a legméltóságteljesebb cica volt
a legszebb kutyuska
a legokosabb cica
Keresés ebben a blogban
2015. január 29., csütörtök
A narancsprojekt vége... és hozadéka még
Vége, feldolgoztam mindet, kb. 7 kg narancsot a tízből, a többit megettük, és 1 kg citromot, ebből még van pár szem teához, a lekvárok a spájzban sorakoznak, jó sok lett, már megkezdtem az ajándékozást is belőle...
citrom és narancshéj cukorban eltéve.... készült még
Citromlekvár... 2 üveggel lett az 1 kg citromból, amit ugyanazzal a szisztémával főztem be, mint a narancsot, valami pazar íze van, ebben a csészében csak a kimaradt adag van...
majd egyszer lefényképezem a 2 üveggel, mert most elfelejtettem.
Hogy eddig miért nem jutott eszembe készíteni, fogalmam nincs, nagyon finom, nagyon különleges, ezentúl rendszeresen készül majd...
Mézes citromos gyömbér.... immunerősítésre napi egy evőkanálnyi... a nagyobbik üvegben...
... akácmézbe reszeltem egy jókora gyömbért és 1 db citromot késes aprítóban feldaraboltam és az egészet összekevertem
... és végül, de nem utolsósorban készült Krémes tejberizs... Hankka ötlete alapján... csak azért, hogy kipróbáljam a friss lekvárokkal...
Egyenlő arányban tejjel+tejszínnel főzött tejberizs vaníliásan, fagylaltoskelyhekbe rétegezve, egy adag rizs, 1-1 kocka étcsokoládé, megint rizs, 1-1 tk. narancslekvár, rizs, 1-1 tk. citromlekvár... tejszínhabot lehet még a tetejére halmozni kis túlzással...
nagyon finom délutáni desszert lett....
2015. január 27., kedd
Pizza... Kata módra... a lányom finomsága
Szombaton kényeztetésben volt részem, ugyanis egésznapos vendégségben voltunk a férjemmel a kisebbik lányunknál, ahol isteni finom tárkonyos csirkelevest ettünk és diós-bögrés süti volt utána, a frissen főzött narancslekvárommal...
... csodásan főz a gyerekem, szinte mindent már és lassan a sütésbe is belejön, annak ellenére, hogy még van mit beszerezni az eszközök terén, hiszen csak második hónapja...??? -
/még csak? nekem többnek tűnik - még szoknom kell ezt az új helyzetet, ez egy anyának egyáltalán nem könnyű/
- szóval második hónapja él külön, saját háztartásban a párjával...
Nos mire estére hazaértünk, vissza Tatára, a félig esős, félig havas, hófúvásos időben, megjegyzem ez volt a "szebbik nap" ami a hóhelyzetet illeti, újabb meglepetésben volt részem, ugyanis ez várt bennünket, amit a képeken mutatok is... finom, ropogós, fűszeres, sonkás és kolbászos, sajtos pizzadarabok és mini pizzacsigák, a nagyobbik gyerekem élete első tésztagyúrása, szósz főzése, pizza összeállítása, megsütése.
Teljesen elképedtem, mert ha valakit, akit soha nem érdekelt a konyha közelebbről és semmilyen szinten, csak a menüsorok megrendelése és az evése, hát akkor az a nagyobbik lányom volt.
/ Halkan jegyzem meg anno én is ilyen voltam, csak a férjhezmenetelem után tanultam meg főzni, addig a maximum a citromos tea elkészítése volt, még egy tojást sem tudtam felütni, egyáltalán semmit nem tudtam, de minek is tudtam volna, amikor a családomban mindenki - még az édesapám is kiválóan főzött, sütött.
Speciel akkoriban még az evés sem érdekelt nagyon... kevesebb is voltam vagy 50???kilóval./
Na szóval nekidurálta magát, meggyúrta, elkészítette és mire mi megjöttünk, már csak enni kellett.
Nagyon finom lett élete első próbálkozása, és mivel szereti a hasát, imád enni, innentől nála sincs megállás.
Igen, aki szeret enni, az megtanul sütni-főzni is, mert hajtja a gyomra. Igy működik ez.
