régi családi recept
kb.75 db lesz az alábbi mennyiségből:
60 dkg liszt
kb.75 db lesz az alábbi mennyiségből:
60 dkg liszt
6 tojás sárgája
3 kis pohárnyi 20%-os tejföl
só
20 dkg puha disznózsír - 4 adagra elosztva
vaníliás porcukor a forgatáshoz
vaníliás porcukor a forgatáshoz
Töltelék: nálunk, szigorúan szilvalekvár, a hagyományos kemény. Piacokon lehet venni.
A lisztet, tojássárgákat, tejfölöket, sót összedolgozom egyneművé, jól meggyúrom, majd 4 cipóra osztva, külön-külön fóliázva, hűtőbe teszem, pihenni.
Félóra, óra múlva, egyesével kinyújtom, lisztezett deszkán, jó vékonyra és az 5 dkg-nyi puha zsírral megkenem, majd mint a bejglit, felsodrom rúd alakúra.
Rudanként ujjnyi darabokra felkarikázom, majd ezeket a darabokat nem vízszintesen eldöntve nyújtom kerekre, hanem a talpacskákon állva nyomom vízszintesre és úgy nyújtom ki egyenként. Ettől lesz levegős - leveles hatású a tészta, ha elkészült.
Mindegyik kerek lapocskát megtöltöm szilvalekvárral kb.1 tk-nyival, majd kifli alakúra feltekerem, formázom.
Sütőpapíros tepsibe egymás mellé lerakom, és mehet sülni.
190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc.
Figyelni kell, nehogy megégjen !!! Világosnak kell maradnia.
Figyelni kell, nehogy megégjen !!! Világosnak kell maradnia.
Még melegen vaníliás porcukorba forgatom és tálra rendezem.
NAGYON - NAGYON finom sütemény.
Természetesen lehet tölteni dióval, mákkal, gesztenyével, ahogy a karácsonyi bejglihez is szoktuk, de nálunk a szilvalekvár a favorit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése