkor vagyunk már kiéhezve legjobban a friss zöldekre.
Jellemző, hogy most jut eszembe ideírni, annyira szeretném, ha már jönne a balzsamos levegőjű TAVASZ !

4-5 db. karalábé, a leveleivel együtt
1/2 kg. darálthús
10 dkg rizs
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 dl tejszín
só, bors, 1 cs. apróra vágott petrezselyem
vaj, liszt a rántáshoz

A karalábékat meghámozom, a tetejüknél, ahol a legzsengébbek, egy teáskanál segítségével
kivájom a belsejüket úgy , hogy alul és oldalt is, nagyjából egyforma vastagságú legyen, a
teteje nyitott, ahol majd belekerül a töltelék. A nagy leveleit kidobom, de a középső kicsiket
jó alaposan megmosom és apróra vágom.
A darálthúst összekeverem az apró kockára vágott hagymával, a jól megmosott rizzsel, a tojással,
sózom, borsozom, jól összegyúrom.
A petrezselyem felét is a húshoz keverem.
Ezzel megtöltöm a karalábékat és egy lábasban egymás mellé ültetem, mellé szórom a karalábé-nyesedékeket ,az apróra vágott levélkéit is.
A megmaradt töltelékből sima gombócokat kerekítek, ezeket is a karalábék köré fektetem és
annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, Sózom, borsozom, tűzre téve felforralom, majd takaréklángon puhára főzöm. /kb. 30-40 perc/
Ha megfőtt kiszedem a karalábékat és a gombócokat egy tálba .
Vajas petrezselymes rántást készítek, berántom a levét , visszarakom a karalábékat, gombócokat, hozzáöntöm a tejszínt és kb.5 perc alatt jól összeforralom.
Krémesen sűrűnek kell lennie.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése