Mindenkinek nagyon boldog és végtelenül szerencsés Új Évet kívánok 2016-ra...
a legméltóságteljesebb cica volt
a legszebb kutyuska
a legokosabb cica
Keresés ebben a blogban
2015. december 31., csütörtök
2015. december 27., vasárnap
2015. december 23., szerda
Karácsony köszöntő 2015.
2015. december 21., hétfő
Kész a hókifli is... és a somlóihoz a háromféle piskótalap is... ezzel kész a karácsonyi sütésem...
Hókifli... itt már kicsit fáradt voltam, így nem valami klasszikus kifliformák lettek, már fájt a vállam, a hátam, a derekam, szóval mindenem, kicsit gyorsítottam a tekergetéseken, de gondolom így is el fog fogyni. Rájöttem, hogy nekem ez a többféle, sziszifuszi aprósütizés nem fekszik.
Torta, kelt tészta, a bejglik ezek jöhetnek, mindet élvezem, de amikor egyesével kell 150 darabkával foglalkoznom, ide-oda teszegetni, kenegetni, legyen az bármilyen csúcsfinomság, nekem kihullik a hajam és elvesztem a türelmemet.
Recept itt
Somlói galuskához... a sima, a diós, és a kakaós tortalapokat is megsütöttem... már csak össze kell állítani - majd holnap vagy holnapután, és kész is. Jó ha áll 24 órát, annál finomabb lesz.
Holnap még jön a hatalmas kondér töltött káposzta, körmökkel, oldalassal, gombócokkal, sok káposztával, az már semmiség, csak össze kell állítani és jó pár óra alatt magától megfő.
Recept itt
Onnantól már csak szépítkezem, kipihenem magam, csomagolom az ajándékokat / nem nagy dolgok ám, épp csak egy kis figyelmesség mindenkinek személyre szólóan/ és jöhet a karácsony meg a család, meg az ünnepek, meg a mindenféle kóstolgatás.
A napi friss főzés-sütés már nem akkora megterhelés, lesznek hozzá segítő kuktáim is.
2015. december 20., vasárnap
Kész a diós zserbó is...
Diós zserbó
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
20 dkg puha zsír
2 egész tojás
5 dkg cukor
nagy csipet só
ha szükséges 1-2 ek. tejföl, de nekem nem kellett hozzá
Töltelék:
50 dkg őrölt dió
15 dkg cukor
15-20 dkg mazsola
több ek. darabos narancshéjas mézesszirup
és narancslekvár meg baracklekvár
csokimáz a tetejére:
10-15 dkg cukor
2-3 ek. kakaópor
1-2 ek. víz
10 dkg vaj/vagy 3 ek. olaj
Összegyúrtam a tésztát szép simára, és rögtön négy darabra osztottam - elvileg előre is össze lehet állítani a tésztát és pihenhet hűtőbe 1-3 órát is, nem tesz rosszat neki - de most azonnal kinyújtottam az elsőt vékonyra és ment az enyhén zsírozott tepsibe /méret: 23x33 cm/, megkentem bőven baracklekvárral, meghintettem a dió harmadával, megszórtam bőven mazsolával és narancshéjdarabokkal, majd a sűrű mézes-narancsos szirupból is megcsöpögtettem, erre jött a következő tésztalap, most narancslekvárral kentem meg, erre jött a dió második harmada, mazsola, narancshéj és a szirupcseppek.
A harmadik lapot megint baracklekvárral kentem bőven, ment rá a dió utolsó harmada, a mazsola, a narancshéj és a szirupcseppek, végül pedig befedtem a negyedik tésztalappal.
Megszurkáltam villával és ment a 180 fokos sütőbe kb. 35-40 percre, amikor már szép sült a teteje akkor jó.
