2010. szeptember 29., szerda

Darázsfészek.....kakaós,mazsolás, kelt csiga







Már nagyon kívántunk egy jó, édes kelt süteményt.
Tökéletes választásnak bizonyult a zöldbableves után.
Természetesen Limara jól bevált, isteni édes kelt tészta receptjét használtam.

Tészta:
3,2 dl langyos tej
1 tojás
60 dkg liszt, szitálva
1 mk.só
2-3 ek. cukor
2,5 dkg élesztő

Töltelék:
10 dkg puha vaj
2-3 ek.cukor
2-3 ek.kakaópor
mazsola egy jó marékkal

Leöntéshez:
2 dl tejszín, langyosan
1-2 ek. cukor

Kenyérsütő gépben, a kelttészta programon bedagasztattam, kelesztettem. Amíg kelt, összekevertem a tölteléknek valót, jó alaposan. Mikor letelt az ideje, lisztezett deszkán kinyújtottam jó vékonyra és megkentem a kakaós, vajas töltelékkel és rászórtam a mazsolát egyenletesen. Feltekertem, mint egy bejglit és kb. 2 cm vastag karikákra vágtam. Vajazott tortaformába, szépen egymás mellé leraktam és hagytam kelni, pihenni fél órát. Addig begyújtottam a sütőt.






A pihentetés után, jó forró sütőben 20 percig sütöttem, félidőben leöntöttem  2 dl édes tejszínnel. 
Amikor megsült, és kihűlt, szépen szét lehet választani a csigákat, és tálra sorakoztatni.

Vanília krém:
2 tasak vaníliapuding, főzős
7 dl tej
2 dl tejszín
vanília kikapart magja
cukor ízlés szerint


A szokásos módon megcsináltam a pudingot, majd kihűlésig kevergettem, nehogy megbőrösödjön, és krémes állagú maradjon.




Nagyon finom, jó kakaós, foszlós és a szélein ropogós csigák lettek.
A család szélsebesen tüntette el az egészet.


             


Ham and eggs.......sonkás tojás






Megint egy jó kis villásreggeli.

Főtt, füstölt tarja szeleteket / de bármilyen sonka, vékonyra szeletelve  is megteszi/ ropogósra sütöttem, kevés olajon,  majd tojást ütöttem mindegyikre.
Amikor jól megsül - én úgy szeretem a tükörtojást, ha a fehérje is átsült, és nem nyers - megsóztam és máris tálalható.
Friss kenyérrel, zöldségekkel  isteni finom, laktató reggeli.





2010. szeptember 27., hétfő

Sajtos tejfölös makaróni





Gyors vacsora vagy ebéd.
Gyerekkoromban mennyit ettük.
Szeretem.

Ennél gyorsabb, talán csak a vajaskenyér.
Forrásban lévő sós víz, makaróni 7-8 perc alatt kifőzve, bacon vagy bármilyen füstölt szalonna picit megpirítva, reszelt sajt, tejföl.
Ennyi.
Finom.





2010. szeptember 21., kedd

Sonkás-sajtos kifli





Ezt a nagyon finom, kelt tésztából készült töltött kiflit, mióta az eszemet tudom, mindig sütötte a családom, már a nagymamám is, az anyukám is, természetesen én is viszem tovább, remélem majd a lányaim is.
Kiflinek nevezzük, bár nem mindig  úgy néz ki, mint egy kifli, néha buci, vagy lepényke formájú, ahogy sikerül. Kiadósabb leves mellé a családnak, ma például palócleves volt, ahhoz készült, vagy vendégségre sör vagy pohár bor mellé, beszélgetéshez szoktam készíteni.
Mindenesetre, aki csak megkóstolta, és evett nálunk ilyet, mindenki emlegeti, újra és újra kérik.
Nem győzöm sütni. Nincs az a mennyiség ami el ne fogyna.

1 dl olaj
2 dl tej, vagy langyos víz
2 dl tejföl
1 ek.só
70 dkg liszt
1 tk.cukor
2 tasak szárított élesztő

30 dkg reszelt sajt, bármilyen, ki mit szeret - lehet benne füstölt is, ízlés szerint, vegyesen
30 dkg füstölt főtt tarja, kis kockára aprítva
őrölt bors, só

