a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2020. március 29., vasárnap

Fonott csirkemell... különleges krumplikörettel



 Fonott csirkemell... egy különleges, fűszeres, sajtos-ropogós krumplikörettel

Amilyen egyszerű, annyira ötletes ebéd... és finom.
Friss zöldsalátával lenne az igazi, de legnagyobb bánatomra, nekem most ez nem volt.

Recept itt : Adél receptje, ami annyira tökéletesen részletes, képileg is, itt nála megtekinthető...
Feltétlen ajánlom elkészítésre, akár vendégségre is... majd ha vége a vírusjárványnak...

Hozzávalók:
1 db fél csirkemell /elég bucis volt, kicsit fazoníroznom kellett, /a leeső darabokat is megsütöttem a fonottka mellett ugyanúgy fűszerezve és baconba tekerve/
só, bors
baconszeletek

A fél csirkemellet úgy vágtam föl, hogy fonni lehessen, és pont ugyanígy betekertem baconba majd összefontam, fogpiszkálóval rögzítettem, ahogy látszik is itt alább Adél két képén :

 



... csak én a leeső darabokat is mellé tettem, szintén fűszerezve és baconba tekerve... pici olajat és pici vizet aláöntve,  180 fokos sütőben pirosra sütöttem, kb 30 perc




Köret: Fűszeres-sajtos-ropogós krumpli... mennyei 
Azért készítettem viszonylag többet most, mert holnap sóskafőzelék mellé is ezt szeretném enni.

Hozzávalók:
3 db krumpli hajában főzve, pucolva vastagabb karikákra szelve
olaj
reszelt sajt, bármilyen, amilyet szeretünk, füstölt is !
zsemlemorzsa, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor /de jó a "sültkrumpli" fűszerkeverék is/

Egy tálkába 1 dl napraforgóolajat töltöttem.
Összekevertem a zsemlemorzsát a fűszerekkel és a reszelt sajttal jó alaposan, majd minden krumplikarikát először az olajba mártottam, majd megforgattam a sajtos zsemlemorzsában, és tepsire rakosgattam, amikor mind ott volt már, a maradék morzsát a maradék olajjal összekevertem és rácsorgattam a krumplira, ment a 200 fokos sütőbe kb 30 percre, amikor már láttam, hogy csodás színe van és ropogós, akkor kivettem.



2020. március 19., csütörtök

Retekleves...

Természetesen én is vásároltam előre, nem csak a vírus-vészhelyzet miatt, a csípőműtéteim óta egyébként is így szoktam, szóval nálam ez nem újdonság, hogy online rendelek egy hónapra előre és kihozatom... szó nincs túlzott mennyiségekről, mert minek, csak ami egy egyszemélyes háztartáshoz kellő mennyiség a legfontosabbakból, a legalapvetőbbekből, pár üveges szósszal kiegészítve majd spagettihez, meg fagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel, persze frissekkel is...

Viszont most a piros hónapos retekből összejött 6 csomó - a gyerekem is hozott kettőt, én is rendeltem négyet, eszem is rendületlenül, mert imádom pl. vajaskenyérhez, de csak úgy magában is, de még így is bőven volt és nem szeretném, ha elveszítené a frissességét.... így jutott eszembe a retekleves, még soha nem csinálta, de úgy gondoltam, hogy pont úgy fogom elkészíteni, mint az általam egyébként nagyon kedvelt tejszínes karalábélevest.


 Hozzávalók :
2 csomó retek, tetszőleges formára darabolva   /persze jó hozzá a fehér vajretek, vagy a hosszú jégcsapretek is/
2 ek olajban eltett medvehagyma még tavalyról
só, bors
egy maréknyi csipetke /1 tojás + só + liszt amennyit felvesz/
rántáshoz pici olaj 1-2 ek liszt
1-1,5 dl tejszín /30%-os/
most daraboltam bele egy kis darab szafaládét is
 A retkeket mostam, daraboltam - állítólag nagyon finomak a reteklevelek is, de ha multitól vesszük akkor inkább ne tegyük bele, ki tudja honnan hozzák, mennyi permetmaradvány van rajta / benne. Annyi vízzel öntöttem fel, amennyi levest szerettem volna és felforraltam, hozzátettem a 2 evőkanálnyi tavaly eltett medvehagymát - idén azt hiszem ez sem lesz így eltéve, frissen se nagyon - és csak félig puhára főztem, közben elkészítettem a vékony rántást, besűrítettem vele a levest, sóztam, borsoztam és beleszórtam a csipetkét, végül ment bele a tejszín is, jól összefőztem.
A retkek kicsit ropogósabbak maradtak, de így szeretem... ugyanaz az ízvilág, mint a karalábé, nagyon finom.
A második fogás pedig a medvehagymás tojásos nokedli lesz, ha már így belejöttem a medvehagyma használatba.