Hagytam teljesen kihűlni és csak akkor készítettem el a csokimázat:
Összefőztem a kakaós-cukros szirupot, majd levettem a tűzről és belekevertem a vajat a teljes olvadásig, szép fényes máz lesz, egy picit hagytam hűlni a nyeles lábasban, de még melegen öntöttem a már kihűlt sütemény tetejére, széles pengéjű késsel kicsit ahol szükséges volt elsimítottam.
Hagyni kell teljesen megdermedni mielőtt tetszőleges formára vágjuk. Én általában a keskeny hosszúkás formát részesítem előnyben.
A széleit imádom egy pohár tejjel megenni.
Legközelebb karamellizált fél diódarabokkal fogom még megbolondítani, illetve megszórni mindegyik töltelékrétegét.
Most csak azért nem történt meg, holott készültem rá fejben, mert már halálosan fáradt voltam testben. Kimerítő ez a sokmindennel készülődés.
... és a szélei darabolva, amit úgy szeretek egy pohár hideg tej mellé eszegetni...
2015. december 19., szombat
Idén az utolsó 2 rúd bejgli... ami végre márványos lett !!!
... csodák csodája, és márványos lett mindkettő, egy kedves olvasómnak köszönhetem, Márti szólt, hogy fordítva kell megkenni, először a tojássárgájával hosszanti irányban, majd 10 perc száradás után a tojásfehérjével keresztirányban, és mehet sülni. Nagyon köszönöm Márti :-)
Akkor az utolsó kettő rúdról:
Bejgli... rumos, mazsolás gesztenyés... 1 rúd
Tésztája ugyanaz, mint a meggyes-mákosnál.
Tölteléke: az alábbiakat jól összekevertem és megkentem a tésztát, majd feltekertem a szokott módon és ment a tepsire.
25 dkg gesztenyemassza
1-2 ek. cukor
10 dkg mazsola
1-2 ek. rum, amit óvatosan adagoljunk, csak a krémes kenhetőség állapotáig !!!
Bejgli... narancsos-csokicseppes... 1 rúd
ezt a kényszer szülte, ugyanis azt hittem, hogy a gesztenyekrém elég lesz 2 rúdhoz, hát nem lett, én meg ott álltam még egy tésztagombóccal, viszont a szirupban eltett narancshéjamból már kevés maradt az üvegben, kapóra jött, hogy ehhez elhasználhatom az utolsó cseppig.
Tészta ua. mint a többinél.
Tölteléke:
2-4 ek. szirupos narancshéj /ezt úgy kell elképzelni, olyan sűrű, mint a méz, illatos, édes, narancsos/
1 maroknyi étcsokicsepp
Először a sziruppal és a narancsdarabokkal meghintettem, majd rászórtam a cseppeket, a szokott módon feltekertem a tésztát, ment a tepsire.
... és akkor itt a következő Bejgli variáció... a meggyes-mákos 2 rúddal
Nagyon belejöttem és élvezem is, tegnap megsütöttem a beígért + 2 rúd mákost, de gondoltam egyet és megvariáltam... meggylekvárral és meggybefőttel... halálbiztos, hogy nagyon finom lesz, mert a tölteléket kóstolgattam és valami isteni lett...
Ami a márványosságot illeti, ma tudtam meg, hogy rossz sorrendben kenegettem meg, először kell a tojássárgájával hosszában, 10 perc száradás, majd a tojásfehérjével keresztben, megint 10 perc száradás és mehet sülni. A gesztenyés már így készül majd.
Ugyanis úgy megtáltosodtam, hogy ma még egy rumos-gesztenyést is összedobok... mit nekem ez már :-)
Bejgli... meggyes-mákos... 2 rúd
Hozzávalók:
30 dkg liszt
csipet só
1 ek. cukor
10 dkg puha zsír
1 egész tojás
1 tasak élesztőpor
kb. 1 dl langyos tej
A szokott módon összegyúrtam, kettőbe vettem, egyenként gombócoztam, fóliáztam és ment a hűtőbe min. 2 órára. Végül több órára is bent maradt.
Nagyon kevés, épp csak lisztfátyolos deszkán kinyújtottam megint jó vékonyra külön-külön mindkettőt, a tölteléket elfelezve megtöltöttem, teleraktam a jól lecsöpögtetett meggyszemekkel sűrűn, bele is nyomkodtam kissé, majd a keskenyebbik oldalszéleket visszahajtva, alulról feltekertem, kicsit eligazgattam és mentek a sütőpapíros tepsire, a lekenést persze rosszul csináltam, mert akkor még nem tudtam, hogy pont fordítva kell, tehát a jó módszer: először a tojássárgáját hosszantiban rákenni, 10 perc száradás, majd a fehérjével keresztben, hagyni megint szikkadni és mehet a sütőbe 180 fokon sülni, kb. 30 perc, amíg ilyen színe lesz, mint a képen.
Töltelék:
25 dkg őrölt mák
10 dkg cukor
vaníliáscukor
1 tk. mézes fűszer
reszelt narancshéj
reszelt citromhéj
több evőkanálnyi meggydzsem, amiben darabosan van a meggy /saját eltevés/
1 ü. meggykompót, levétől leszűrve a meggyszemek
Összekevertem a szárazakat, majd a kompót levéből csorgattam hozzá 1-2 evőkanállal és jött a meggydzsem, több kanállal is, azt hiszem legalább 2-3 evőkanálnyi, csak addig szabad, amíg kellemesen és kenhetően jó krémes lesz a töltelék, nem szabad szottyosnak lennie !!!
2015. december 18., péntek
Az én bejglim...
Ime, életem első bejglijei... 2 rúd mákos, 2 rúd diós...
Ugyan nem lett márványos a teteje, pedig iparkodtam, de na és, ettől még igazi bejglik...
Évtizedeken át nekem mindig megsütötték a karácsonyi bejgliket a nagymamák, amikor már túl fárasztó lett nekik, onnantól készen vettük egy neves cukrászdától minden évben több minden mással együtt, na de most elszántam magam a sütésére, és azt kell, hogy mondjam, ha nem tartok tőle annyira és legalább valamikor megpróbáltam volna, rájöttem volna arra amire most, hogy pofon egyszerű egy süti...
Bejgli... 2 rúd mákos, 2 rúd diós...
Hozzávalók: 4 rúdhoz
60 dkg liszt
1 tasak instant élesztőpor
2 ek. cukor
nagy csipet só
20 dkg puha sertészsír
2 egész tojás
esetleg még, csak ha szükséges 1-2 ek. tejföl, de nekem nem kellett most
A hozzávalókat összegyúrtam, kellemes állagú, puha tésztát kaptam, rögtön 4 egyenlő darabra vágtam /le is mértem, hogy biztos legyek benne/ és gombócoztam, majd egyenként fóliáztam és ment a hűtőbe 2 órára, de mégjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
Addig is elkészítettem a töltelékeket, majd kicsit kifújtam magam.
Töltelékek:
40 dkg őrölt mák
15 dkg cukor
2 tk. mézesfűszer
2 db alma reszelve
2 ek. vaníliáscukor
citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1-2 nagy ek. narancslekvár, amiben narancshéjdarabok is vannak /saját eltevés/
2 ek. méz
a diós... 2 rúdhoz
40 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 tk. mézesfűszer
10 dkg mazsola 1 dl rumban áztatva
narancs reszelt héja
1 nagy ek. sárgabaracklekvár /saját eltevés/
1 nagy ek. narancslekvár, amiben narancshéjdarabok is vannak /saját eltevés/
2 ek. méz
+ még mindegyikhez, 3 dl forralt tej/ vagy hideg víz is megteszi, és állandóan keverget felfőzni a rotyogtatásig !!!! de ez a folyadékmennyiség nem kell ám mind, ebből külön-külön, kanalanként adagoltam a töltelékekhez, vigyázni kell, mert nem szabad szottyosnak lennie ! csak épp hogy kenhetőnek, már a lekvárok is adnak nedvességet hozzá, meg a reszelt alma is.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam, el is igazgattam, kipofásítottam mindet.
Nekem itt először fogalmam nem volt a helyes lekenési sorrendről, ez látszik is a képeken, de egy kedves blogolvasóm felvilágosított, és íme ide már a javított, helyes sorrendet írtam be, ha valaki az én receptem alapján süt, tutira márványos bejglit kapjon. Azt fog, ha betartja az alábbi leírás szerint.
FONTOS !!! A márványosság eléréséhez először tojássárgájával kell lekenni hosszában !!! majd hagyni teljesen megszáradni - ez lehet pár óra is - majd a kissé felvert tojásfehérjével keresztben lekenni.
... és akkor ilyen lesz: ez már a 2016-os bejglim képe, a helyes kenegetés után !!!!
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sült ilyen gyönyörű barnáspirosasra.
Csak teljesen kihűlt állapotban fóliáztam a 3 rudat ! és ment a hűvös spájzba karácsonyig.
És akkor a balszélsőt felvágtam... ugyanis a férjem amikor megérezte az illatokat, ami betöltötte az egész házat, persze hogy addig alkudozott, hogy "muszáj megkóstolni", mert "lehet, hogy nem is lesz finom"... meg "hol van még a karácsony"... szóval ilyenekkel jött, na jó az én oldalamat is kifúrta a kíváncsiság, mégis életem első bejglije... így amikor kisült, a baloldali szélső, a képen jól láthatóan meg is repedt egy kicsit, azt feláldoztam, amikor majdnem teljesen kihűlt - nem lehetett megvárni a teljes kihűlést, a férjem annyira türelmetlen volt, ötpercenként mondta, már jó... már jó... akkor felszeleteltem és ettük... és ettük... nagyon finom lett.
Büszke vagyok magamra.
Holnap jön a diós zserbó... és az nem lehet, hogy csak egy rúd mákos legyen karácsonyra, így a fele adag tésztamennyiséggel újabb 2 rúd, csak mákost, megint megsütöm.
2015. december 17., csütörtök
Mától indult a sütiprojekt...
Ma a bejgli van soron, 2 rúd mákos, 2 rúd diós, most
sülnek.
Az illatok teljesen megvadították a
férjemet, aki azonnal kialkudta, hogy az egyik mákos rudat kóstoljuk meg,
őrület, de tudtam, hogy ez lesz, mert ismerem...
Minden napra be van osztva mi a következő
süti, holnap a zserbó jön, de mellette újabb két rúd
mákosbejglit kell süssek, mert hogy néz már az ki, ha karácsonykor nem lesz
sütink, mert elkóstolgattuk, na innentől sárkányszigorúság lép életbe...
Emiatt főzés se nagyon van... ez volt az
ebéd, de csak úgy kutyafuttában...
Zöldborsópörkölt nokedlivel... nagyon finom és egyszerű étel... ettől már
csak a zöldbabpöri még finomabb.
recept itt ... csak most ma hús nélkül
2015. december 15., kedd
Karácsonyi ételterveim... illetve bizonyosságaim
Mert ezek már nem tervek, ezek kész tények, idén konkrétan ezeket fogjuk enni...
Persze szoktam ám variálni karácsonyonként a húsokkal, hol pulyka van, hol kacsa, hol liba, hol rántott karaj, esetleg töltött csirkecombok, szóval a nagy kedvencek, de ami állandó az a halászlé, a rántott hal, a töltött káposzta, a kocsonya /ez vagy karácsonykor vagy szilveszterkor/, na és a sütik mind, kötelezően.
Azt hiszem már minden hozzávaló itthon van, kivéve a hal, mert azt ugye frissen kell...
Elkészültem a pontos idő-étel-süti beosztással, ami nagyon fontos, csak semmi kapkodás, semmi idegeskedés.
A hétvége felé állok neki a sütéseknek, minden napra egy valamit, így talán nem lesz annyira fárasztó, viszont minden nap csodás karácsonyias illat lengedezi be a házat.
A káposzta, kocsonya szintén előre elkészíthető, 21-22-én és mehetnek várakozni a hűvösre.
Karácsonykor mindig biztonsági kűrt futok, nincs újítás, nincs kipróbálás, a jól megszokott és nagyon szeretett ételek, sütemények vannak... ezeknek kell lenniük, mert ezeket szereti a családom.
Idén sem fogunk éhen halni, úgy látom.
Ime...
december 24.
pontyhalászlé bajai módon, gyufatésztával...
pontyszeletek rántva majonézes krumplival...
bejgli... diós és mákos...
zserbó... hol diós, hol mákos, mikor melyikhez van gusztusunk... vagy mindkettő
moszkauer... ezt készen veszem, mert egyszerűen imádom ezeket a narancsos-diós-csokis lapkákat
pulykacomb ropogósra sütve... áttört zsíros krumplival...
recept itt
pulykamellszeletek rántva... zsíros krumplival és rizibizivel... hordós savanyúsággal...
zsíros krumpli
recept itt
rizibizi
recept itt
recept itt
hókifli szilvalekvárral töltve...
recept itt
somlói galuska...
recept itt
sajtkrémes "szakállas" pogácsa...
recept itt
Persze szoktam ám variálni karácsonyonként a húsokkal, hol pulyka van, hol kacsa, hol liba, hol rántott karaj, esetleg töltött csirkecombok, szóval a nagy kedvencek, de ami állandó az a halászlé, a rántott hal, a töltött káposzta, a kocsonya /ez vagy karácsonykor vagy szilveszterkor/, na és a sütik mind, kötelezően.
Azt hiszem már minden hozzávaló itthon van, kivéve a hal, mert azt ugye frissen kell...
Elkészültem a pontos idő-étel-süti beosztással, ami nagyon fontos, csak semmi kapkodás, semmi idegeskedés.
A hétvége felé állok neki a sütéseknek, minden napra egy valamit, így talán nem lesz annyira fárasztó, viszont minden nap csodás karácsonyias illat lengedezi be a házat.
A káposzta, kocsonya szintén előre elkészíthető, 21-22-én és mehetnek várakozni a hűvösre.
Karácsonykor mindig biztonsági kűrt futok, nincs újítás, nincs kipróbálás, a jól megszokott és nagyon szeretett ételek, sütemények vannak... ezeknek kell lenniük, mert ezeket szereti a családom.
Idén sem fogunk éhen halni, úgy látom.
Ime...
december 24.
pontyhalászlé bajai módon, gyufatésztával...
pontyszeletek rántva majonézes krumplival...
bejgli... diós és mákos...
zserbó... hol diós, hol mákos, mikor melyikhez van gusztusunk... vagy mindkettő
moszkauer... ezt készen veszem, mert egyszerűen imádom ezeket a narancsos-diós-csokis lapkákat
december 25-26.
húsleves... még nem tudom milyen, lehet marha velőscsonttal, tyúk, kacsaszárnytő, csirke, húsos karajcsont, majd az utolsó előtti pillanatban dől el
pulykacomb ropogósra sütve... áttört zsíros krumplival...
recept itt
pulykamellszeletek rántva... zsíros krumplival és rizibizivel... hordós savanyúsággal...
zsíros krumpli
recept itt
rizibizi
recept itt
hordós savanyúság...
vagy töltött csirkecombok, vagy töltött hús... attól függ...
recept itt és
kompótok... birsalma és őszibarack...saját eltevéseim
és ami még egészen biztosan készülni fog.... mert nálunk kötelező:
a töltött káposzta, most a téli variáció
kocsonya, a nagy adag recept itt
hókifli szilvalekvárral töltve...
recept itt
somlói galuska...
recept itt
sajtkrémes "szakállas" pogácsa...
recept itt
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)