a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. március 31., kedd

Lassan itt a húsvét.... mutatom az én ajánlataimat... ötleteimet...





Napokon belül itt a húsvét, készülődni, bevásárolni, sütni, főzni kell.
Sok munkánk lesz addig, hogy az ünnepek kellemesen teljenek, jól érezzük magunkat, finomakat együnk, együtt legyen a család.



Mindenkinek szeretnék nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánni és egyúttal ötleteket adni, mi kerüljön az ünnepi asztalra, a tőlem megszokott egyszerűség jegyében.
Levesek, főételek, kencék, zöldségköretek, saláták, desszertek, sütemények, pogácsák, sajtos ropogósok receptjei...

Fogadjátok szeretettel és böngésszetek kedvetekre.

Húsvéti menüajánlat nagy összefoglaló és részletes receptek  itt

 





2015. március 29., vasárnap

Sütögettem is a hétvégén...

... mert hűvös van, és olyan jól esett a meleg konyha, no meg a süteményillat.


... a Dédi féle Mákos szilvalekváros lepény... de most teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem és csak fél adagot
recept  itt



... cukros fonottkák is készültek a kelt tészta másik feléből,  finom citromhéjas, mazsolás tészta, egy bögre hideg tejjel mennyei reggelire, vacsorára.
A kinyújtott tésztadarabot csíkokra vágtam, hármasával összefontam és a két végét összenyomkodtam, ezáltal kerek formákat kaptam, de lett ami direkt hosszúkás kalácsformára sikeredett és így sütöttem meg, nagyon nagy kedvencem.


... Sajtos ropogós rudak, két nagy gáztepsivel, és ezek is teljes kiőrlésű búzalisztből
recept  itt

... és a főétel: a Kolozsvári rakott káposzta
recept  itt


2015. március 28., szombat

Végre... végre... virágban az aranyeső...


... ugyan szikrázóan süt a nap, de a szél fúj még és kicsit hűvösebb is van, de akkor is visszavonhatatlanul itt a tavasz, mert virágban áll az összes aranyesőbokrunk.
Egy kazallal vágtunk is belőle, mert olyan vidáman mutat a teraszon egy vödörbe állítva, ahányszor kinézek a meleg szobából a teraszra, vidámabb és bizakodóbb lesz a lelkem az aranysárga látványtól...





2015. március 26., csütörtök

Fasírt minden mennyiségben... és már megint


Újabban megőrülök a fasírtért, régen ez nem így volt, sőt kifejezetten nem szerettem, nehéznek találta a gyomrom, nem is nagyon ettem.
Manapság valami megváltozott bennem és egyre jobban szeretem és kívánom, egyre sűrűbben készítem, mert folyton eszembe jut, mert nagyon szeretjük és az egyik legváltozatosabb, legjobban kihasználható étel, mert önmagában salátákkal, savanyúságokkal, és /vagy változatosan variálható krumpli-rizsköretekkel kitűnő, de főzelékekhez feltétnek sem utolsó.
Szeretem egyben sütve főtt tojással is, becsületes nevén: stefánia vagdalt.



A gombócos fasírt...
Részletes  recept  itt







... kitűnő feltét pl. a zöldborsófőzelékhez... de sorolhatnám a többit is, mert mindhez finom


2015. március 25., szerda

A lebbencs...



Szó szerint élek-halok ezért a levesért, minden héten egyszer, ha tehetem megfőzöm, ha mégsem akkor kéthetente kötelezően lennie kell... ha éhes vagyok és arra gondolok, hogy mit is ennék legszívesebben, akkor mindig ez a leves jut az eszembe és már indulok is a konyhába elkészíteni....
Télen jó forrón, mert hideg van és olyan jó melegítő...
Nyáron meg langyosan, mert olyan jó ízes...
Szóval minden évszakban...


