a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2019. január 28., hétfő

Hétindító könnyű ebéd... szürke januárvégén


A hétvégén ettünk isteni tarhonyás húst téli salátával /olajos savanyúkáposzta/, rántott pontyot és egy olyan finom paradicsomos besameles lasagnet, hogy nem szó, Kata lányom készítette a lasagnet, eszméletlenül finom, fűszeres volt és az egészet elfelejtettem lefényképezni. No meg sütöttem a mazsolás fánkot is, legalább azt lekaptam, ítt van eggyel lejjebb a recepttel, képekkel.
Hogy emiatt-e nem tudom, de valahogy ebben a nagy szürkeségben és hóesésben
- mert itt nálam esik a hó, de nem az a megmaradós fajta, inkább vizesedő, de jegesedő is, mindenre ráfagy, ki sem merem dugni az orromat, nehogy elessek -
szóval, valami könnyűre vágytam, és így készült ma ez a leves meg az almaszósz.
Becsinált leves
1 db csirkemell kis kockákra vágva
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db krumpli kockázva
1 cikkely kelkáposzta
1-1 db piros és sárga kaliforniai paprika kockázva
3 db tyúkhúsleves kocka
1 ek vegeta /házi/
1 ek zöldséges ízvarázs
őrölt bors, 1 ek lestyán, 1 ek petrezselyem
Habarás: 1 ek liszt, pici víz, 1-2 ek tejföl/vagy tejszín
Levesbetét: 1 tojás, 1-2 ek liszt/búzadara, 1 tk vaj/olaj, só, bors
Nincs itthon zöldségem épp most, de ezen nem problémáztam, ugyanis anélkül is lehet főzni becsinált levest. Csak jól kell ízesíteni. a fent felsoroltak voltak csak itthon, így ezekkel készült, ugyanolyan finom lett, mint a zöldséges változat.
Mintha húslevest szeretnék főzni, pont úgy indul, egy fazék vizet odatettem forrni a tűzre, beletettem mindent, a fűszereket is, amikor felforrt, takarékra vettem és csak pöszörögtetve főztem 2 óra hosszat, majd beleszaggattam a kis galuskákat - amik a nokedlitől kicsitt sűrűbb, keményebb állagú tészta kell legyen, szerintem - végül kikevertem a tejfölös-lisztes habarást és besűrítettem vele a levest.
Szokták úgyis készíteni, hogy leszűrik a sok gezemicét/zöldséget, és csak utána sűrítik ill. főzik bele a galuskákat, de szinte mindegy, mindenképpen nagyon finom, a szűrt változat inkább elegánsabb, tehát ha vendégeknek tálaljuk, akkor érdemesebb úgy csinálni.
Tálaláskor érdemes meglocsolni több-kevesebb frissen facsart citromlével, mert pikánsan a legfinomabb, de esetleg nem mindenki gyomra bírja.
Finom könnyű leves.
Almaszósz
6 db alma tetszőleges darabokra vágva
1 ek mézesfűszerkeverék
citromlé
cukor ízlés szerint
1 cs. tejszínpudingpor a sűrítéshez
Bő citromos vízben odatettem puhára főni az almát, szórtam rá cukrot, meg a fűszert, közben, míg felforrt, kikevertem a pudingport kevés hidegvízzel és a végén besűrítettem. Nagyon szeretem melegen is, hidegen is, magában is, esetleg egy kevés főtt krumplival is.
Könnyű gyomorkímélő ez is. Nem mintha bármi baja lenne a gyomromnak, egyszerűen csak olykor-olykor kívánom ezeket az egyszerű ételeket.
 

2019. január 27., vasárnap

Fánkot sütöttem...

... mazsolásan, vaníliásan, édesen, narancshéjtól illatosan, isteni finom lett.
 Recept:
3 dl langyos tej
2 tojássárgája
csipet só
5 ek. cukor
2 vaníliáscukor
1 narancs héja reszelve
50 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
5 dkg puha vaj  - a szünetben kb.10 percel később tettem hozzá
maréknyi mazsola - szintén a szünet után ment bele
Kenyérsütőgéppel dagasztattam és kelesztettem meg, majd lisztezett deszkán kézzel kihúzogattam és egy 5 cm átmérőjű pogácsakiszúróval  szaggattam ki, mindegyik közepébe lyukat fúrtam az ujjammal, még ott a deszkán hagytam letakarva 30 percig pihenni.
Bő olajat melegítettem közepesen forróra, majd minden fánkot fejjel lefelé beletéve, mindkét oldalán aranyszínűre sütöttem. papírtörlőre szedtem ki és még forrón bőven porcukroztam.
Mindenféle lekvárokkal ettük.
Habkönnyű, foszlós, lyukacsos tésztájú lett, vaníliás édes, finom benne a mazsola, kiérződött a narancshéj.


 

2019. január 25., péntek

Az idei tél utolsó tányér kocsonyája


Már nagyon rutinosan tudom a kis adag kocsonya készítéséhez a mennyiséget, mindig csak 4 tányérral készítem, így nem unom meg, ezt a mennyiséget pár nap alatt jóízűen eszem meg.
Most sikerült ízben is mindent összehozni, nagyon finom lett.
Megadom a mennyiséget, hogyha van aki szintén csak ilyen keveset készítene az tudja, miből mennyit tegyen bele.
Hozzávalók: 1- max. 2 fő részére
1 db füstölt csülök, csak a szép sovány részéből a kívánt adag, meg a főző leve fele /én 5-6 literes kuktafazékban szoktam főzni és ennek a mennyiségnek a leve/  kell a kocsonyához,
- a többi lé meg hús vagy megy a fagyasztóba tejfölösvödrökben későbbi felhasználásra, vagy bármilyen tetszőleges ételhez, pl. - leveshez, főzelékhez azonnal felhasználva.
2 db hosszában kettéhasított köröm
1 tekercs bőr
20 dkg sovány sertéscomb
1 nagy vöröshagyma
1 egész fej fokhagyma, gerezdekre szedve
1 maréknyi szemes bors
1 csapott ek só
1 ek paprikakrém hogy színe legyen majd a kocsonyalének
1 db hegyes erős paprika /elmaradhat, de én csípősen szeretem/
Tehát a füstölt csülköt megfőzöm kuktában, puhára, fűszeres lében /1 vöröshagyma, 3-4 babérlevél, 15-20 szem egész bors/. 1-1,5 óra elteltével leszűröm, fűszereket kidobom, füstölt levet félreteszem, a füstölt csülköt kicsontozom, darabolom, a kövér bőrös részeket a csontokkal együtt kidobom. A sovány részeket szétadagolom, egy része megy majd a kocsonyához, a többi tejfölös vödrökbe kerül és ráöntöm a főzőlé felét szépen elosztva, és a vödrök, a teljes kihűlés után, lezárva mennek a fagyasztóba, későbbi káposztás és babételek ízesítéséhez.

Van egy 6 literes fazekam, abba pakolom bele az alaposan megtisztított kocsonyának való cuccokat, teszem rá a hagymákat, fúszereket, paprikákat, ráöntöm a füstölt lé felét, majd még ugyanannyi vízzel kiegészítem - a fazék így tele van - és nagy lángon felforralom, ha már forr, akkor visszaveszem a létező legkisebb takarékra a lángot, épp csak zizeregjen a lé és így főzöm legalább 6 órán át, addigra az összes csont magától kicsusszan a körmökből. Elzárom a tüzet és lefedve hagyom kicsit leüllepedni, pihenni.
Majd leszűröm a levét egy másik fazékba, ami jó is ha áll egy kicsit, könnyebb lemeregetni a zsírt a tetejéről, így is marad mindig rajta.
A hagymákat, paprikákat kidobom. A körmöket kicsontozom és minden fél körmöt elhelyezek egy-egy tál aljába, erre teszem a sovány füstölt húsdarabokat, a sovány sertéshús darabokat vegyesen, majd ha zsírtalanítottam a levet, akkor rámeregetem mind a 4 tálban lévő húskupacra színültig.
Most, hogy ilyen hideg van szépen kihordtam a teraszra hűlni és dermedni, befóliáztam mindet, majd másnap mennek a hűtőbe a fogyasztásig.
Naponta megeszem 1 tányérral. Én nem szoktam sem citromozni, sem ecetezni, nem szoktam lilahagymát karikázni hozzá - sokan úgy szeretik enni - hanem csak friss puha kenyérrel enni. Hozzá jó forró citromos tea illik, egy nagy bögrével nekem.
Előfordul, hogy tartok egy nap szünetet közte, amikor is tejeskávézom vagy kakaózom fonott kaláccsal vagy vajaskenyérrel. A gyomromnak ilyenkor erre van szüksége.
Szóval ennyi elég is volt most a kocsonyából, általában így szoktam készíteni minden évben, valamikor decemberben és a rákövetkező januárban.



