a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. november 29., péntek

Sajtos melegszendvics


Kezdődik a karácsonyi készülődés, a karácsonyra hangolódás, meg kell tervezni mit egyen a család, milyen levesek, főételek, sütik és egyéb desszertek legyenek.
Még akkor is, ha mi egy teljesen konzervatív család vagyunk, akik ragaszkodnak nagyjából mindig ugyanazon ízekhez, illatokhoz.
Szerencsére azért sokféle variáció van ünnepi ételeinkből, így tudok változatosan rákészülni.
Nálunk elképzelhetetlen ünnepekkor az újítás.

Az elkövetkezendő időszakban lesznek olyan napjaim amikor nem tudok főzni, mert sütnöm kell majd.
Na ilyenkor tesz jó szolgálatot néhány tányér kocsonya - épp most fő - hideg van, pár napig kiválthatja a főzést.

Ilyenkor szoktam rendelni is valamit, nézegetem a neten mely kiszállítócégek mit ajánlanak, igazán bő a választék, legutóbb a Foodpanda ajánlatát nézegettem, Budapesten elképesztően színes, hatalmas listából lehet választani, de a vidék is lassan felzárkózik és bővül, mindenképpen érdemes kipróbálni, meg is teszem majd.
Szóval ez is kiváltja a napi főzést olykor.

Végül pedig jöhet még egy-két gyors szendvics, mint például ez:

Sajtos melegszendvics

Valljuk be, ez a cím úgy hirtelen nem ad egy hatalmas kulináris élményt, és mégis, nekem valamiért gyengém a sajtos szendvics, nem tudom miért, így születtem.
Sokszor készítem is, eddig úgy, hogy megkentem bőven vajjal a szelet kenyeret, sóztam, ráhelyeztem egy szelet sajtot, tepsibe raktam és ment a sütőbe, amíg pirosasra nem sült és a sajt jól rá nem olvadt.
Na ebből meg tudtam enni együltő helyemben 4-6 szeletet /három teljes nagy szelet kenyér kettőbe vágva/ hatalmas bögre tejjel vagy teával. Isteni finom.

Na de akkor "Ecet és olaj" blogján rátaláltam erre a változatra.
Hát ez is milyen......valami szuper.


2-4-6 db toast kenyér /de jó bármilyen más szeletelt kenyér/
vaj
sajtszeletek /nekem trappista, mert azt szeretem/


Egy serpenyőt tűzre tettem, hogy jó forró legyen.
Két szelet kenyér egyik oldalát vastagon vajaztam. /persze nem feltétlenül kell vastagon de én így szeretem/
Az egyik szeletet a vajas felével lefelé beletettem a serpenyőbe és pirosra sütöttem, ráfektettem a sajtszeletet, erre jött a másik szelet kenyér úgy, hogy a vajas fele legyen kifelé, majd óvatosan átfordítottam, hogy annak is a vajas fele pirosra tudjon sülni, közben a kiszedő lapáttal jól lenyomkodtam, hogy a belül lévő sajt olvadni tudjon.
Kész. Ennyi az egész és nagyon finom.
Hosszabb ideig tartott leírni, míg elkészíteni, mert gyorsan megvan, az eredeti recept szerint még be kellene tenni a sütőbe 5 percre összesütni, de szerintem felesleges ezért bekapcsolni a sütőt. Igy is tökéletes.
---és csak sütöttem és sütöttem....abbahagyhatatlan.
Ugyanezt mindenféle sajttal ki lehet próbálni, füstölttel is jó lehet és persze mindenféle zöldségekkel együtt enni, aminek most van szezonja, pl. fekete retek, póré hagyma, lila hagyma, hozzá hideg tej vagy forró tea.
Hát nem klassz reggelire, ebédre, vacsorára ???
Emellett is lehet sütni a karácsonyi sütiket.







2013. november 26., kedd

Palacsinta.... a megunhatatlan...


... a legegyszerűbben összedobható desszert, percek alatt bekeverem, áll egy kicsit, hogy a lisztszemek tudjanak duzzadni.....

- receptet nem nagyon tudok adni, mert érzésből adagolom/keverem, kell hozzá liszt, tojás, kevés cukor, csipet só, tej, buborékos ásványvíz, olaj/olvasztott vaj, egy a lényeg sűrűn folyósnak kell lennie ! -

.....addig előkészítem a töltelékeket, persze, ha csak lekvárost akarunk, az a legegyszerűbb, meg a kakaós.
Lekvárok mindig vannak itthon, többféle is, kakaó is.
A túrósra már rá kell készülni, venni kell, de annak sem olyan komplikált az összeállítása, túró, tojássárgája, cukor, citromhéj, mazsola és 1-2 ek. tejföl, jól kikeverem, de híg nem lehet, különben kifolyik.
Most még almás-fahéjast is töltöttem, isteni édes almapürével és jól meghintve fahéjjal.
Nagyon-nagyon finom volt.
Isten tudja hány darabot ettem, sokat. /Nem is mertem számolni :-)))/

Hétvégén nagyon jól esett a töltött káposzta után.


...az almás fahéjas...

....a túrós mazsolás... 

2013. november 23., szombat

Jön a hideg, a hó ....állítólag...


...na erre a hírre olyan vagyok tisztára, mint a Pavlov kutyája.
Ha meghallom, hideg, hó, hózáporok, szél.... automatikusan mi ugrik be: töltött káposzta, kocsonya, sólet, disznótoros, szóval csupa-csupa diétás, kímélő étel.
A téli ételek.
Még a 86 éves Édesapám is, amikor említettem neki mi lesz a hétvégi menü, felsóhajtott, na végre....
A nagyobbik lányom a telefonba harsogta: Anya nehogy megegyétek, hétvégén jövök, el ne fogyjon....
Hát ilyen család vagyunk.

Tehát készült egy nagy kondér töltött káposzta, a téli és az egyszerűbb, húsgombócos, füstölt húsos variáció.

TÉLI TÖLTÖTT KÁPOSZTA
recept részletesen itt





...valamint ropogósra sütött, fűszeres NYÚLCOMBOK krumplipürével és a legfinomabb, legegészségesebb téli salátával az OLAJOS, HAGYMÁS SAVANYÚKÁPOSZTA SALÁTÁVAL


6 db nyúlcomb
só, bors, majoranna, kakukkfű
1-2 ek. kacsa/libazsír vagy olaj

A húst tisztítás után jól befűszereztem és hagytam kicsit állni.
A nyúl sok fűszert igényel, mert nagyon sovány hús, ezáltal nagyon egészséges is, ha nem kapna sok fűszert ízetlen lenne.
Meglocsoltam 2 evőkanálnyi zsírral, öntöttem alá fél deci vizet, lefóliáztam a tepsit és fél/háromnegyed órát pároltam, majd ropogós pirosra sütöttem.




OLAJOS, HAGYMÁS SAVANYÚKÁPOSZTA SALÁTA

1/2 kg savanyúkáposzta
1 db vöröshagyma/lilahagyma vékonyan szálasra vágva
pici só, bors
1 mk. őrölt kömény
1 tk. őrölt pirospaprika
1/2 dl olaj / lehet bármilyen, de talán a legjobb a tökmagolaj/

A káposztát mindennel jól összevegyítem és min. egy órát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Abbahagyhatatlan.
A felvidéki Dédinél ettem először és elájultam, hogy milyen finom, na azóta minden télen több kilóval is megeszünk.
Ez a saláta nagyon finom és passzolós hajában főtt, forró, sós, vajkockás krumplihoz, vagy sütőben hajában sütött krumplihoz, amire szintén vajdarabkákat olvasztok.


2013. november 12., kedd

Karfiol hegyek mindenütt.....

...most olcsó, hófehér és szép, no és rengeteg van belőle.


Szeretem levesnek, rakottan, lengyelesen, köretként.
Vettem is egy óriási fejjel, sőt tervezem a hétvégére az újabb adagot.

Karfiolvariációim:

Levesként, petrezselymesen, borsosan és jó tejfölösen behabarva, vajas galuskával dúsítva.
Én ezt a variációt szeretem a legjobban, de lehet zöldségekkel is főzni, apró daragaluskákkal, vagy pici kagyló vagy kiskocka tésztával is.


Rakottasként, akár csak magában hús nélkül,  besamellel és sok-sok reszelt sajttal összesütve.
De természetesen lehet fűszeres-hagymás előpárolt darálthússal is lerakva és rá a besamell és a sajt.
Mindenhogyan isteni finom.


Lengyelesen, pirított zsemlemorzsával és sok tejföllel.
Nálunk ez a nagy kedvenc. Sokszor készítem.
Recept itt




Köretként sültekhez.
Vagy fűszeres, sós vízben roppanósra párolva.
Vagy nyersen még sóval-borssal-olajjal összeforgatva és sütőben ropogósra sütve.
Bármilyen általunk kedvelt fűszerkeverékkel és olajjal összeforgatva és megsütve is nagyon finom, például fokhagymás sült oldalashoz.