1 csomag nagykocka tészta
10-15 dkg sima füstölt kenyérszalonna kockázva /a bőre külön beledobva a levesbe/
1 nagy vöröshagyma apróra kockázva
1 nagyobb vagy 2 közepes krumpli kockázva
1 ek. paprikakrém vagy zöld hegyes erős paprika karikázva
pirospaprika, só, bors

A szalonnát pörcre sütöm, majd kistányérra kiszedem, félreteszem.
A szalonnazsíron megpirítom a kockatésztát, majd hozzádobom a vöröshagymakockákat és összedinsztelem, meghintem bőven pirospaprikával és felengedem annyi vízzel amennyi levest szeretnék, sózom, borsozom, megy hozzá még a paprikakrém vagy az erős paprika, az esetleges szalonnabőrt is beleteszem és puhára főzöm.
Tálalás előtt a szalonnabőrt kidobom, mert csak a belefőtt füstössége, íze szükséges hozzá, viszont a ropogósra sült pörcöket beleszórom.
Mint a képeken látható, így szeretem, hogy több a tészta, mint a lé, azaz megáll benne a kanál.
Megunhatatlan szerelem nálam ez a leves...


2015. március 21., szombat

A mai felhozatal... tavaszi napok... tavaszi ételek...

Csodás, napsütötte, tavaszi napok vannak, virágzik az aranyeső, végre, végre...
Az ételek is könnyedebbek, tavasziasabbak most már...

Tojásleves... köménymagos... babérleveles




Töltött paprika édes paradicsomszószban...
recept  itt




Rakott kelkáposzta... tejfölösen... ropogósra sült kakastaréjjal most
recept  itt



Kakaós kevert... mazsolásan... lekvárosan
recept  itt


2015. március 19., csütörtök

Eperleves tejszínesen...




A tegnapi kolbászos bab után délután majd meghaltunk egy kis édesért, valami finomságért.
Közben a fagyasztóban van jó pár zacskó/doboz fagyasztott pirosgyümölcs, amit a télen még nem használtam fel, nosza előkaptam egy zacskó epret , bő fűszeres vízben felforraltam, annyiban amennyi levest/szószt szerettem volna, közben kikevertem egy tejszínpudingport kevés vízzel és besűrítettem.
Inkább sűrűbb, szószosabb lett, mint leveses.
Picit hagytam visszahűlni, de még melegen bekanalaztunk egy-egy tányérral, és mivel nem lett túl édes, így bőven nyomtam rá tejszínhabot.
Csodás volt.
Hétvégén jön a következő variáció.


Hozzávalók:
1 zacskó fagyasztott eper - de lehet málna, meggy, szeder, ribizli, vagy vegyesen mind
1 tk. mézes fűszerkeverék
1 kk. szegfűszeg vagy szegfűbors
cukor ízlés szerint
csipet só
1 tasak oetker főzős tejszínpuding, a leírás szerint kikeverve hidegvízzel
2 dl zsíros habtejszín

tejszínhab a tálaláshoz



2015. március 18., szerda

Gyors ámde nagyon finom ebéd....

Időnként megengedem magamnak ezt a luxust, inkább napozok egy kicsit, minthogy a konyhában töltsem az időm....

Paradicsomos bab sült kolbásszal



2 doboz paradicsomos babkonzerv
1 szép szál sütnivaló kolbász


Egy serpenyőben először megsütöm egy gondolatnyi zsíron a kolbász minden oldalát, majd nemes egyszerűséggel hozzáöntöm a konzervbabot és összeforralom.
Friss ropogós ciabattával, higgyetek nekem, isteni ebéd.

Viszont kezd nyárias színem lenni a napi 15-20 perces "intenzív" napozástól.



2015. március 14., szombat

Csöndes, szolid, tavaszváró napok...


... Csöndes hétvégénk lesz, most nem jönnek a gyerekek, így magunknak főzök.
Ilyenkor mindig olyanokat, amiket a gyerekek nem kimondottan szeretnek, például a csirkepörkölt aprólékból, nekik ugye a comb, meg a mell nélkül elképzelhetetlen, ők ugyan meg nem eszik a csirkelábat, a szívet, a zúzát, még a nyakat csak-csak, de azt sem mindig.
Mi viszont imádjuk, és most csak abból lesz....

 Rizsleves...


Csirkepörkölt... tejfölösen... csirkelábbal, kacsanyakkal, kacsaszívvel, pulykazúzával....
recept  itt



Nokedli körettel... azzal a jó kis aprófajtával...
recept  itt


Uborkasaláta... jó fokhagymásan, petrezselymesen, ecetes cukros lében...


Zöldborsófőzelék... tejesen, édesen, petrezselymesen...
recept  itt