2019. január 21., hétfő

Megjött az új nagy hűtőm... ebben a piszok nagy hidegben

Hűtőcsere kisebbről nagyobbra épp ebben a piszok nagy hidegben, Kata lányomtól kaptam karácsonyra, csak ma tudták kiszállítani.
Ilyen volt a kicsi régi... mit "régi", még most is csak 1 éves
Egy évvel ezelőtt Karina vette, amikor még a kórházban voltam, és szerelte föl az új kis házikómat, akkor logikusnak látszott, hogy egy embernek tökéletesen elég kell hogy legyen egy ekkora, csakhogy...
ad 1./ mindig nagy hűtőhöz voltam szokva,
ad.2./ mindig bespájzolós voltam és emiatt sem fértem el benne,
... egyszerűen hozzá voltam szokva, hogy nekem mindig minden van itthon, na ez most nem így volt ebben az egy évben, pláne nyáron, amikor a nagy hőségben az égvilágon mindent be kellene tudni tenni, lábasokat, fazekakat is ! Itt bukott el végleg a kicsi.
Nem mondom, hogy nem fértem el valahogy, persze a legszükségesebbekkel, a legfontosabbakkal, csak jól összegyömöszölődve, és tényleg rumlis és olykor átláthatatlan volt. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg mindent nem tudtam megvenni, amit szerettem volna a fagyasztójába, mert nem fért bele.
/Igazából a legnagyobb vágyam mindig is egy hatalmas kétajtós, igazán nagy, szekrény méretű hűtő volt, ami jégkockát is készít és annyi hely van benne, hogy még én is befértem vona nagy hőség idején... ez vicc volt :-) ... most már örökre vágyálom marad, ha élne a férjem lenne, mert beszéltünk is róla annakidején, de most már mindegy is, piszok drágák, meg egyszemélyes háztartásba minek is./


 
és ilyen a nagy új...
kicsit kényelmesebben el fogok férni a kétszer akkora fiókokban, polcokon, remélhetőleg.
Végre tarthatok itthon fagyasztott gyümölcsöket is a húsokon és zöldségeken kívül, meg sok és sokféle fagylaltot, ami nekem télen is fontos, mert a kedvencem. Nem beszélve a kenyérről, zsömlékről... mióta egyedül vagyok nem fogy olyan tempóban, nem is minden nap eszem, és egy idő múlva megpenészedik vagy összeszárad, dobhatom ki, szeretem, ha ilyesmi is van lefagyasztva, ha kell csak kikapok 2 szeletet és félóra múlva olyan, mintha frissen lett volna hozva a boltból.
Na szóval ilyen hülyeségeim vannak.




2019. január 20., vasárnap

Vasárnap déli klasszikus... Csinivel és januári havas képekkel

Csak a húsleves hiányzott előle... most kivételesen.
Viszont fő a kocsonya a jövő hétre.
Sertáskaraj rántva, sült krumpli, ecetes karfiol és uborka
 Imádom, jöhet bármikor, bármennyi...


Csini életem...

 
Januári havazás...







2019. január 18., péntek

Lucskos káposztafőzelék sokadszorra...



Jó kis tartalmas, téli főzelék, nagyon szeretem, főzöm is sűrűn.
Most nagyon kaprosan és gerslisen készült, egy füstölt csülök főzőlevével és a sovány húsával együtt.
Hozzávalók:
- 1 db füstölt csülök puhára főzve, nem kívánt részek kidobva, a sovány húsa feldarabolva és a főző levében hagyva
- egy kisebb fej fehérkáposzta fele /nekem/, vagy vékonyan csíkozva vagy kockákra vágva...
- 1 ek sertészsír
- pici pirospaprika
- 1 nagy vöröshagyma kockázva
- 4-6 gerezd fokhagyma lapkákra
- 2 ek. fagyasztott aprított kaporlevél
- só, bors
- 3 db babérlevél
2 marék gersli /árpagyöngy/

tejföl
Rántás a szokott módon: pici zsír, liszt,
Töltelék:
- 30 dkg darálthús, 1 vöröshagyma nagyon apróra, 2 gerezd fokhagyma szintén apróra, pirospaprika, bors, só, 1-2 marék rizs, 1 tojás - jól összedolgozom, kóstolom, ha jó ízes és fűszeres akkor gombócozom.

