a legméltóságteljesebb cica volt
a legszebb kutyuska
a legokosabb cica
Keresés ebben a blogban
2019. március 28., csütörtök
Kalács... hétköznapra
Kalács... csokicseppes, mazsolás
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1 tasak élesztőpor
1 tojássárgája
4 dkg cukor
csipet só
4 dkg puha vaj
tej langyosan, amennyit felvesz
citromhéj reszelve
csokicsepp
mazsola
1 tojásfehérje a kenéshez
Mindent kimértem tálba a fentik szerint, majd annyi langyos tejjel összegyúrtam amennyit felvett ahhoz, hogy puha, lágy tészta legyen.
3x hajtogattam úgy, hogy lisztezett deszkán kézzel szétnyomogattam, az első hajtogatásnál nyomkodtam bele a maréknyi csokicseppet és ugyanannyi mazsolát, majd a szokott módon hajtogattam: alulról fel középre, felülről le rá, balról be középre, és jobbról be rá, majd a dagasztótállal letakarva 20-20-20 percig pihentettem.
Az utolsó után kettőbe vágtam, egyenként hengerré görgettem, majd lazán összefontam és beletettem egy téglaalakú szilikonos sütőformába, letakarva hagytam duplára kelni, majd 180 fokos sütőben kb 1 óra alatt megsütöttem.
Őzgerincben is süthettem volna.
Jóízű, finom kalácska reggeli kakaóhoz, tejeskávéhoz - vagy vacsorára.
Recept: Mágitól van
2019. március 27., szerda
Csevapcsicsa vagy Mics azaz Mititei...
Szerintem sokan ismerjük ezt az ételt nyári nyaralásokból, az Adria partjáról, városaiból, a csevap jellegzetes szerb-horvát, illetve a mititei román, a mics elnevezés meg Erdélyben honos.
Nemcsak az éttermekben kapható sok-sok salátával, esetleg krumplikörettel, hanem igazi streetfood kaja, azaz utcai étel is ezekben az országokban.
Faszénen sütött húsrudacska.
Recept összetétele nincs kőbe zárva, ahány ház annyiféle ízesítés, variáció van.
A csevapcsicsa mellé sózott hagymakockák és ajvár dukál, a mititei vagy mics mellé pedig kötelező a muzsdéj /fokhagyma mártogatós/ vagy a mustár és a kenyér.
Régóta szerettem volna kipróbálni itthon is, most csak egy kis adaggal, de nagyon finom, pedig két fűszert is kifelejtettem belőle nagy izgalmamban.
Krumplifőzelék mellé sütöttem feltétnek, de végül friss, ropogós héjú kenyérrel és mustárral ettem meg, a főzeléket meg csak úgy magában. Így is jó volt.
És akkor ahogy én készítettem most / elfelejtve belőle a pici pirospaprikát és a csombort, no majd legközelebb/
Hozzávalók:
itt most az eredeti receptet adom meg, ezt tetszés szerint lehet kevesebbre vagy többre is készíteni. Minél többféle darálthúsból van, annál finomabb, a húsok meg legyenek picit zsírosabbak, mert akkor ízesebbek, szaftosabbak is egyben.
1-1,5 kg darált marhahús-sertéshús-bárányhús keveréke vegyesen, nem baj, ha picit zsírosabbak a húsok
1-2 tk. őrölt kömény
1-2 tk. őrölt bors
2 csapott ek só
1-2 tk pirospaprika
1 tk csombor
4-6 gerezd áttört fokhagyma
1 tk. szódabikarbona, ez a hús sütés utáni omlóssága miatt kell !!!
Jól össze kell dolgozni, össze kell gyúrni, nem baj, ha 1 éjszakát áll /sőt lehet több is/ a hűtőben sütés előtt. Majd amikor már jól izzó faszenünk van akkor kis rudacskákra formázva tálcára sorakoztatni és grillrácsra helyezve megsütni, többször átforgatva, hogy minden oldala jól átsüljön.
Még nagyon forró vaslapon lehet pirosra sütni. /olajban nem szokták megsütni./
Tálaláskor mehet mellé - a szerbeknél, horvátoknál szokásos... sok-sok kockázott sózott hagyma, és/vagy az ajvár, meg rengeteg zöldsaláta.
A románoknál és Erdélyben muzsdélyt /erdélyi tájszó, fokhagymás öntetet/mártogatóst jelent/ szoktak bekeverni mártogatósnak: 2-4-6 gerezd fokhagyma áttörve, só, pici vízzel kikeverve...
vagy mustár és persze friss, ropogós héjú kenyér
Én most csak kb. 30 dekányi darált sertés és marhahúst kevertem be a fenti fűszerekkel - kivéve a csombor és a fűszerpaprika - de mondhatom nagyon fincsi lett, be is vágtam az egészet úgy ahogy volt.
Amikor beindul itt nálam a grillszezon majd többször elkészítem még, most már rendesen odafigyelve, de persze a saját számíze szerint is.
Érdemes, jó kis kaja.
Szívből ajánlom.
2019. március 22., péntek
Szombaton ünnepies ebéd lesz... névnapozunk
A gyerekeimnek egyszerre lesz a névnapjuk vasárnap... az élet hozta így véletlenül... az én ajándékom az, hogy sütök-főzök nekik, így legalább van egy lazulósabb napjuk, én meg boldogan készülök és szívesen csinálom.
Húsleves... tanyasi csirke aprólékjából, zöldségesen
Rántott csirkemellszeletek...
Rántott csirkecombok...
Petrezselymes rizskörettel...
Friss fejes-saláta... a szokásos ecetes-cukros lében
Klasszikus kakaós kevert... meggyel megszórva
Húsleves... tanyasi csirke aprólékjából, zöldségesen
Rántott csirkemellszeletek...
Rántott csirkecombok...
Petrezselymes rizskörettel...
Friss fejes-saláta... a szokásos ecetes-cukros lében
Klasszikus kakaós kevert... meggyel megszórva
2019. március 20., szerda
Ezek voltak mostanában...
Még az ünnepek alatt:
- Fokhagymás sült tarjaszeletek... zsíros krumplival
Állatkáim:
Szafti és Csini
Falatka... amikor várunk valakit
Hozzávalók:
1 fej saláta
1 egész fej fokhagyma
1 ek liszt, 1 ek olaj
1 marék rizs
1 ek aprított kapor
só, őrölt bors
2 dl tejszín vagy tejföl /20%-os/
A salátát alaposan megmosom leveleire szedve, majd széttépkedem, fazékba teszem és felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózom, borsozom, és nagyon sok gerezd aprított fokhagymát szórok rá, felforralom de 10 percnél tovább nem főzöm. Leszűröm, de a főzőlevét felfogom egy tálban.
Egy másik fazékban fokhagymás fehér rántást készítek, rövid ideig tartó pirítás után felengedem a főzőlével, nem minddel, csak amennyi kell az állaga eléréséhez, belekeverem a leveleket is, felforralom, tejszínnel krémesítem a végleges állagára - de lehet tejföllel is persze és beleszórom a rizst és a kaprot.
Összefőzöm a rizs puhulásáig, ami szintén 10 percnél nem több és készen is van.
Szoktam levesbetétként - rizs helyett - rántottakockákkal vagy főtt füstölt tarja kockákkal is dúsítani, színesíteni. De jó a ropogós szalonnapörc is rá.
Nagyon szeretem levesként is, főzelékként is /ugyanígy készül csak sűrűbbre, sült angolszalonna szeletekkel, a szalonnazsírt rácsöpögtetve, mennyei/, ahhoz képest, hogy körülbelül 40 éves koromig egyáltalán nem ettem soha, nem is láttam soha, ugyanis az én családomban nem főzték, mert nem szerették.
Egyszer anyósom főzött, megkóstoltam nagyon ódzkodva és beleszerettem.
Azóta rendszeresen készítem.
Persze csak a férjemmel ettük, most meg magamban, mert a gyermekeim megkóstolni sem voltak hajlandóak soha, hiába mondom, hogy nem tudják mit veszítenek.
Nem érdekli őket.
- Fokhagymás sült tarjaszeletek... zsíros krumplival
- Tavaszi saláta... jégsaláta, kígyóuborka, hagyma, újhagyma, paradicsom, főtt tojáskarikák, a szokásos ecetes-cukros lében
- Pogácsa... sajtos, apró
- Körömpörkölt... főtt krumplival
Szafti és Csini
Falatka... amikor várunk valakit
Ételeim a hétköznapokon:
- Salátaleves... nagyon fokhagymásan, kaprosan, tejszínesen, rizzselHozzávalók:
1 fej saláta
1 egész fej fokhagyma
1 ek liszt, 1 ek olaj
1 marék rizs
1 ek aprított kapor
só, őrölt bors
2 dl tejszín vagy tejföl /20%-os/
A salátát alaposan megmosom leveleire szedve, majd széttépkedem, fazékba teszem és felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózom, borsozom, és nagyon sok gerezd aprított fokhagymát szórok rá, felforralom de 10 percnél tovább nem főzöm. Leszűröm, de a főzőlevét felfogom egy tálban.
Egy másik fazékban fokhagymás fehér rántást készítek, rövid ideig tartó pirítás után felengedem a főzőlével, nem minddel, csak amennyi kell az állaga eléréséhez, belekeverem a leveleket is, felforralom, tejszínnel krémesítem a végleges állagára - de lehet tejföllel is persze és beleszórom a rizst és a kaprot.
Összefőzöm a rizs puhulásáig, ami szintén 10 percnél nem több és készen is van.
Szoktam levesbetétként - rizs helyett - rántottakockákkal vagy főtt füstölt tarja kockákkal is dúsítani, színesíteni. De jó a ropogós szalonnapörc is rá.
Nagyon szeretem levesként is, főzelékként is /ugyanígy készül csak sűrűbbre, sült angolszalonna szeletekkel, a szalonnazsírt rácsöpögtetve, mennyei/, ahhoz képest, hogy körülbelül 40 éves koromig egyáltalán nem ettem soha, nem is láttam soha, ugyanis az én családomban nem főzték, mert nem szerették.
Egyszer anyósom főzött, megkóstoltam nagyon ódzkodva és beleszerettem.
Azóta rendszeresen készítem.
Persze csak a férjemmel ettük, most meg magamban, mert a gyermekeim megkóstolni sem voltak hajlandóak soha, hiába mondom, hogy nem tudják mit veszítenek.
Nem érdekli őket.
Túrós-tejfölös nokedli... medvehagymával, sült szalonnapörcökkel
2019. március 14., csütörtök
Tavaszias reggeli...
Annyira kellenek ezek a tavaszias ízek, zöldek, majd megveszek értük.
Tavaszi szendvics
Vékony szelet kenyér, majonézzel megkenve, prágai sonka, főtt tojáskarikák, újhagyma és hegyes erős paprkikakarikák, mindez megsózva.
Akár reggelire, akár vacsorára tökéletes szendvics.
2019. március 13., szerda
Csirke felsőcombok gombásan tejfölösen, főtt rizzsel...
Hozzávalók:
3 db csirke felsőcomb
20 dkg csiperkegomba, szeletelve
2 szál újhagyma, zöldjével együtt
2 ek. olaj vagy vaj
só, bors
1 ek liszt
2 dl tejföl
1/2 bögre hosszúszemű rizs
Ez aztán egy végtelenül egyszerű recept.
Egy fazékban felforraltam enyhén sós vizet, majd beleszórtam a rizst és megfőztem, mintha tésztát főznék, majd leszűrtem és pici olajjal elkeverve félretettem.
Olajat forrósítottam majd a csirkecombfelsőket rozsdásra pirítottam minden oldalukon, amikor már jó sült színük volt hozzáadtam a gombát és azzal együtt tovább ment a pirítás, idővel a gomba levet engedett, még öntöttem hozzá kb. egy deci vizet is, hozzáadtam a felakarikázott újhagymát a szárral együtt, sóztam, borsoztam és addig pároltam, amíg a hús vajpuha nem lett, akkor meghintettem egy kanálnyi liszttel, elkevertem és ráöntöttem a tejfölt is, hagytam hogy besűrűsödjön, pici vízzel korrigálni lehet, hogy ne legyen túl sűrű, de nagyon híg sem. Megkóstoltam kell-e bele még só, vagy őrölt bors, persze, hogy kellett.
Tálaláskor még karikáztam hozzá friss újhagymát és hegyes erős paprikát.
Na ugye, hogy egyszerű étel és milyen finom !
2019. március 11., hétfő
Hétfőn általában maradékok...
Húsleves maradék hétvégéről...
Röszti...
3 db közepes krumpli
1 közepes vöröshagyma
4 tojás
só, őrölt bors
olaj
A krumplit megfőztem hajában, majd amikor kihűlt lereszeltem a káposztareszelő lyukain, hozzáreszeltem a vöröshagymát is, majd beleütöttem a tojásokat, fűszereztem és jól összekevertem.
Serpenyőben olalajat forrósítottam, majd leveseskanállal adagokat kupacoltam az olajba és ellapítottam, mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Általában valami kencét szoktak készíteni mellé, fokhagymás tejfölöst vagy zelleres paradicsomost, nos én meg édes meggymártást dobtam össze hozzá és mennyei finom volt így is.
Csak magában eszegetve is finom.
Meggymártás a röszti mellé...
1 ü. meggybefőtt
1 cs. oetker tejszínízű pudingpor
1 tk mézesfűszer
Egy kisebb fazékba öntöttem a meggybefőtt levét, kiegészítettem még vízzel, hozzászórtam a fűszert és felforraltam. Közben 1 dl hideg vízben kikevertem a pudingport simára és amikor felforrt a fűszeres meggylé hozzáöntöttem, állandóan kevergetve sűrűre főztem, beleszórtam a meggyszemeket is, pici cukrot még elbírt, így szórtam hozzá azt is.
Egyszerűen imádom a gyümölcsmártásokat, a meggyet különösen nagyon, de a többit is. A röszti pedig ragyogó feltét volt hozzá.
... és este vacsorára azért bekevertem egy kis fokhagymás tejfölt hozzá, isteni finom volt.
Legközelebb vékonyabb lapocskákat fogok sütni, hogy ne puha, hanem jó ropogós legyen.
2019. március 10., vasárnap
Vasárnap délutáni nasi...
... és a legegyszerűbb is egyben.
Pohárkrém: étcsokipuding meggylekvárral, meggyszemekkel...0,5 l tej
3 ek cukor
1 csomag oetker főzős étcsokoládés pudingpor
pár kanál meggylekvár
pár szem meggybefőtt
Ebből a mennyiségből 2 talpas pohár lett tele.
A tasakon lévő leírás szerint a port kikevertem a cukorral és 2 dl hideg tejjel egyneműre, a többi tejet felforraltam, majd hozzákevertem a tejes-cukros csokoládés port, sűrűre főztem.
Hideg vízzel kiöblítettem a talpasokat, az aljára mindnek kanalaztam bőven a meggylekvárból, ráöntöttem a forró pudingot, majd pár meggyszemmel díszitettem.
Amikor kihűlt betettem a hűtőbe.
Az egyiket egészen biztosan tejszínhabbal a tetején fogom megeszegetni az esti filmnél, mert az egyik nagy kedvencemet fogja adni a Duna tv este 21 órakor, a "Tisztességtelen ajánlat" c. romantikus filmet Demi Moore-al, Woody Harrelsonnal és Robert Redforddal a főszerepben.
Édes egy film nagyon.
2019. március 9., szombat
A hosszú című ebédem ma...
Receptet nem írok, ha netán mégis érdekelne valakit, akkor írjon rám, nagyon szívesen leírom neki...
Húsleves... pulykanyakból, csirkeszárnyból, csirkeszívvel, pulykazúzával, zöldségesen, cérnácskávalPulykazúzapörkölt... amiben főtt még csirkeszárny, csirkeszív, tarhonyáskrumplival és káposztával töltött káposztával...
2019. március 8., péntek
Mákos mazsolás kalács...
Mákos mazsolás kelt kalács... Limara receptje alapján, épp csak fele mennyiségből, és még a fele is picit nagy lett a kenyérsütőformámhoz, legközelebb ezt a mennyiséget fogom begyúrni, de két kalácsra véve fogom megsütni, az egyik kalácska lesz a mákos, mint ez, a másik pedig vagy diós vagy kakaós krémmel lesz töltve.
Nagyon finom, foszlós, rengeteg benne a töltelék.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
2 ek cukor
1 tasak élesztőpor
1 egész tojás
csipet só
1 dl folyékony habtejszín
kb. 1,5 dl tej, de inkább annyi, amennyit felvesz a liszt
Egy nagy tálba tettem mindent, a szárazakat összekevertem, majd hozzáadtam a nedveseket és a tejet óvatosan adagolva bedagasztottam. Kellemes, puha, könnyen formázható tésztának kell lennie a végére, elválik táltól, kéztől.
Letakarva a duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a tölteléket.
Töltelék:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
1 tk mézesfűszer
20 dkg őrölt mák
1 citrom héja
1 marék mazsola
A vizet, cukrot, mézesfűszert egy kislábosban összekevertem és felfőztem sziruppá, majd hozzászórtam a mákot és belereszeltem a citromhéjat, végül a mazsola is ment hozzá. Jól összekevertem és hagytam kihűlni.
Amikor megkelt a tészta téglalappá nyújtottam amennyire csak tudtam, rákentem a tölteléket és a rövidebb oldalánál kezdve feltekertem, na itt kellett volna kettévágni és két külön kalácsként kezelni, két sütőformában kisütni.
/Utólag könnyű okosnak lenni.
Egyébként gyönyörűen átsült, megsült így is, de talán kettőbe véve még lazább, szellősebb kalácskát kaptam volna./
És akkor jött a formázás, a rudat hosszanti irányban, középen éles késsel végigvágtam, úgy, hogy fent a tetejénél egy 2 cm-es szakasz egyban maradt, és a két szétvágott részt, a töltelékkel felfelé összefontam. Ezek után tettem a sütőformába, eligazgattam és letakarva még pihentettem 30 percig. Ezalatt az idő alatt szépen kitöltötte a formát, hogy úgymondjam "elhelyezkedett".
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, alsó-felsőre, és a kelesztési idő letelte után kb 1 órát sütöttem. Kicsit hagytam a formában hűlni, majd rácsra borítottam, ott hűlt ki teljesen.
Még teljesen kihűlt állapotában sem könnyű szeletelni, annyira gyönge, de szépen megsült a közepe is - mindig attól félek, nehogy nyers maradjon véletlenül - de nem, nagyon finom lett, nagyon mákos, nagyon mazsolás, ahogy azt kell.
Többször fogom sütni.
Ebédre még összedobtam egy spenótfőzeléket, sok fokhagymával, jó tejesen, ahogy szeretem, ugyanis rádöbbentem, hogy egész télen talán csak egyszer ettem spenótot, nem is értem, hogy miért feledkeztem el róla.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)