Pizza tészta
0,5 kg liszt
1 tasak porélesztő
1 tk. cukor
1 csapott ek. só
őrölt bors
3 dl langyos víz
3 ek. olaj
Pizzaszósz
2 ek. olaj
400 gr olasz paradicsomkonzerv
2-4 gerezd fokhagyma áttörve
só, bors
oregano, kakukkfű, majoranna, rozmaring keveréke
Feltét most
főtt, füstölt sonka kockázva
csípős cserkészkolbász karikák
reszelt sajt
... ebből lett egy tepsi szögletes pizza és számtalan mini pizzacsiga, finom ropogósra sütve.
Forró borosteával csodás vacsora sikeredett.
Ügyes lányaim vannak, az almák nem estek messze a fától, ezek szerint.
2015. január 25., vasárnap
Sólet...
Ha már itt a tél és a rengeteg hó és ezzel együtt a hólapátolás is, meg a velejáró derékfájás és izomláz is...
... na ilyenkor szoktam sóletot készíteni.
... csakhogy lássátok 2 nap alatt mekkora hó borított be mindent nálunk...
... egyik nagy kedvencünk, nem sűrűn van, évente egyszer, általában ilyenkor télen, amikor hideg van és hó...
... mert nem könnyű étel, viszont nagyon laktató és finom...
Részletes receptleírása itt
2015. január 24., szombat
2015. január 23., péntek
Narancsprojekt...
1 rekesz narancs, 10 kg. egyenesen Calabriából, kezeletlen.
Ebből kb. 6 kilót tettem el, a többit megettük, talán még 3 darab van belőle, finom édes, lédús.
Két napig főztem be a rengeteg narancsot lekvárnak, majd ezután jön még a héj feldolgozása azaz cukorszirupban való eltevése, csak pihenek egy picit.
Rengetegen kértétek a címet, hol lehet ilyet venni, rendelni, sajnos csak budapestieknek az egyszerűbb, ill. vidékről sem komplikált, csak fel kell jönni érte, amikor kiértesítenek, hogy megjött, tehát:
BUONO Olívaolaj és tésztaszaküzlet
Teréz krt. 9. fszt. 2. /hátul az udvarban raktár/
a Király utca és Oktogon közé esik a cím.
Tel: 1-239-9831
Tulajdonos: Giuseppe 20/454-4458
Én megrendeltem január első napjaiban a facebook oldalukon emailben, megadva a nevem és telefonszámom, 10 percen belül visszaigazolta és közölte velem a tulajdonos, hogy január 12-e körül várható a szállítmány érkezése, napra pontosan 12-én telefonált, hogy megjött és lehet érte menni a Teréz körútra.
Áfás számlát ad.
1 rekesz narancs /10 kg/ 7.500.-Ft most
2 kg citrom 2.900.-Ft /súlyfüggő/
A citrommal más tervem van, egyrészt a héját elteszem cukorszirupban, de van egy értisztító kúrára való receptem, amit szeretnék elkészíteni, ha meglesz, azt is felteszem majd.
Pár nap türelmet kérek.
Narancslekvár részletes receptleírása itt
2015. január 17., szombat
A hétvége ételei...
Csupa, csupa kedvenc, száz éve kipróbált és rendszeresen készített étel.
Húsleves most karajcsontból...
Recept itt
Brassói aprópecsenye...
Recept itt
Rakott krumpli...
Recept itt
Túrófánk...
Recept itt
Húsleves most karajcsontból...
Recept itt
Brassói aprópecsenye...
Recept itt
Rakott krumpli...
Recept itt
Túrófánk...
Recept itt
2015. január 13., kedd
Krumplikása... a nagyon nagy kedvenc
Imádjuk ezt az ételt, én ahogy öregszem egyre jobban, egyszerű, finom, laktató.
Dédiék egyik kedvenc téli étele volt, tőle tanultam meg, bár fiatalon nem is nagyon szerettem, túl nehéz volt a gyomromnak, bezzeg ma már nincs problémám vele.
Mindenkinek szeretettel ajánlom aki szereti az egyszerű paraszti ételeket.
Receptleírás itt
... jól lepirítva az alját...
... sok sült hagymakarikával...
... ropogós, omlós libatöpörtyűvel most... de a sertés tepertővel is ugyanilyen fenomenális, csak fel kell darabolni apróra...
... tejfölözve...... mert ettől kicsit könnyebb a gyomornak
2015. január 12., hétfő
Fenyőrügyszirup.... és hagymatea készítése... köhögésre
Nekem mindig hajnalban - amikor olyan félálom/féléber állapotban vagyok - jönnek a hatékony ötletek, gondolatok, a megoldások a problémáimra, az olyanokra, amik sokáig foglalkoztatnak, amiken rágódom már egy ideje, de valahogy nem találom a kiutat, vagy elfelejtettem valamit, nem találok valamit, amit elraktam, de hová is... nem jut az eszembe, és akkor egyszer csak kipattan a szikra, és akkor egyszer csak az agyam megmondja, sugallja a megoldást.
Gondolom ilyet ti is tapasztaltatok már.
Nálam ez annyira bevált, hogy amikor döntések előtt állok, de nem tudom hogyan és miként, na ilyenkor este elalvás előtt a problémákra gondolok és "szólok" az agyamnak, hogy kéne valami megoldás rá, de mi legyen az... lehet, hogy nem rögtön azonnal másnapra, de pár napon belül mindig, megkapom a választ rá... a jó ötleteket.
Na ez történt ma hajnalban is két köhögőroham között, hirtelen az eszembe jutott, hogy a spájzban ott van két üveg fenyőrügy, cukorban eltéve szirupnak, több mint egy éve... minden nap nézem, de nem látom, amikor hozok ki ezt-azt a kamrából...
Na ki is pattantam /haha... én és a pattanás/ az ágyból, összeszedtem magam, irány a spájz, egyet kihoztam és átszűrtem, jól ki is nyomkodtam a kis tűlevelektől egy másik, tisztára mosott üvegbe /a piroskockásba/ és megkezdtem a kúrát, lenyeltem egy teáskanálnyit a mézszerű, teljesen mézállagú és isteni fenyőerdő illatú-ízű szirupból, ezt most naponta háromszor fogom elkövetni, amíg ki nem pucolódom teljesen ebből a sípoló-hörgő-köhögő tébolydából... ilyenkor örülök, hogy már rég leszoktam a dohányzásról, de nem örülök, hogy annyi éven át gyilkoltam magam vele, mert annak köszönhetően vannak ilyen rossz állapotban a hörgőim.
Pedig hogy szerettem cigizni, na de vége, hála az égnek már 9 éve, hogy nem dohányzom.
Van még egy leszűrendő üvegem és tavasszal, ahogy hajtani kezdenek a fenyők a kertben, már készítem is az újabb adagot... mert a vírusok is jönni fognak biztosan... bár remélem pár év mentesség lesz ezután.
A receptet erdélyi blogon láttam meg először a Főzök-sütök-mosogatok nevű blogon, és az ő leírása szerint tettem is el, de aztán láttam Gabojszánál is és még sok-sok más helyen is... népszerű recept.
Szívből ajánlom minden köhögéstől szenvedőnek, felnőttnek, gyereknek...
Elkészülve:
leszűrés előtt és már leszűrt állapotban a piroskockás-tetejű üvegben
Készítése:
Saját kertből vagy olyan fenyőerdőből kell szedni a friss hajtásokat, ahol nincs forgalmas autóút a közelben /pont mint a bodzabokor esetében is/ és csak a friss zsenge, még nem szúrós, puha, selymesen lágy tapintású, kissé ragacsos, ágvégi hajtásokat kell leszedni, jó sokat.
Nálunk van egy hatalmas ezüstfenyő az első kertben, majd az égig ér már, mellette egy hatalmas luc és sudár meg zöld és van a hátsó kertben egy kisebb lucfenyő, mostanra kicsit nagyobb már, mint én - ami Édesanyám utolsó karácsonyfája volt még 2004-ben, én vettem nekik gyökeresen dézsában, kis kerek, gombóc formájú, helyes kövér kis fenyőfácska volt, talán épp elérte az egy métert a csúcsa, na nem is tetszett Anyukámnak, túl kicsinek találta, mert nem tudta rátenni az összes díszét.
Emlékszem kicsit még meg is sértődtem akkor ezen, de aztán karácsony után lehoztuk és simán elültettük, mert akkortájt sem volt fagyos a januári föld.
2005 novemberében meghalt az Anyukám.
A fenyőcske az első két évében nagyon úgy nézett ki, hogy meg sem marad, de aztán elkezdett fejlődni, sudárodni, ma már szép magas, formás lucfenyő és egyre csak szebb lesz.
Na erről a három fáról szedtem a friss, új hajtásokat először valamikor még 2012 májusában.
Azóta évente megismétlem, mert nekem használ, és a családomnak is.
Hozzávalók:
fenyőrügy sok, leöblítve/megmosva szűrőben, leszárítva/lerázogatva
cukor
tisztára mosott üvegek csavaros tetővel
...mint az üvegekben is látszik, a jól megmosott, leszárogatott hajtásokat cukorral rétegezve raktam üvegekbe, jól lenyomkodtam, hogy a lehető legszorosabban érintkezzenek egymással, sőt a tetejükre még mézet is kanalaztam, ami már kezdett kristályosodni, hogy elzárja a levegőtől, a méz nem fontos, akkor a tetejére is cukor kerüljön, majd rátekertem a tetejüket és beraktam a kamra egyik sötét zugába az egyik polcra.
Időnként meg-meg forgattam, rázogattam, ahogy a cukor kezdett felolvadni, kezdett mézszerűvé alakulni, a fenyőlevelek meg fakulni, kisebbedni, végül feljöttek mind a kupak alá, alattuk a finom szirup. Lásd a legfölső képen.
Elvileg amikor már teljesen feloldódott a cukor és a rügyek is összementek - ez jó pár hét - akkor készen van, leszűrve és újra lezárva eltehető bármeddig, de addig mindenképp, amíg szükség van rá.
Amint látszik, akármeddig is úgy maradhat a kamrában, mert én úgy ahogy volt elfelejtkeztem róla.
... és ott várakozott mostanáig a kamrapolcon....
Tehát akármeddig eláll így, ezen nem kell idegeskedni, és természetes gyógyszere a szervezetnek.
Mint ahogy a hagymatea is, 3-5 db egész vöröshagymát, héjastól megmosni, egy lábasban annyi vízzel amennyi bőven ellepi, tehát 2-3 liternyivel felfőzni, a hagymákat puhára főzni benne, gyönyörű, mély-aranysárga színe lesz a teának, leszűrni kancsóba, a hagymákat ezek után ki lehet dobni, a teát pedig magában, vagy cukorral, citrommal, ki hogy szereti, melegen elkortyolgatni, csodásan csillapítja a köhögést és pucolja a hurutot a szervezetből.
Én ilyenkor literszámra iszom, nagyon hatásos és jót tesz.
Gondolom ilyet ti is tapasztaltatok már.
Nálam ez annyira bevált, hogy amikor döntések előtt állok, de nem tudom hogyan és miként, na ilyenkor este elalvás előtt a problémákra gondolok és "szólok" az agyamnak, hogy kéne valami megoldás rá, de mi legyen az... lehet, hogy nem rögtön azonnal másnapra, de pár napon belül mindig, megkapom a választ rá... a jó ötleteket.
Na ez történt ma hajnalban is két köhögőroham között, hirtelen az eszembe jutott, hogy a spájzban ott van két üveg fenyőrügy, cukorban eltéve szirupnak, több mint egy éve... minden nap nézem, de nem látom, amikor hozok ki ezt-azt a kamrából...
Na ki is pattantam /haha... én és a pattanás/ az ágyból, összeszedtem magam, irány a spájz, egyet kihoztam és átszűrtem, jól ki is nyomkodtam a kis tűlevelektől egy másik, tisztára mosott üvegbe /a piroskockásba/ és megkezdtem a kúrát, lenyeltem egy teáskanálnyit a mézszerű, teljesen mézállagú és isteni fenyőerdő illatú-ízű szirupból, ezt most naponta háromszor fogom elkövetni, amíg ki nem pucolódom teljesen ebből a sípoló-hörgő-köhögő tébolydából... ilyenkor örülök, hogy már rég leszoktam a dohányzásról, de nem örülök, hogy annyi éven át gyilkoltam magam vele, mert annak köszönhetően vannak ilyen rossz állapotban a hörgőim.
Pedig hogy szerettem cigizni, na de vége, hála az égnek már 9 éve, hogy nem dohányzom.
Van még egy leszűrendő üvegem és tavasszal, ahogy hajtani kezdenek a fenyők a kertben, már készítem is az újabb adagot... mert a vírusok is jönni fognak biztosan... bár remélem pár év mentesség lesz ezután.