És a többi fajtából is tökéletes... nagyon egészséges, tehát együnk sok retket.
pl. a jégcsap...

pl. a vajretek vagy más néven a sörretek is...

... és még a téli fekete retek is...




2020. március 15., vasárnap

Levesbetét húslevesben : májgombóc


Kacsaaprólékos húslevesben most a levesbetét májgombóc 
Hozzávalók :
30 dkg csirkemáj
1 db nagy vöröshagyma kockázva
3 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
3 tk. majoranna
7 ek. zsemlemorzsa
7 ek. búzadara
só, bors
A májat a hagymákkal együtt botmixerrel pépesítettem, majd hozzákevertem az összes többit, jól fűszereztem és 30 percig állni hagytam.
Kifőzni lehet a húsleveslében is, de lehet gyöngyöző, forrásban lévő sós vízben is, evőkanálnyi adagonként.
Sokkal finomabb, mint bármelyik bolti hasonló készítmény.
Ebből a mennyiségből 18 db lett, ebből 6 darabot belefőztem a húslevesbe azonnali fogyasztásra és a többit tálcán betettem a fagyasztóba, majd zacskózom és így lesz későbbi levesekhez is.

A mai ünnepi desszertem : Csokis tejberizs eperbefőttel és tejszínhabbal
Hozzávalók :
0,5 l tej
1 bögre rizs
csipet só
2-3 ek cukor
2-3 ek kakaópor
1 marék étcsokoládés csokipasztilla
1 marék mazsola
eperbefőtt  leve leszűrve
tejszínhab
A szokott módon tejberizst főztem, majd a végén kevertem hozzá a kakaóport és szórtam bele a mazsolát, jól elkevertem és lefedve hagytam kihűlni.
Három bögrét és egy tálkát töltöttem meg, tetejére adagoltam az eperszemeket.
Tálaláskor tejszínhab jön még rá.
Nagyon finom és halálegyszerű édesség.



2020. március 3., kedd

Tejfölös tépett gombuca... Zalából


 
Tejfölös tépett gombuca... zalai paraszti étel
Borbás Marcsi szakácskönyvében találtam.

Hozzávalók:  1 főre
/Ha több főre készítjük arányosan emeljük a tojások számát, a szalonnáét és a tejfölét is természetesen/

10 dkg bármilyen szalonna, amit csak szeretünk, füstölt, húsos a legjobb, kockázva és pörcre sütve
2-3 dl zsíros tejföl
Tészta:
1 tojás

liszt amennyit felvesz



A szalonnát jó ropogós pörcre sütöttem egy serpenyőben, majd azon forrón hozzákevertem a tejfölt, szottyosnak kell lennie.
A tojást sóztam és annyi liszttel gyúrtam össze amennyit felvett, kemény tésztagombócnak kell lennie.
Közben odatettem egy fazék sós vizet, amikor forrni kezdett a tésztagombóc egyik felét ellapítottam és nagyjából egyforma darabokat tépkedtem egyenest a forrásban lévő vízbe dobálva, folyamatosan lapítgatva és tépkedve. Amikor mind feljött a víz tetejére, még egy percet főztem, majd szűrőkanállal lecsepegtetve - öblítés nélkül !!! - átmertem a forró tejfölös szalonnához, átkavartam. Azért is írtam, hogy sok tejföl kell, meg hogy szottyosnak kell lennie, mert amikor benne már a tészta, akkor is nagyon szaftos legyen, úgy az igazi.
Csodálatosan finom, egyszerű étel. Abbahagyhatatlan.
Simán kenterbe veri a túrós tésztát is. Mondjuk aki azt szereti, ezt is fogja.

Ez a tépett tészta alkalmas levesbetétnek is, akkor nyilván kisebbre kell tépni.
Alkalmas köretnek is, akkor nagyobbra tépkedjük.

A közben készülő gombalevesbe is ezt tépkedtem kisebb alakzatban...

A második adaggal már mint köretet ettem a maradék zúzapörimhez, isteni így is...