a legméltóságteljesebb cica volt
a legszebb kutyuska
a legokosabb cica
Keresés ebben a blogban
2019. április 30., kedd
2019. április 26., péntek
2019. április 20., szombat
Húsvét 2019.
Minden idelátogató kedves barátomnak, olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, sok-sok finomsággal.
2019. április 18., csütörtök
Ma, ha jól tudom, zöldcsütörtök van... és főzési-sütési terveim a húsvét napjaira...
Édesapámtól hallottam ezt a "zöldcsütörtököt" mindig, ő katolikus családból származott, bár nem volt vallásos, de bizonyos étkezési dolgokat betartott, pl. ezt.
Böjtölni viszont nem nagyon láttam soha.
Szóval ezen a húsvét előtti csütörtöki napon általában spenótot ettünk mindig.
Nagypénteken pedig halat. Nálam az most nem lesz.
Szombattól pedig a sonkatál és mindenféle húsos ételek jöttek, friss tavaszi zöldségekkel.
Viszont ezt a spenótos csütörtököt megtartom, mert szeretem a spenótot, pláne a friss leveles spenótot.
A mai, csütörtöki ebéd: spenót főzelék főtt tojással
Lesz egyik nap fokhagymás sertéstarja... egyben sütve, csontosan, sült kelkáposzta körettel. Recept itt.
Akkor lesz kapros, fokhagymás krumplileves, mellé tejfölös sós lapított és kétféle édes lepény... túrós-fahéjas és mákos-szilvalekváros. Recept itt.
Böjtölni viszont nem nagyon láttam soha.
Szóval ezen a húsvét előtti csütörtöki napon általában spenótot ettünk mindig.
Nagypénteken pedig halat. Nálam az most nem lesz.
Szombattól pedig a sonkatál és mindenféle húsos ételek jöttek, friss tavaszi zöldségekkel.
Viszont ezt a spenótos csütörtököt megtartom, mert szeretem a spenótot, pláne a friss leveles spenótot.
A mai, csütörtöki ebéd: spenót főzelék főtt tojással
Közben fő a sonka is, majd a sonkalével lesz töltöttkáposzta, mert annak lennie kell, naptól függetlenül, csak úgy.
Akkor lesz kapros, fokhagymás krumplileves, mellé tejfölös sós lapított és kétféle édes lepény... túrós-fahéjas és mákos-szilvalekváros. Recept itt.
És valamelyik napra tervezünk megint egy rántott kollekciót is... tökkarika, cukkini, csirkecombok, csirkeszárnyak valamilyen majonézes salátával.
2019. április 16., kedd
2019. április 15., hétfő
Kence kenyérre vagy krumplisütéshez...
Medvehagymás mangalicazsír
Facebookos ismerősöm Hanga adta az ötletet és pont kaptam egy nagy csokor medvehagymát Katutól, zsír mindig van itthon, így naná, hogy azonnal összedobtam. Gondolkodtam a libazsíron, hogy esetleg abba kavarom bele, de végül győzött a mangalica, egyszerűen, mert abból több van itthon.
Egy kis lábosban felolvasztottam 0,5 kg zsírt, és a tiszta, leszárogatott medvehagymaleveleket ollóval beleaprítottam a forró zsírba és azonnal el is zártam a tüzet.
Pont egy ilyen 7 dl-es dunsztosba fért bele, amit előtte szintén alaposan kisúroltam forró lúgos vízben, majd gondos öblítés után fejreállítva lecsepegtettem.
Amikor már száraz volt belemeregettem a zsírt, amikor kezdett dermedni, mindig kavartam egy-kettőt rajta, nehogy az aljára üljön a medvehagyma.
Kenyérre kenve is isteni, de majd tepsiben sütök vele krumplit jó ropogósra, szerintem azzal lesz még csudafinom.
2019. április 8., hétfő
Tavaszi ragu... tejszínes mustáros szószban
Csirkemellkockák zöldséges, tejszínes, mustáros szószban...
Hozzávalók:
fél csirkemellfilé kockázva
2-3 ek olaj
1 doboz friss gomba szeletelve, most gombakonzervet használtam
5 dkg vaj
1 ek. liszt, víz, 2 dl zsíros tejszín
2 tk. mustár
só, bors
1 marék zöldborsó
1 db sárgarépa karikázva
fél karalábé kockázva
petrezselyemzöld /sajnos most nem volt itthon/
Elkészítés:
Kevés olajon a húskockákat rozsdásra pirítom, majd szűrőkanállal kiveszem és félreteszem.
A gombát levétől leszűröm és a visszamaradt zsiradékon szintén lepirítom a színesedésig.
Rádobok 5 dkg vajat, ha összeolvadt meghintem liszttel és ezt is kicsit összepirítom, majd felengedem kevés vízzel és a tejszínnel, belekeverem a mustárt is, sózom, borsozom, hozzákeverem a csirkemellkockákat, a sárgarépát karalábét és kislángon összerotyogtatom, csak a végén, az utolsó 5 percre megy bele a marék zöldborsó /fagyott/, állandóan kevergetve készrefőzöm.
Köretként párolt rizs vagy krumplipüré illik hozzá.
Tálaláskor rengeteg apróra vágott petrezselymet érdemes szórni rá, persze ha van otthon, sajnos most nekem nem volt.
Egyszerű, finom, könnyű ebéd.
2019. április 5., péntek
Milánói szósz makarónival sok sajttal
Részletes receptleírás itt ha magunk készítenénk a szószt.
Ne felejtsünk el az elkészült szószhoz a főzés közben 2 teáskanálnyi oreganót szórni, sokkal finomabbá teszi az ízét.
Nekem az oreganóíz egyenlő minden olasz paradicsomszósz-ízzel.
Az sem ördögtől való, ha nincs időnk megfőzni és netán készen vett üveges szószt használunk, mióta egyedül maradtam, ezt használom, pont 2 evésnyi van belőle, alápirítok kis kockákra aprított sonkát, gomba gyárilag benne van, de ha többet szeretnénk abból is tehetünk hozzá... tökéletes ebéd van belőle.
Nagyon finom ebéd rittyenthető kevesebb idő alatt, csak mindig márkás készítményt vegyünk, azok a jók, én is szoktam használni rendszeresen, még sosem bántam meg. Nekem a Glóbus vált be.
Az oreganót a kész szószba is belefőzöm, holott van benne, de nem árt tenni még, sonkát mindenképp pirítani kell hozzá és erre borítom rá a szószt, adok hozzá pici vizet és a fűszert majd összefőzöm sűrűre. Máris tálalható.
Jó sok reszelt sajttal megszórva tálaljuk...
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)