Pácolt lilahagyma saláta...
IllésKrisznél láttam meg, és azonnal tudtam, hogy megcsinálom, mert nagyon szeretem főleg szalonnához és friss, ropogós héjú kenyérhez leginkább...
Direkt emiatt vettem egy hálóval a lilahagymából.
Hozzávalók:
1 háló lilahagyma, kb fél kiló
fokhagymagerezdek
víz, só, cukor, ecet, őrölt bors, őrölt kömény
Elkészítése:
Az összes hagymát megpucoltam, majd kettévágtam, és félkarikára szeleteltem.
Tisztára mosott lecsepegtetett üvegekbe rakosgattam, jól meg is tömtem, hogy szorosan legyen, 3 üveg kellett a fél kilóhoz. Egy hagyományos 7 dl-es és 2 kisebb lett tele a hagymakarikákkal.
A megtömött üvegeket feltöltöttem hideg vízzel, majd egy kis lábasba kiöntöttem, így pont annyi páclé lesz amennyi szükséges.
A vizet fűszereztem az ízlésem szerinti mennyiségű cukorral, sóval, ecettel majd beleszórtam a fűszereket és összeforraltam, persze folyamatosan kóstolgattam, hogy nekem mikor jó ízes.
Ráöntöttem az üvegekben lévő hagymakarikákra, mindegyik tetejére tettem még üvegenként 2 kisebb fokhagymagerezdet is, majd a celofánt, végül a csavaros tetőt jól rászorítottam és fejre állítottam pár percre.
Ha kihűlt megy a spájzszekrényembe, felbontás után pedig a hűtőbe.
Nem sokáig fogom őrizgetni, de hát egész télen készítem majd, salátákhoz, szalonnához, sőt levétől leszűrve majonézes salátákba is keverni fogom.
Jó ötlet.