A Kifőztük.hu áprilisi száma tele túrós finomságokkal, na ezt a klassz levest ott találtam, igaz picit feltuningoltam zöldségekkel, de a legnagyobb durranás benne a levesbetét, valami fenomenálisan finom, őrületesen feldobja ezt a könnyű, tavaszias zöldséglevest...
Arról már ne is beszéljek, hogy a gyomornak milyen felüdülést jelent a nagy húsvéti trakta után :-)
Zöldborsóleves medvehagymás túrógombócokkal
Először a levesbetétet készítettem, minden összekevertem egy tálban és ment a hűtőbe, mert állnia kell 1-2 órát.
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 egész tojás
2-3 ek. búzadara
3 ek. medvehagyma - lehet friss egészen apróra vágva ha még van, de nekem mindig van eltéve sóban-olajban, dunsztos üvegben a hűtőben, onnan kanalazva
só, őrölt borsó
Zöldborsóleves hozzávalói:
2-3 liter víz
2 db tyúkhúsleves kocka
2 db zöldségleves kocka
1 ek. vegeta
1 ek. paprikakrém
só, bors
4 szál újhagyma tisztítva karikázva
1 ek. medvehagyma
1 cs. petrezselyemzöld apróra vágva
2 levél kelkáposzta csíkozva
1 szeletke karalábé kockázva
1 db sárgarépa 2cm-esre darabolva, majd azok is felezve és vékony csíkokra metélve
kb. 30 dkg fagyott zöldborsó
Felforraltam a vizet /nekem ugyanis nincs itthon csirkealaplé, meg semmilyen alaplé sem/, beledobtam a leveskockákat, a vegetát, a paprikakrémet, majd az összes előkészített zöldséget a borsó kivételével, 15 perc alatt puhára főtt minden, akkor ment hozzá a zöldborsó is, a legvégén pedig a mini túrógombóckák, amiket vizes kézzel görgettem és azonnal a fővő levesbe eresztettem, még 7 perces főzés következett takaréklángon és kész is volt.
/az eredeti receptben csak alaplé, petrezselyem, borsó, és a vízben kifőzött medvehagymás túrógombócok szerepelnek, biztos úgyis finom, de az enyém azt hiszem kiadósabb, ízesebb lett/
... a második fogás: krumplistészta, nagyon szeretem bármilyen savanyúsággal is, de tejfölözve a legnagyobb kedvenc.