2016. június 19., vasárnap

Egy időre elköszönök...



Nagyon nagy csapás ért, meghalt a férjem hosszú súlyos betegség után, nem tudom hogy fogom kiheverni, ki lehet-e egyáltalán, nem tudom hogyan tovább, semmit nem tudok.
Akik ismerték gondoljanak rá jó szívvel, szeretettel, mert ő volt a világ legjobb embere, nélküle soha többé egész ember már nem leszek.
Egy szerencse van még az életemben, a két lányom, az ő segítségükkel, szeretetükkel talán, valamikor, egyszer, majd...


2016. június 11., szombat

Sertéscomb hagymás paprikás szafton és kapros túrós nokedli...



Sertéscomb hagymás paprikás szafton, kapros-túrós nokedli körettel
10 dkg füstölt szalonna zsírjára sütve
0,5 kg sertéscomb nagyobb kockákra darabolva
2 db nagy vöröshagyma karikázva
1 gerezd fokhagyma apróra
1 tk. erős pista
pirospaprika, só, bors

Kisütöttem a szalonnát, pörcöt kiszedtem, félretettem, a visszamaradt zsíron megdinszteltem a hagymát, fokhagymát, fűszereztem és hozzáadtam a húskockákat, átpirítottam, meghintettem egy kevés liszttel, pici vízzel felöntöttem és puhára főztem. A végére jó sűrű krémes szaftja kell legyen.
Köretnek kapros-túrós nokedlit készítettem, tálaláskor hozzákevertem a pörcöt is.
Kovászos uborkával mennyei volt.



Kapros-túrós szalonnapörcös nokedli 
... ami lehet húsétel körete is, de lehet önállóan is enni bőven tejfölözve, például fejes vagy uborkasalátával... mindenhogyan nagyon finom.

25 dkg túró, krumplitörővel áttörve
3 db nagy tojás

20 dkg rétesliszt
1 cs. friss kapor apróra vágva
pici víz, ha szükséges

10-15 füstölt szalonna vagy tepertő darabok kisütve

A szalonnát serpenyőben zsírjára sütöttem, volt egy kevés töpörtyűm is, kicsit összedaraboltam és azt is a szalonnazsíron átpirítottam.
Sós vizet forraltam a nokedli kifőzésére, addig is a fentieket összekevertem egy nagy tálban, egy pici hideg vízzel kellett lazítanom, de vigyázat ne legyen híg vagy folyós !!!!
Amikor felforrt a víz beleszaggattam a tésztát, újraforrástól számítva még 2-3 percig főztem majd szűrővel azonnal az odakészített nagy tál hideg vízbe szűrtem át, majd lecsöpögtetve rádobtam a forró szalonnazsírra és jól átforgattam.
Önálló ételként bármilyen salátával és bőven tejfölözve, valami isteni.
A kapor íze csodásan kiérződik. nagyon finom.




2016. június 8., szerda

Meleg ide vagy oda... húslevest főztem



Majd meghaltam egy tányér...vagy kettő, forró marhahúslevesért és egresmártásért a főtt húshoz.
Meg is főztem ma, marhanyakból, sok zöldséggel, a levesbetét zabszem lett.
Érdemes volt.
A főtt húst pedig a nagyon nagy kedvenc egresmártással ettem.
Nem is tudom, hogy a levesért vagy az egresmártásért főztem inkább, mindkettő nagy favoritom.
Részletes receptleírás  itt.




Az egresmártást ma tejszínpudingporral sűrítettem és a végén kb. 1,5 dl zsíros tejszínnel krémesítettem.
Valami csodafinom lett.



2016. június 6., hétfő

Túrós tészta... kaprosan



Semmi különös, mindent ugyanúgy ahogy szoktam, az egész alá sok sültszalonna, szélesmetélt, túró, tejföl, só, és az apróra vágott friss kapor... az egész együtt csodafinom volt.