A receptet erdélyi blogon láttam meg először a Főzök-sütök-mosogatok nevű blogon, és az ő leírása szerint tettem is el, de aztán láttam Gabojszánál is és még sok-sok más helyen is... népszerű recept.
Szívből ajánlom minden köhögéstől szenvedőnek, felnőttnek, gyereknek...
Elkészülve:
leszűrés előtt és már leszűrt állapotban a piroskockás-tetejű üvegben
Készítése:
Saját kertből vagy olyan fenyőerdőből kell szedni a friss hajtásokat, ahol nincs forgalmas autóút a közelben /pont mint a bodzabokor esetében is/ és csak a friss zsenge, még nem szúrós, puha, selymesen lágy tapintású, kissé ragacsos, ágvégi hajtásokat kell leszedni, jó sokat.
Nálunk van egy hatalmas ezüstfenyő az első kertben, majd az égig ér már, mellette egy hatalmas luc és sudár meg zöld és van a hátsó kertben egy kisebb lucfenyő, mostanra kicsit nagyobb már, mint én - ami Édesanyám utolsó karácsonyfája volt még 2004-ben, én vettem nekik gyökeresen dézsában, kis kerek, gombóc formájú, helyes kövér kis fenyőfácska volt, talán épp elérte az egy métert a csúcsa, na nem is tetszett Anyukámnak, túl kicsinek találta, mert nem tudta rátenni az összes díszét.
Emlékszem kicsit még meg is sértődtem akkor ezen, de aztán karácsony után lehoztuk és simán elültettük, mert akkortájt sem volt fagyos a januári föld.
2005 novemberében meghalt az Anyukám.
A fenyőcske az első két évében nagyon úgy nézett ki, hogy meg sem marad, de aztán elkezdett fejlődni, sudárodni, ma már szép magas, formás lucfenyő és egyre csak szebb lesz.
Na erről a három fáról szedtem a friss, új hajtásokat először valamikor még 2012 májusában.
Azóta évente megismétlem, mert nekem használ, és a családomnak is.
Hozzávalók:
fenyőrügy sok, leöblítve/megmosva szűrőben, leszárítva/lerázogatva
cukor
tisztára mosott üvegek csavaros tetővel
...mint az üvegekben is látszik, a jól megmosott, leszárogatott hajtásokat cukorral rétegezve raktam üvegekbe, jól lenyomkodtam, hogy a lehető legszorosabban érintkezzenek egymással, sőt a tetejükre még mézet is kanalaztam, ami már kezdett kristályosodni, hogy elzárja a levegőtől, a méz nem fontos, akkor a tetejére is cukor kerüljön, majd rátekertem a tetejüket és beraktam a kamra egyik sötét zugába az egyik polcra.
Időnként meg-meg forgattam, rázogattam, ahogy a cukor kezdett felolvadni, kezdett mézszerűvé alakulni, a fenyőlevelek meg fakulni, kisebbedni, végül feljöttek mind a kupak alá, alattuk a finom szirup. Lásd a legfölső képen.
Elvileg amikor már teljesen feloldódott a cukor és a rügyek is összementek - ez jó pár hét - akkor készen van, leszűrve és újra lezárva eltehető bármeddig, de addig mindenképp, amíg szükség van rá.
Amint látszik, akármeddig is úgy maradhat a kamrában, mert én úgy ahogy volt elfelejtkeztem róla.
... és ott várakozott mostanáig a kamrapolcon....
Tehát akármeddig eláll így, ezen nem kell idegeskedni, és természetes gyógyszere a szervezetnek.
Mint ahogy a hagymatea is, 3-5 db egész vöröshagymát, héjastól megmosni, egy lábasban annyi vízzel amennyi bőven ellepi, tehát 2-3 liternyivel felfőzni, a hagymákat puhára főzni benne, gyönyörű, mély-aranysárga színe lesz a teának, leszűrni kancsóba, a hagymákat ezek után ki lehet dobni, a teát pedig magában, vagy cukorral, citrommal, ki hogy szereti, melegen elkortyolgatni, csodásan csillapítja a köhögést és pucolja a hurutot a szervezetből.
Én ilyenkor literszámra iszom, nagyon hatásos és jót tesz.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)