Összeállítás:
A nagy vöröshagymát 1 ek. zsíron megdinsztelem, meghintem pirospaprikával, felengedem a csülök főzőlevével, beleszórom a gerslit, a fűszereket, a káposztát, felforralom és akkor engedem bele a gombócokat is, lassú tűzön főzöm egy bő órát, majd készítek vékony rántást, amit a főzelék levével egyenlítek ki és keverem az egészhez, óvatosan átkavargatva újraforralom, de már csak 10 percig főzöm, és készen is van.

Tálaláskor lehet bőven tejfölözni.


/Mivel a csülöknek sok a főzőleve, abból a főzésen kívül én mindig lefagyasztok tejfölös vödörben sovány húsdarabokkal együtt, később főzendő káposztákhoz.
Sok a húsa is, nem mind kerül bele a főzelékbe, egy két napig isteni reggeli vagy vacsora lehet pár falat ecetes tormával, friss kenyérrel./

2019. január 17., csütörtök

A héten ezek mentek...



 Reggelire... mustáros tojáskrém, mindenféle paprikákkal
3-4 főtt tojás összetörve
1 tk. mustár, só, őrölt bors
1 db natúr tömlős sajt vagy natúr sajtkrém /nálam most Hajdú/
2-3 szál újhagyma karikázva
Fentieket jól összekevertem és behűtöttem, extrudált kenyérre, vagy pirítósra kenve mennyei, sok-sok zöldséggel, paprikákkal, retekkel.


Krumplileves... zöldségesen, csipetkésen
1 db vöröshagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma, apróra
pici pirospaprika
4 db közepes krumpli kockázva
1 sárgarépa, egy fehérrépa, karikázva
1 kis darab zeller és egy kisdarab karalábé, kockázva
1 ek. paprikakrém /házi/
1 ek szárított lestyán
só, bors
1 tojás+ liszt amennyit felvesz: csipetke
összedinszteltem a zöldségeket, hagymákat, meghintettem pirospaprikával és felengedtem 1,5 liter vízzel, ment bele a krumpli is, fűszereztem és felforraltam, majd beleszórtam a csipetkét is.
10 percet főztem és kész is volt, jó finom csípős lett. 



Rántott mindenféle... csirkemáj, gomba, karfiol... sült krumplikarikák és majonézes kukoricasaláta
Szoktam itthon tartani mindenféle panírozott ezt meg azt, hogyha nincs kedvem főzni, akkor legyen mit előkapni és kisütni, no most is ez történt, egyedül a krumplit sütöttem most itthoni, már csírázni kezdő, ráncosodó krumplikból, hogy szabaduljak tőlük, meg a kukoricasalátát: konzervkukoricából, 2 szál újhagymával és kikevertem a kész majonézt meg tejfölt, picit fűszereztem és behűtöttem.
isteni volt.

2019. január 14., hétfő

Évkezdet képekben...

A legszörnyűbb hónap a január, legalábbis nekem.
Hosszú, sötét, barátságtalan, hideg, havas, szeles...


 Leszedtük és elcsomagoltuk a karácsonyfát - pontosabban Kata lányom csinálta mindezt
Falatkám
Állatkáim szeretik a meleg padlót - lévén padlófűtés van
Csini

 Igyekszem sok gyümölcsöt is enni


Bundáskenyér fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal

 
Szaftika





Spenótleves virslivel - fagyasztott leveles spenóttal készítve



Natúr sült fűszeres csirkemell tejfölös uborkasalátával


Resztelt csikemáj kenyérrel, ecetes karfiollal, uborkával


 A nappali téli napsütésben - miközben kint farkasordító, csikorgó hideg van