a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. október 27., csütörtök

Rakott krumpli... kis adag, de még nem egy személyes




Rakott krumpli... kis adag, de még mindig nem egyszemélyes
Pont úgy készül, mint a nagy, csak itt most mindenből kevesebb van, azaz


4 db nagyobb főtt krumpli, nagyon vékonyan karikázva, elég lett volna 2-3 db.
6 db főtt tojás, vékonyan karikázva, elég lett volna 3 db.
6-8 karika egy minőségi lángolt kolbászból
1 kisebb fej vöröshagyma, szálasra vágva
só, bors,
tejföl
pici olaj


Ennyi.
Szeretem.










2016. október 25., kedd

Adalék a spagettiszószomhoz... ebédötlet




Nyár végén, próbaképpen eltettem 4 üveg spagettiszószt  /recept megtalálható a blogon jobbra lent/, csakúgy kiváncsiságból... igenám de kicsit több zellert főztem bele és ezáltal nem paradicsomos ízű lett, hanem zöldséges, ettől még nagyon finom, de inkább hasonlít a vadasmártás ízére, mint egy paradicsomos spagettiszószra.
Na gondoltam ebédre elkészítem és ha már így sikerült akkor legyen vadasos.
Hagymát dinszteltem, ráborítottam egy üveg szószt, adtam hozzá 1 ek. mustárt és 2-3 ek. cukrot, pici őrölt borsot, összeforraltam/összefőztem, és íme lett egy nagyon fincsi ebédem.


Valamikor még régebben készítettem sonkás-szalonnás-petrezselymes zsemlegombócokat is  /receptje szintén a blogon jobbra lent/, vagy vadashoz vagy tejfölös húshoz, jó sokat és lefagyasztottam, na elő is kaptam, húsleveslében kifőztem és így feltét lett a vadasmártáson.







... ugyanis húslevest is főztem pulykanyakból sok zöldséggel, cérnácskával...
ennek a levében főztem ki a szemlegombócokat, melyek így jó ízesre főttek.


2016. október 24., hétfő

Sima kis tekercsek... keltek, foszlósak...




Továbbra is gyakorlom a kis adag készítést, kezdek belejönni.


Kelt cukros, fahéjas, mazsolás tekercsek
30 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
2 tojássárgája
2 ek. tejföl
1,5 dl langyos tej
csipet só
2-3 ek. cukor
5 dkg puha vaj


Töltelék:
5 dkg puha vaj
2-3 tk. őrölt fahéj
2-3 ek. cukor
mazsola


Az összes cuccot tálba mértem, majd begyúrtam és dagasztottam - érdekes mióta kis adagokkal dolgozom nem használom a kenyérgépet, hanem puszta kézzel gyúrok és dagasztok - majd hagytam a duplájára kelni, mivel nem volt annyira meleg a konyha ez beletelt 2 órába is, lehet több is volt.
Lisztezett deszkára borítottam kinyújtottam amilyen vékonyra csak tudtam és megkentem a bekevert töltelékkel, a felét megszórtam mazsolával, mert csak én szeretem benne, egyesek nem, végül feltekertem és 1 centis darabokra vágtam. Vajazott tepsibe tettem kis közökkel és hagytam kicsit pihenni, közben begyújtottam a sütőt 180 fokra, végül lekentem tojással, tetejüket plusz cukorral megszórtam és ment sülni, kb. 25 perc kellett és kész is volt ilyen klassz aranybarnán.
Mondanom sem kell még melegen fenomenálisan foszlós, és puha, nagyon finom pláne egy bögre hideg tejjel.
Most hétfő délután van, és itt az asztalomon nézek farkasszemet az utolsó két darabbal, amikre almalekvárt csorgattam.
Nem tehetek róla de beleszerelmesedtem az almalekváromba, valami iszonyú finom, orvul és lopva kanalazok belőle, jártamban-keltemben. Őrület.





2016. október 22., szombat

Brokkoli sajtosan tejfölösen...




Amúgy nem rajongok a brokkoliért, nem is tudom hogy miért, csak ebben a formában készítem.
De így nagyon szeretem. Igy sokszor készítem.
Ez az egyetlen variációja a brokkolinak, amit viszont nagyon szeretek belőle.
A karfiolt például imádom mindenhogyan, gyakran van is. Ki érti ezt???
De ugyanígy készítem a fagyasztott bébirépát, a zöld ceruzababot, mindegyik jó magában is,  így sajttal-tejföllel, de köretnek is kiválóak sültek, rántottak mellé, akárcsak rántott párizsi mellé is.


Hozzávalók:
1 cs. fagyasztott brokkoli, persze jó a friss is rózsáira szedve, majd enyhén sós vízben épp csak roppanósra előpárolva és a többi ugyanaz...
5 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma lapkákra vágva, de el is maradhat, anélkül is jó
só, bors
reszelt sajt
tejföl


Egy nagy serpenyőben olvasztom a vajat, sok vajat, megy hozzá a fokhagyma épp csak átforgatva majd ráborítom a fagyott brokkolirózsákat, kissé ezt is átforgatom, hogy nagyjából mindegyik vajas fokhagymás legyen, lefedem és 5-10 percig időnként rázogatva vagy falapáttal óvatosan átkeverve puhára párolom, sózom, borsozom és azonnal forrón tálalom.
Meghintem rengeteg reszelt sajttal, bármilyennel jó ami csak van otthon, és mehet rá jó sok tejfölpamacs.
Isteni finom, könnyű és mégis laktató ebéd.



2016. október 21., péntek

Gyümölcskenyér, vígaszként ebben a ronda esős időben...




Egyszerűen muszáj sütni, egyrészt, mert jó meleg és hangulatos, no meg illatos lesz a konyha, másrészt meg nem is bírom sokáig ilyen finomság nélkül ki, pláne ebben a szörnyű ronda időben.
A receptet Nea blogjáról néztem, nagyon jó receptjei vannak érdemes szétnézni nála, még soha nem csalódtam egyikben sem.



Gyümölcskenyér
2 maroknyi aszalt gyümölcs, nálam most szilva és sárgabarack
1 dl rum
5 dkg dió, tördelve
10 dkg étcsokoládéval bevont mazsola, az egyik szuperben kapható, de ha ilyenünk nincs akkor sima mazsola és csokicseppek vagy egy tábla csokoládé apróra tördelve mehet bele
1-2 ek. kandírozott narancs és citromhéjkockák


15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
vaníliás cukor
5 egész tojás
1 citrom héja
25 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor


Az aszaltakat meglocsoltam rummal és hagytam állni benne, később beleforgattam a diót is meg a csokis mazsolát is és meghintettem 2 ek. liszttel, de ez közvetlenül a tésztaábakeverés előtt volt.
A vajat a cukrokkal és a tojásokkal habosra kevertem, majd ment hozzá a citromhéj és a sütőporos liszt, a legvégén pedig a lisztezett gyümölcsök, a rummal együtt, és szépen elkevertem.
A formát vajaztam liszteztem és belesimítottam a masszát.
170 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 percig sütöttem, amikor is tűpróbával állapítottam meg, hogy átsült.
Hagytam hűlni a formában, majd később tálra borítottam és amikor már teljesen kihűlt porcukroztam.
Csak úgy faltam a szeleteket, már nagyon ki voltam éhezve ilyen finomságra, mert nagyon finom lett.
Egy kis almalekvárt még kanalaztam mellé, hát nem bántam meg.


 



2016. október 17., hétfő

A hétvége ételei... nekem







Szombaton: Sóskafőzelék főtt krumplival... esetleg egy tükörtojással... nagyon finom volt

Receptleírás megtalálható jobbra lent a RECEPTEK között.




Vasárnap: Lecsó... ilyen nyáriasan, még minden frissből

Receptleírás megtalálható jobbra lent RECEPTEK között.


2016. október 14., péntek

Mai ebédem... hurka, kolbász






Annyira, de annyira kívántam már enni... ropogósra sült májas hurka és kolbász, hurkazsíros törtkrumplival és kovászos ubival...
nagyon finom :-)




... és utána... almakompót langyosan




2016. október 11., kedd

2016. október 10., hétfő

Zöldbabfőzelék kaprosan tojásosan tejfölösen...



Még a múlt héten készült Duende receptje alapján, annyi különbséggel, hogy nem petrezselymesen, hanem kaprosan.
Mondhatom mennyei finom, rendszeresen fogom főzni.

Hozzávalók:
4 db főtt tojás, 8 percig főzve csak, hogy a sárgája krémes maradjon
50 dkg zöldbab, egyaránt jó a friss és a fagyasztott is, fokhagymás, sós, pici cukros, pici ecetes lében roppanósra előfőzve, a levét NEM kiönteni
1 db vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma
1 cs. kapor apróra vágva
2 ek. liszt
olaj
1 kispohárnyi 20%-os tejföl

A vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a kapor felét, meghintettem a liszttel, kicsit összepirítottam majd a bab főzőlevével beállítottam a megfelelő sűrűséget, hozzáadtam a zöldbabot is és összeforraltam, ment bele a kapor másik fele, a tejföl, kóstolgattam, hogy kell e bele még valamelyik ízesítő, esetleg pici ecet még vagy só, egyet még rottyantottam rajta és kész is.
Itt a végén kockáztam bele 3 főtt tojást, a negyediket csak félbevágva tettem a tányérra tálaláskor.

Kapor helyett petrezselyemmel is lehet készíteni, ugyanolyan finom.

2016. október 6., csütörtök

Hideg van és zuhog az eső...


Nálunk itt nincs plusz tíz fok sem, botrány.
Szünet nélkül zuhog az eső, fúj a szél, hullanak a levelek, hiába, mégiscsak itt az ősz, ha tetszik, ha nem.
6-7 fok van a kinti hőmérőn, na ezért sütöttem tegnap is a pogácsát, ma meg a sütőtököt, hogy bekapcsolhassam a sütőt, hogy meleg legyen.
Ha így marad lassan itt is el kell kezdeni egy kis gyenge fűtést, Budapesten már elindították a távfűtést, ott már meleg a lakás.


Féltem, hogy nem lesz édes, mert azt szokták mondani, hogy onnantól jó a sütnivaló tök, ha megcsípte a dér, nos ez mézédes volt, csakúgy faltam. A legjobban így szeretem simán megsütve, nem érdekel másképp készítve.
Olyan jó meleg és illatos volt a konyha és beszivárgott a nappaliba is

2016. október 5., szerda

Gyors túrós pogácsa... Ízőrzők Pusztamérges


Az apropót a hideg /itt 10 fok és nagy szél egész nap/, meg egy adag maradék körözött adta a hűtőben várakozva, már nem volt kedvem enni, épp eleget kenegettem kenyérre az elmúlt napokban.
Éa akkor ma láttam az Ízőrzőktől a pusztamérgesi részt, benne ez a klassz pogácsa, amit egy nagyon helyes idős nénike készített.
Ahogy vége lett a műsornak már álltam is neki.
Végre 1 fős pogácsa recept.
Körözöttes /túrós/ pogácsa

Hozzávalók:  összesen 29 db lett
30 dkg liszt
1 csapott ek. só
10 dkg puha vaj
10 dkg túró, erre ment most a körözöttem
1 tojássárgája
1 dl 20%-os tejföl
1 tasak porélesztő, akinek csak friss van akkor morzsoljon bele 2,5 dkg élesztőt 1 tk cukorral elkevert 1 dl langyos tejben, ha felfutott öntse a liszthez a tálba

A lisztet, sót, vajat összemorzsoltam, majd ment bele az összes többi, összegyúrtam és jól kidolgoztam.
Azonnal kinyújtottam ujjnyi vastagra és 3-szor hajtogattam 15 perces közökkel, majd az utolsó után megint kinyújtottam, éles késsel bekockáztam, majd közepes kiszúróval kiszaggattam, zsírozott tepsire rakosgattam, lekentem a maradék tojásfehérjével és megszórtam egész köménnyel.
De lehet rá reszelt sajtpamacsokat is tenni.
200 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Finom, puha, kiérződik enyhén a kőrőzött hagymás íze.
Mindenkinek szeretettel ajánlom a figyelmébe, ne feledjétek ez a mennyiség 1 fős adag !!!!

Kép most nincs, majd később teszem fel.