2013. november 9., szombat

Megint itt a Márton nap...


A Márton nap eredete, története itt olvasható:  https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rton-napi_n%C3%A9pszok%C3%A1sok


...és aminek a finomságait egyszerűen nem lehet kihagyni.



Egy évben egyszer muszáj ezekre költeni, pedig ilyenkor nagyon drága.
Aki ügyes előre bevásárol, egy-két héttel ezelőtt a nagy piacokon még normális áron lehetett hízott libát kapni májával együtt.
Na most már csillagászati az árfekvés.
Nem szükséges persze egész libát venni, bár tagadhatatlanul úgy éri meg az árát, mert úgy nagyon kiadós, de lehet csak aprólékot, vagy csak szárnytöveket, mert ezek jóval olcsóbbak, de ugyanolyan finomságokat lehet elkészíteni belőlük, vagy csak libacombokat, vagy töpörtyűnek és zsírnak való bőröshájat,.

Lehet készíteni finom libalevest, aztán ludaskását a levesben főtt aprólékból és sok-sok zöldséggel, aztán libasültet párolt lilakáposztával vagy birsalmakompóttal, 1 kg bőrös libahájból 2 dunsztosüvegnyi libazsír lesz, nem beszélve a töpörtyűről, amit azonmód forrón, ropogósan enni friss, puha kenyérrel valami mennyei.
Utoljára hagytam a csodás libamájat, amiről a zsírjában kisütve csak ódákat tudok zengeni, akár kenyérre kenve, akár libazsírban kisütött krumplival és savanyúsággal valami olyan fölséges étel, amihez fogható kevés van. Én már évek óta csak egy felet veszek, tökéletesen elég az élvezkedéshez és kifizetni ezt is untig elég.
De lehet kapni jó áron hízott kacsamájat is, ami szinte semmiben nem különbözik ízre a libamájtól, tudom, mert kipróbáltam és jóval olcsóbb.
Tehát megtalálhatjuk a pénztárcánkhoz éppen passzoló libaságokat és csodás menüket varázsolhatunk a család asztalára.
Mindenkinek kívánok jó étvágyat ezekhez a finomságokhoz.

Az ételek elkészítését a blogon jobboldalt lent a receptek között megtaláljátok.



Libaleves

Ludaskása 


Libacomb ropogósra sütve


Libamell ropogósra sütve, párolt lilakáposztával 


Birsalmakompót

Libazsíros törtkrumpli tepertővel




Libatepertős pogácsa 
Libamáj... 

 ...már sülten

...zsírjában

...libatöpörtyű




 ...Nyári lilakáposzta saláta  ilyenkor a nyers, vékonyra szeletelt káposztát leöntöm hagymás, köményes, ecetes-cukros lével és hagyom összeérni az ízeket.
Főként nyári kánikulában készül így, de bármikor máskor is isteni finom saláta.

... Párolt /dinsztelt/ lilakáposzta... nem csak libalakomához, hanem bármilyen sülthöz nagyon finom... télen-nyáron
Receptek az elkészítéshez mindkét káposztavariációra: https://zsanuaria.blogspot.com/2010/11/marton-napi-ebed.html




 







2013. november 4., hétfő

Több mint 400.000 látogató a blogomon.....

....és mindez 3 év alatt.



Nagyon köszönöm,
annak is aki csak bekukkant,
annak is aki már többet nézelődik, sőt netán utána is néz a receptjeimnek, sőt esetleg kipróbálja, megírja nekem a tapasztalásait, a véleményét, akkor is ha az nem a legjobb.
Szóval mindenkinek, mert ezért érdemes írni ezt a blogot.
Ezután is várlak benneteket szeretettel.




2013. november 3., vasárnap

Mindenszentek finomságai




Kapros juhtúrós sajtos pogácsa

Risztorante blogján találtam ezt a receptet, nagyon finom, könnyű, foszlós, légies pogácsa.
A vendégek tiszteletére sütöttem,  mindenkinek ízlett, mindenképp megtartom a receptet a pogácsák sorában.

A kenyérsütő üstjébe az alábbi sorrendben tettem be a hozzávalókat, amit a gép aztán szépen bedagasztott és kelesztett:

1 kis doboz tejföl
1 dl langyos tej
1 egész tojás + egy csak sárgája
1 tk. cukor
1 ek. só
25 dkg margarin kockázva
25 dkg juhtúró
1 nagy ek. vágott kapor /nálam fagyasztott most/
65 dkg liszt
1 tasak élesztőpor

10 dkg reszelt sajt /nagylyukún reszelve/
5 dkg reszelt sajt a tetejére  /kislyukún reszelve/
1 tojásfehérje a lekenéshez

Nagyon puha, könnyű, jó kapros, majdnem ragacsos tészta a végeredmény, erősen lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, majd megszórtam a nagyobbra reszelt sajt felével és a szokásos módon hajtogattam.
/alulról felfelé a közepéig, majd felülről le rá, balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra rá/
Leborítottam egy tállal és 10 percig hagytam pihenni.
Az idő leteltével mégegyszer kinyújtottam, szórtam rá a sajt másik felét, újra hajtogattam és megint 10 perc pihenés következett.
Ezek után jött a végleges nyújtás, tojásfehérjével lekentem, megszórtam az apróra reszelt sajttal, kicsit lenyomkodtam, hogy biztosan rajtamaradjon és szaggattam a legkisebb pogácsaszaggatómmal.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam, de előbb mindkét tenyerem élével valamennyit megsodorgattam, hogy formásabbak legyenek, bár ez sütés után nemigen látszott.
Két nagy gáztepsivel lett és még úgy + 15 darab.
220 fokra előmelegített forró sütőben úgy 10-12 percig sütöttem.
Langyos melegen a legeslegjobb, de kihűlve is persze.
Csakúgy dobáltuk befelé.





Gesztenyés vaníliakrémes és Gesztenyés csokoládékrémes rúd  
/sütés nélküli desszert/

Barbitól vettem a receptet, az enyém nem lett annyira tökéletes, mint a képeken is látható, a csokikrémes igen, de a vaníliás, amikor tálra borítottam, hát enyhén szólva is "megereszkedett" kétoldalra /mint egy éltesebb háziasszony/, ízre viszont nagyon finom volt, csak a vaníliást épp kanállal ettük szeletelés helyett.
Persze senki nem bánta így sem, nem a szépségéért szerettük, hanem mert csodafinom, és jó rumos lett.
Én egyszerűen imádom ezeket a habos krémes, gesztenyés, rumos, tejszínes ilyen-olyan krémes desszerteket, úgyhogy Barbikám köszönet a receptért, megtartom, nálunk sűrűn lesz készítve, mert gyors, könnyű, majd egyszer csak sikerül tökéletes formátumra is.

1 rúdhoz a recept:  értelemszerűen a két rúdhoz duplázni kell a mennyiségeket, és 1 vaníliás és 1 csokis pudingport használtam.

őzgerincformát vagy püspökkenyérformát folpackkal jól kibélelni, úgy hogy bőven érjen a formán túl.

1./
2 cs. gesztenyemassza
5 dkg puha vaj
1 dl rum
Ezeket jól kikevertem, majd ezt a krémet a forma aljába simítottam.

2./
1 cs. oetker vaníliás pudingpor
3 dl tej
4 ek. cukor
A szokott módon elkészíteni és langyosra hűteni.
A csokishoz értelemszerűen oetker csokipudingport használtam ugyanezzel a mennyiséggel.

3./
2 dl tejszín
2-3 ek. cukor
1 cs. habfixáló
Kemény habbá vertem, majd a kihűlt pudingkrémhez kevertem óvatosan és a formába simítottam a gesztenyekrémre.

4./
7,5 db babapiskóta  /nálam ennyi kellett/
1 dl rum
beleforgattam - vigyázat NEM áztatni! - és a krém tetejére helyeztem sorban, kicsit belenyomva.
A folpackot óvatosan ráhajtottam és ment a hűtőbe 1 éjre.

5./
Másnap jött rá a csokimáz, az alábbiakat egyneművé olvasztottam, hagytam langyosra hűlni.
10 dkg étcsokoládé
1 ek. puha vaj vagy olaj

Tálra borítottam majd óvatosan lefejtettem a folpack réteget és rácsorgattam a mázat, csak úgy rusztikusan, és ment vissza a jégre tálalásig.
Mint fent már írtam, nagyon finom, nagyon rumos, nagyon krémes, nagyon eteti magát, nagyon szeretem desszert !




...itt a csokikrémes még csokimáz nélkül, majd avval is.





...és a vaníliakrémes, kissé megrogyva ugyan, de ízre frenetikusan.