....mert, hogy nagyon szeretjük, bár a férjem már halkan megjegyezte, talán elég lesz egy időre...
Nem tudom mi van velem, de nálam idén a sláger zöldség a zöldbab.
Rögtön utána jön az uborka és a tök, melléjük meg a kapor természetesen.
Egyszerűen megveszek ezekért. Most.
Ahhoz képest, hogy zsenge gyermekkoromban a kapor illatát sem tudtam elviselni /én balga/ és a tökfőzeléktől hányingerem volt.
Tinédzser koromban meg valamikor egyszer Anyukámék vettek vagy 25 kg zöldbabot, eltették télire, na azon a télen, minden szombaton zöldbabot ettünk valamilyen formában, ha esett-ha fújt. Annyira megutáltam, hogy megfogadtam, ha felnövök és én döntök majd az étkezésemről, soha többet ebben az életben zöldbabot nem eszem.
Hát ezek az idők elmúltak, elkoptak, az idők homályába vesztek, szerencsére megváltozott az ízlésem.
Szokott olyan nyaram lenni, hogy lecsót eszem reggel-délben-este, de még uzsonnára is, idén nem annyira favorit.
10-15 éven át egy falat görögdinnyét meg nem ettem, senki ne kérdezze miért, egyszerűen nem kellett, csak a sárgadinnye.
Idén végre nagyon megenném, a helyzet iróniája, hogy csupa sz...r dinnyét sikerült eddig vásárolnunk a legkülönbözőbb helyeken, vagy punnyadt, vagy félig rohadt, vagy grízes /brrr...ki nem állhatom a grízes dinnyét/, vagy már kiszáradásban van.
A facebookon fel is tettem a költői kérdést, hol vannak a jó mézédes, harsogóan friss, vizes, csányi vagy meggyesegyházi magyar görögdinnyék ??? Na hol ??? Senki nem tudja.
Na de vissza a zöldbabra, ma zöldbableves és rakott zöldbab lett az ebéd, vagy 2 kilónyiból, amit tisztítás után puhára főztem sós, fokhagymás, kapros vízben, annyiban amennyi épp csak ellepte.
Leszűrtem, a levéből meg valamennyi /kb.fél kilónyi/ babból lett a leves, amibe jó kemény galuskákat is főztem és bőven tejfölöztem.
A bab többi részének a felét olajozott, zsemlemorzsázott tepsibe terítettem, arra jött fél kiló darálthúsból főzött jó fűszeres pörkölt, amire elterítettem kétmaréknyi - előzőleg sós vízben félpuhára főzött - árpagyöngyöt, majd mindezt a zöldbab másik felével betakargattam, alaposan tejfölöztem és mivel nem volt kedvem a sajt reszelgetéséhez, simán csak lapkákat vágtam és azzal fedtem be.
Sütőben pirosra sütöttem.
Imádom.
Ez az egyszerűbb, diétásabb változat, ha dúsabban, krémesebben szeretném, akkor jó nagy adag besamelt főzök a szokott módon és azzal locsolom meg. Mindkettő ellenállhatatlan számomra.
Kapros tejfölös zöldbableves
Rakott zöldbab tejfölösen, sok sajttal