Mamma blogján bukkantam erre az isteni ételre, a múlt héten.
Nem ismertem, soha nem hallottam róla, pedig Mamma is írja, hogy retro és ahogy utánanéztem, pl. még F.Nagy Angéla receptes könyvében "A család szakácskönyve" címűben is benne van.
Vannak ételek, amiket, ha meglátom, vagy olvasok róluk, azonnal tudom, hogy szeretni fogom.
Nos ez ilyen.
Ma ezt ebédeltük, és azt kell mondjam, valami betyár jó ízű, finom étel.
A sztrapacskát talán nem, de a tojásos nokedlit simán kenterbe veri.
A családnak is ízlett, vegyes zöldsalátával ettük.
A galuska: hozzávalói gazdagon
6 db nagy tojás, kissé felverve
liszt, inkább úgy írom: annyi liszt amennyit a tojás felvesz
só
vizet egyáltalán nem adunk hozzá, vagy csak egy keveset
ha szükséges, esetleg 1-2 ek. tej, de nekem nem kellett
Összekevertem de épp csak, nem szabad simára keverni, és nem szabad állni hagyni, azonnal szaggatni kell a zubogó forró, sós vízbe.
FONTOS !!! A nokedlitésztát SOHA NEM SZABAD előre bekeverni és állni hagyni, csak akkor készítsük össze amikor már forr a sós víz a kifőzéshez !!!
Ahogy össze lett tessék-lássék keverve azonnal szaggatni kell.
Akkor lesz az igazi állagú.
Ha csak 1 tojással keverjük be a lisztet és némi vízzel galuska állagúra, akkor a kifőtt nokedli lágy, puha állagú lesz.
Ha több tojással és annyi liszttel amennyit felvesz, illet esetleg nagyon kevés viz hozzá, akkor az állaga keményebb, rághatóbb lesz.
Ki hogy szereti, az én férjem például a lágyabb, puhább nokedlit kedvelte, én a keményebbet. Ízlés kérdése.
Nagy tésztafőző fazékban odatettem a vizet forrni, sóztam, majd deszkáról késsel beleszaggattam a nokedliket, de természetesen jó nokedli szaggatóval is.
Igyekeztem nagyjából egyformára...
- életemben először szaggattam így, pedig nem vagyok kezdő háziasszony, de eddig mindig aprókat készítettem, a fém szaggatóval -
mivel ezek azért elég nagyok lettek, jó 10 percig főztem a biztonság kedvéért. Leszűrtem.
/Természetesen ha csak magamnak készítem, és ez ma már így van sajnos, akkor 1-2 tojást, kb. 15 dkg lisztet, sót és pici vizet keverek össze csak úgy nagyjából és azonnal szaggatom a kis fém nokedliszaggatón keresztül a forrón zubogó, sós vízbe, majd ha leszűrtem, öblítés nélkül megy a tejfölös, sült szalonnás, hagymás szószba./
Egyéb hozzávalók:
10 dkg húsos kolozsvári szalonna, kis kockákra vágva
2 db nagyobb vöröshagyma, szálasra vágva
csipet pirospaprika, csak a szín miatt
2,5 dl tejföl, 20%-os
Összeállítás:
egy csepp olajon, úgy 10 dkg füstölt szalonnakockát lepirítottam, de jó a kolozsvári húsos is naná, majd 2 fej vöröshagymát szálasra vágva hozzáadtam, együtt pirult tovább, megszórtam egy csipet pirospaprikával, végül
2,5 - 3 dl 20 %-os tejfölt kevertem hozzá és összerottyantottam.
Ebbe a forró, krémes, hagymás, szalonnás, tejfölös szaftba szedtem öblítés nélkül ! a leszűrt galuskákat, jól összeforgattam, majd tálaltam egy nagy tál zöldsalátával.
Tetejét újra meghintettem pirospaprikával, de ez el is maradhat.
Köretként is el tudom képzelni, bármilyen pörkölt, vagy tokány mellé.
Nagyon finom, igazi magyaros ízvilágú, ami az én paraszti gyomromnak fenomenális...
Élek-halok érte.