2010. április 7., szerda

Kapros túrós pite....



.....ahogy a Nagyikám csinálta

Tészta:
40 dkg liszt
1 sütőpor
25 dkg vaj vagy margarin  vagy 15 dkg sertészsír
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
1-2 ek. tejföl - ill. szükség szerint, amennyitől összeáll a tészta
csipet só

Szóráshoz: 1-2 ek. búzadara

Tészta hozzávalóit a fenti sorrend szerint összemorzsolom, összegyúrom. Lehetőleg gyorsan kell dolgozni, nem szabad a kéztől átmelegednie a tésztának, mert szalonnás lesz. Amikor megvan, kettőbe veszem, fóliába tekerem és a hűtőben pihentetem, kb. fél vagy egy órát.
Töltelék:
1 kg túró
10 dkg cukor, azért nem több, mert nem kell túl édes legyen 
1 nagy cs. friss kapor, apróra vágva /télen jó a fagyasztott is /
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor 
tejföl - szükség szerint, de óvatosan, nehogy híg legyen !!!!

1 ek. búzadara

A töltelék hozzávalóit is összekeverem, vigyázat ! nem szabad, hogy híg legyen ! krémesen sűrűnek kell lennie.
Legközelebb sósan fogom készíteni, kipróbáljuk úgyis a kisebbik gyermekem kérésére, szerinte úgy lenne az igazi.
Lehet, hogy neki is igaza van.
Akkor majd természetesen kimarad az összes cukor, mindenhová kevés só fog kerülni.



Az egyik tésztát vékonyra kinyújtom és beleigazítom a tepsibe. Tetejét megszórom a búzadarával.
Belesimítom a tölteléket egyenletesen.
Én úgy szeretem, hogy a tésztarétegnek vékonynak kell lennie, a tölteléknek pedig vastagnak, a Nagymamám is így készítette mindig.
Most kinyújtom a másik adag tésztát is, szintén vékonyra és óvatosan a töltelék tetejére borítom. Úgy szoktam, hogy a nyújtófára feltekerem, persze lisztezve, hogy ne ragadjon rá és erről szépen visszatekerem. Az egész felületet borítania kell, ne látszódjon ki a töltelék.
Tetejét villával óvatosan megszurkálom, a tojásfehérjékből egyet még az elején félretettem a kenéshez kissé felverve és megkenem a süti tetejét.
A többi fehérjét egy dobozban lefagyasztom, jó lesz Pavlovához majd.
Egyébként tejföllel is meg lehet kenni vékonyan a süti tetejét.
Előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje megszínesedik, ez kb. 30-40 perc.
Kihűlés után porcukrozom és kockára vágva, tálra rendezem óvatosan mert a töltelék kicsit rezgős ám.
Ezzel a tésztával készítem a sima túrós pitét, az almás pitét, a lekváros-diós rácsost is, meg a többit.
Nagyon finom, egyszerű sütemények. Elronthatatlanok.



Tanulság : Mint látható a képeken a kapros-túrósnak nincs teteje, most itt direkt így csináltam egy hirtelen ötlettől vezérelve, hogy ne legyen teteje, a túrótöltelékre közvetlenül a tojással elkevert tejfölt kentem vastagon, nem volt rossz, de a tapasztalatom az, mivel rezgős a töltelék, sokkal jobb, ha fent is van tésztalap a szokottak szerint, a receptet már így is adtam meg.
Hiába, nem érdemes variálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése