2010. április 9., péntek

Hókifli húsvétra is készülhet...


Hókifli
régi családi recept

kb.75 db lesz az alábbi mennyiségből:

60 dkg liszt
6 tojás sárgája
3 kis pohárnyi 20%-os tejföl 
20 dkg puha disznózsír - 4 adagra elosztva

vaníliás porcukor a forgatáshoz

Töltelék: nálunk, szigorúan szilvalekvár, a hagyományos kemény. Piacokon lehet venni.
Az üzletekben kapható, folyós állagú NEM jó!!!



A lisztet, tojássárgákat, tejfölöket, sót összedolgozom egyneművé, jól meggyúrom, majd 4 cipóra osztva, külön-külön fóliázva, hűtőbe teszem, pihenni.
Félóra, óra múlva, egyesével kinyújtom, lisztezett deszkán, jó vékonyra és az 5 dkg-nyi puha zsírral megkenem, majd mint a bejglit, felsodrom rúd alakúra.
Rudanként ujjnyi darabokra felkarikázom, majd ezeket a darabokat nem vízszintesen eldöntve nyújtom kerekre, hanem a talpacskákon állva nyomom vízszintesre és úgy nyújtom ki egyenként. Ettől lesz levegős - leveles hatású a tészta, ha elkészült.
Mindegyik kerek lapocskát megtöltöm szilvalekvárral kb.1 tk-nyival, majd kifli alakúra feltekerem, formázom.
Sütőpapíros tepsibe egymás mellé lerakom, és mehet sülni.
190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc.
Figyelni kell, nehogy megégjen !!! Világosnak kell maradnia.
Még melegen vaníliás porcukorba forgatom és tálra rendezem.
NAGYON - NAGYON finom sütemény.

Természetesen lehet tölteni dióval, mákkal, gesztenyével, ahogy a karácsonyi bejglihez is szoktuk, de nálunk a szilvalekvár a favorit.
Tulajdonképpen igazi karácsonyi sütemény, de mi egész évben, ünnepi alkalmakkor mindig sütjük, tehát húsvétra is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése