a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. április 25., péntek

Viharok jönnek, mennek.....



...dörgés, villámlás... kora délután sötét felhők a hátsó kert fölött...





...döng a szél... már a házunk felett is... eső viszont csak éjszaka esett...





...Fali nem fél... boldogan legeli, szaglássza a fűcsomókat...




2014. április 24., csütörtök

Esetem a pirított újkáposztával.... és egy finom paradicsomos, édes főzelék




 

Húsvét előtt vettem 3 fej újkáposztát, részben egyet salátának: isteni is volt a báránysült mellé, egy hatalmas tállal, harsogóan friss, nedvdús, ropogós, hagymásan, köményesen, ecetes-cukros lében....
részben pedig: mert paradicsomos káposztát szeretettem volna főzni a héten, mert ugyan mindig főzöm, télen-nyáron szeretjük a paradicsomos káposztát, de újkáposztával különösen....
De még így is maradt egy fej káposzta, azután, hogy a fentiek elkészültek, gondoltam, hogy ezt a maradékot lepirítom tésztához, mert a káposztás tészta is nagyon finom újkáposztából....
Igen ám, de amíg pirítgattam, addig szépen kóstolgattam is, mert én egy kóstolós háziasszony vagyok, a nyerstől a kész állagig sorban-sorban, nagyon finom sósan, zsírosan, borsosan, a nyers állagától a pirultig, végig nagyon finom, a lényeg, hogy ennyi maradt, amennyit a képen láttok, ehhez már nem érdemes tésztát kifőzni, magyarán szépen elkóstolgattam és még ezt a kis maradékot is meg fogom enni, most már így ahogy van "meleg salátaként", csak úgy.... magában.
Na ezért van az legtöbbször, hogy amikor elkészül az ebéd, én már pont akkor nem vagyok éhes, szinte mindig később ebédelek, vagy egyáltalán nem is, csak a család többi tagja.
Mára, meg egész hétre is, szépen bekáposztáztam.... de nagyon jólesett. Soha nem tudok ellenállni.


Paradicsomos káposzta is nagyon finom lett.... tudom, ezt sokan utálják, pedig egy nagyon egészséges főzelék, a nyáron eltett édes paradicsomlével különösen.... nekem nagy kedvencem.
Egész évben főzöm ugyanígy, csak az "öreg" fejekkel kicsit tovább puhára.
/Az "öreg" fejek leveleiből és a torzsáját szintén eszem menet közben nyersen/
Hozzávalók:

1/2 fejtől kicsit több újkáposzta csíkokra metélve, a többit közben nyersen elrágtam
1 db vöröshagyma szálasra vágva
1 l paradicsomlé /most az általam eltett, de jó a 100%-os paradicsom ivólé is/
só, köménymag : egész is és őrölt is, sok, azt szeretem, ha kiérződik finoman
cukor
olaj, liszt a rántáshoz

Egy közepes fazékban odateszem a felcsíkozott káposztát, vöröshagymát meg a fűszereket, jó sok köményt, mert én sokkal szeretem, sózom, felöntöm a paradicsomlével és még vízzel is kiegészítem, majd odateszem főni.
Amikor megpuhult a káposzta, ez egészen rövid idő, talán még félóra sincs /szétfőzni nem szabad, csak roppanósan puhára !!! pláne újkáposztánál !!!/, világos rántást készítek és besűrítem vele a főzeléket.
A legvégén kevés cukrot szórok hozzá, mert nekem ez édes főzelék, no nem nagyon, de édeskésnek kell lennie.



2014. április 23., szerda

Báránycomb sütés... hagyományosan húsvétkor



kép a netről...



Bárány combja és lapockája sütésre várva...


Fűszerezve rozmaringgal, sóval, borssal, fokhagymával, újhagymával...
1-2 ek. zsír ráöntve... és 1 dl víz aláöntve...


Egyórás, fólia alatti párolódás után ropogósra sütve...




 Újkáposzta saláta köménymagos, hagymás, ecetes-cukros lében...


Krumplipüré vajasan, tejesen...





2014. április 20., vasárnap

Húsvéti asztalom 2014. receptekkel...



Húsvéti asztalom...




majonézes tavaszi saláta, azaz húsvéti franciasaláta formába dermesztve...
  Citromhabtól, akinek nagyon köszönöm a receptet, nagy siker volt

25 dkg zöldborsó /fagyasztott/
20 dkg sárgarépa egészen pici kockákra aprítva
35 dkg krumpli szintén egészen pici kockákra
10 dkg alma hámozva és pici kockákra
5 darab főtt tojás
2 dkg zselatinpor /egy ek. púposan/
2,5 dl zöldségleveslé /leveskockából/
6 ek. majonéz
3 ek. tejföl
só, bors ízlés szerint

A tojásokat 10 perc alatt keményre főztem, jéghideg vízben lehűtöttem, meghengergettem, visszatettem a hideg vízbe még 5-10 percre, majd simán megpucoltam.

FONTOS !!!!! A tojáshéj pucolása !!!
Rájöttem, hogy nem szabad hűtőhidegen főzni a tojásokat, mert akkor nem jön le szépen a héja, hanem tapad. 
Egyrészt, akkor lehet simán és szépen lehámozni, ha a tojások szobahőmérsékletűek napokon keresztül a főzés előtt !!!!!
Másrészt, amikor megfőttek azonnal hidegvíz alá tenni, majd egyenként meghengergetni a konyhapulton, hogy megrepedezzen a héjuk majd visszatenni jéghideg vízbe, ami beszivárog a héj alá, gyorsabban lehűti, ezekután gyerekjáték a héj lehúzása !!!

Az alma kivételével mindent hámoztam, kockáztam és sós vízben roppanósan puhára főztem, azaz nem teljesen puhára, leszűrtem és hagytam kihűlni egy nagy tálban összekeverve.
Az almát csak a legvégén, amikor már kész az öntet, mert akkor nincs ideje barnulni.
Felfőztem a 2,5 dl vizet, majd beledobtam egy leveskockát, hagytam feloldódni, majd belekevertem a zselatinport.
Őzgerincformát kibéleltem folpackkal úgy, hogy minden oldala felé bőven túllógjon.
A tálban, amiben a zöldségek várakoztak, belemértem a majonézt és a tejfölt, jól elkevertem, majd az almát is belekockáztam, legvégül a langyosra hűlt, de még folyós zselatint hozzákevertem, bátran sóztam, borsoztam, mert nem szabad ízetlennek lennie, - sőt, picit túl is kell ízesíteni ahhoz, hogy amikor szeleteljük és esszük finom, ízes legyen !
- jól elkevertem az egész masszát és a felét beletöltöttem a formába, ekkor helyeztem bele a főtt tojásokat szépen libasorban, egymás után, majd rátöltöttem a zöldséges massza másik felét is.
Gyengéden az asztallaphoz ütögettem, hogy minden légbuborék kijöjjön, a massza jól kitöltse a formát.
A folpackkot minden oldalról visszahajtottam rá és ment a hűtő leghidegebb polcára egy egész éjszakára, kicsit izgultam, mert elég folyós volt, de amikor 2 óra elteltével újra megnéztem már összeállt, na akkor megnyugodtam, hogy működik a recept.
/bár Citromhabtól eddig is működött minden, akármit készítettem tőle/
Tálaláskor petrezselyemzölddel, retekdarabokkal és sötétzöld hegyes erős paprikakarikákkal díszítettem.
Máskor is fogom készíteni, mert tálra borítva, feldíszítve, nagyon látványos és gusztusos, mikor a család meglátta az asztalon, szó bennrekedt, lélegzet elakadt, és mint az éhes farkascsorda, mindenki úgy vetette rá magát a finomságokra.
Hát ezért érdemes órákat tölteni a konyhában, ezért a látványért, amikor elnézhetem a boldogan faló, habzsoló, jóétkű családomat, akik értékelik a munkámat.





citromos joghurt-torta  recept  itt


Húsvéti citromos-tejfölös-mazsolás kevert süti őzgerincben sütve Szepykétől,
akinek külön köszönöm, mert nagyon finom...

2 egész tojás
18 dkg cukor
1 citrom héja és a leve
vaníliáscukor
2,5 dl 20%-os tejföl
1,2 dl olaj
25 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 marék mazsola

Egy nagy tálban a tojásokat habosra kevertem a cukorral fehéredésig, majd ment a többi hozzávaló a fenti sorrend szerint és kézi robottal jól kikevertem. A végén kevertem bele a mazsolát.
Szilikonos őzgerinc formába töltöttem, ha valakinek csak sima formája van, akkor azt bőven vajazza ki és lisztezze be, mielőtt beletölti a masszát.
180 fokra előre melegített sütőben 40-50 perc sütés szükséges, nem árt tűpróbát végezni, ha már nem ragad akkor jó.
Langyosan tálra borítottam és bőven porcukroztam.
Egyszerű süti, de nagyon finom, kávéhoz, teához, kakaóhoz egyszerűen mennyei.
Lekvárt csorgatva rá is.


2014. április 17., csütörtök

Húsvét 2014.




Mindenkinek nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok !
Sokat legyetek együtt a szeretteitekkel.
Egyetek sok-sok finomságot.

De... élő állatkákat, se nyuszit, se kiscsibét, se kiskacsát  NE  vásároljatok, ők nem gyerekjátékok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






2014. április 14., hétfő

Húsvéti menüajánlat nagy összefoglaló...



Napokon belül itt a húsvét, készülődni, bevásárolni, sütni, főzni kell.
Sok munkánk lesz addig, hogy az ünnepek kellemesen teljenek, jól érezzük magunkat, finomakat együnk, együtt legyen a család.
Mindenkinek szeretnék nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánni és egyúttal ötleteket adni, mi kerüljön az ünnepi asztalra, a tőlem megszokott egyszerűség jegyében.
/Levesek, főételek, kencék, zöldségköretek, saláták, desszertek, sütemények, pogácsák, sajtos rudak receptjei/
Fogadjátok szeretettel és böngésszetek kedvetekre.

Húsvéti menüajánlat nagy összefoglaló és részletes receptek  itt

 





2014. április 11., péntek

Karalábé rakottas.... mert most van a szezonja



Végre itt a zsenge karalábé szezonja, minden tavasszal alig várom.
Ilyenkor a legfinomabb.
Minden formájában szeretjük, most egy kevésbé ismert változatot mutatok, a rakott karalábét.
Aki szereti a karalábét az imádni fogja így elkészítve is.
Részletes receptleírás   itt.

A karalábéról részletesen olvashattok egy remek cikket az Izes élet c. magazinban Kandikó Évától, ahol is megtudhatjátok, miért is érdemes enni ezt a nagyon egészséges zöldséget egész évben, nemcsak tavasszal.










2014. április 9., szerda

Tejberizs egyszerűen.... málna-szeder-cseresznyeszósszal




Tejberizs egyszerűen

1 bögre rizs
2 bögre víz
3 bögre tej
1/2 bögre zsíros tejszín
3-4 ek. cukor
1 csipet só
1 vaníliarúd és a kikapart magja
1-2 tk. vaj

/tejberizs alaprecept:1 liter tejhez 2 dl rizs szükséges/


A vízzel kevert tejet és tejszínt felforralom, közben belekaparom a vaníliamagokat és a rúd darabokat is, ha felforrt beleszórom a rizst, a csipet sót meg a cukrot, egyszer-kétszer átkavarom, és egészen kis lángon puhára főzöm, ha esetleg kevés lenne a folyadék akkor még tejjel pótolom.
Nem szabad száraznak lennie.
Ha puha és nagyjából felszívta a folyadékot, akkor rádobom a vajat és elkeverem benne.

Úgy szeretem.... ha jó krémes, ha langyos, ha hideg, ha mazsolás, ha cukros kakaóval vastagon megszórom, ha tejszínhabbal és idény szerinti bármilyen gyümölccsel keverem, ha fahéjjal szórom, ha kompótból/fagyasztott gyümölcsből/friss gyümölcsből külön-külön vagy keverve készítek hozzá szószt, ha nutella pamacsokat dobálok rá, ha bármilyen lekvárt pötyögtetek rá, előnyben az eper/narancs/meggy/sárgabarack lekvárok....
.... szóval mindenhogyan.... és így vagyok a tejbegrízzel is, jó ételek ezek.....


Málna/szeder/cseresznyeszósz

1 csomag fagyasztott gurulós málna és szeder vegyesen
1 üveg magozott cseresznyekompót a levével együtt
cukor ízlés szerint
1 tk. mézes fűszerkeverék
étk.keményítő vagy 1-2 cs. oetker tejszínpudingpor
kevés tejszín

A kompót levét ugyanannyi vízzel kiegészítve egy lábasba öntöttem, felforraltam, hozzászórtam némi cukrot, besűrítettem, végül beleöntöttem a fagyott gyümölcsöt, egyet forraltam rajta és ezután adtam hozzá a cseresznyekompótot is, majd kevés habtejszínnel kicsit finomítottam, krémesítettem az állagán és kész is volt.
Olyan finom lett, el sem tudom mondani mennyire.
Enni kellett míg láttuk.