Sertéscomb hagymás paprikás szafton, kapros-túrós nokedli körettel
10 dkg füstölt szalonna zsírjára sütve
0,5 kg sertéscomb nagyobb kockákra darabolva
2 db nagy vöröshagyma karikázva
1 gerezd fokhagyma apróra
1 tk. erős pista
pirospaprika, só, bors
Kisütöttem a szalonnát, pörcöt kiszedtem, félretettem, a visszamaradt zsíron megdinszteltem a hagymát, fokhagymát, fűszereztem és hozzáadtam a húskockákat, átpirítottam, meghintettem egy kevés liszttel, pici vízzel felöntöttem és puhára főztem. A végére jó sűrű krémes szaftja kell legyen.
Köretnek kapros-túrós nokedlit készítettem, tálaláskor hozzákevertem a pörcöt is.
Kovászos uborkával mennyei volt.
Kapros-túrós szalonnapörcös nokedli
... ami lehet húsétel körete is, de lehet önállóan is enni bőven tejfölözve, például fejes vagy uborkasalátával... mindenhogyan nagyon finom.
25 dkg túró, krumplitörővel áttörve
3 db nagy tojás
só
20 dkg rétesliszt
1 cs. friss kapor apróra vágva
pici víz, ha szükséges
10-15 füstölt szalonna vagy tepertő darabok kisütve
A szalonnát serpenyőben zsírjára sütöttem, volt egy kevés töpörtyűm is, kicsit összedaraboltam és azt is a szalonnazsíron átpirítottam.
Sós vizet forraltam a nokedli kifőzésére, addig is a fentieket összekevertem egy nagy tálban, egy pici hideg vízzel kellett lazítanom, de vigyázat ne legyen híg vagy folyós !!!!
Amikor felforrt a víz beleszaggattam a tésztát, újraforrástól számítva még 2-3 percig főztem majd szűrővel azonnal az odakészített nagy tál hideg vízbe szűrtem át, majd lecsöpögtetve rádobtam a forró szalonnazsírra és jól átforgattam.
Önálló ételként bármilyen salátával és bőven tejfölözve, valami isteni.
A kapor íze csodásan kiérződik. nagyon finom.