1 tojás, felverve, a lekenéshez





 A  hozzávalókat, a fenti sorrend szerint a kenyérsütőgépbe teszem, és a gép bedagasztja és megkeleszti.
Ezalatt felkockázom a füstölt tarját, lereszelem a sajtokat, sózom, borsozom, jól összekeverem egy tálban. Füstölt tarja helyett, bármilyen sonka megteszi, sőt bacon felkockázva és ressre sütve, szintén nagyon finom a sajttal elkeverve. 
Begyújtom a sütőt.
Amikor letelik a tészta ideje, lisztezett deszkára borítom és vékony, téglalapra nyújtom. Vízszintesen 10 cm-es csíkokat vágok éles késsel, majd a csíkokon háromszögeket. Ezeket a háromszögeket kézzel óvatosan még jól nyújtogatom, hogy nagyobbak legyenek, majd a talprészükhöz bőven jó csipetnyi tölteléket igazítok, nyomkodok, és feltekerem a háromszög csúcsa irányába. Kifli formára igazítom és tepsibe teszem egymás mellé a darabokat. Meg fognak nőni, de simán szétválaszthatóak a sülés után. tehát lehet szorosan egymás mellé tenni.
A tepsiben még 20 percet pihentetem, majd lekenem tojással és mehet az előmelegített sütőbe, 20 perc sülésre. Akkor jó, ha barnás-pirosas színű már. Előfordulhat, hogy picit kifolyik a megolvadt sajt, letapad a kifli, de még melegen, könnyen fellazítható a tepsi aljáról, sütőlapáttal vagy tortalapáttal. Ha már fellazítottuk, hagyjuk a tepsiben kihűlni, csak langyosan tegyük tálra, és már tálalhatjuk is. 
Nem sokáig fog tartani.







Befőzéseim, eltevéseim még a múlt évről, még Budapestről


Ezek még a budapesti konyhámban lettek eltéve.
Ezek még a tavalyiak. A múlt évben nagyon szorgos voltam, és főleg volt mit, és volt rá időm is.
Idén nem teremtek a fák, vagy csak jelentéktelen mennyiséget, mutatóba.
Nem volt időm sem, más elfoglaltság miatt, és így venni sem vettem, a piacon.
Remélem ezek kitartanak jővő nyárig.
Természetesen, nem csak egy üveg van mindegyikből.


Eperlekvár
        Sárgabaracklekvár  /ananász fajta/


Rumos meggy

Rumos szilva /beszterceiből/

Ecetes zöldparadicsom




2010. szeptember 19., vasárnap

Tejszínes,szedres,szilvás.....és áfonyás sütemény






Ezt is Mamma blogján láttam.
Azért ...és áfonyás, mert az áfonyát elfelejtettem beletenni, mikor kész lett, és fényképeztem már, akkor
jutott az eszembe, így csak rászórtam a tetejére. No, majd legközelebb.

3 tojás
10 dkg cukor
18 dkg liszt
1 tk.sütőpor
2 dl 30%-os tejszín
1 cs. fagyasztott szeder, szilva, málna vegyesen ... és az áfonya







Sütőt begyújtottam, sütőpapírt tettem egy tortaformába. A fagyott gyümölcsöt egy tálba szórtam és 1 ek. keményítőt szórtam rá, összekevertem.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd hozzászórtam az összeszitált sütőporos lisztet, a vanília aromát, végül a tejszínnel lazítottam, majd a keményítőporos gyümölcsöket beleforgattam.
Ezt a masszát töltöttem a formába és raktam be a sütőbe, tűpróbáig sütöttem, ami kis lángon, majd egy óra volt.
A formában hagytam kihűlni, majd porcukroztam.
Ekkor derült ki az áfonya, amit rá és köré szórtam.
Fincsi, könnyű, szaftos-szottyos, gyümölcsös lett.
Más gyümölccsel is kipróbálom majd.





Kis szeder bokrom, tavaly ültettük, még nem ennek a termését használtam, remélem jövőre már terem.



Somogyi galuska...



Mamma blogján bukkantam erre az isteni ételre, a múlt héten.
Nem ismertem, soha nem hallottam róla, pedig Mamma is írja, hogy retro és ahogy utánanéztem, pl. még F.Nagy Angéla receptes könyvében "A család szakácskönyve" címűben  is benne van.
Vannak ételek, amiket, ha meglátom, vagy olvasok róluk, azonnal tudom, hogy szeretni fogom.
Nos ez ilyen.
Ma ezt ebédeltük, és azt kell mondjam, valami betyár jó ízű, finom étel.
A sztrapacskát talán nem, de a tojásos nokedlit simán kenterbe veri.
A családnak is ízlett, vegyes zöldsalátával ettük.


A galuska: hozzávalói gazdagon
6 db nagy tojás, kissé felverve
liszt, inkább úgy írom: annyi liszt amennyit a tojás felvesz

vizet egyáltalán nem adunk hozzá, vagy csak egy keveset
ha szükséges, esetleg 1-2 ek. tej,  de nekem nem kellett
Összekevertem de épp csak, nem szabad simára keverni, és nem szabad állni hagyni, azonnal szaggatni kell a zubogó forró, sós vízbe.

FONTOS !!! A nokedlitésztát SOHA NEM SZABAD előre bekeverni és állni hagyni, csak akkor készítsük össze amikor már forr a sós víz a kifőzéshez !!!
Ahogy össze lett tessék-lássék keverve azonnal szaggatni kell.
Akkor lesz az igazi állagú.
Ha csak 1 tojással keverjük be a lisztet és némi vízzel galuska állagúra, akkor a kifőtt nokedli lágy, puha állagú lesz.
Ha több tojással és annyi liszttel amennyit felvesz, illet esetleg nagyon kevés viz hozzá, akkor az állaga keményebb, rághatóbb lesz.
Ki hogy szereti, az én férjem például a lágyabb, puhább nokedlit kedvelte, én a keményebbet. Ízlés kérdése.

Nagy tésztafőző fazékban odatettem a vizet forrni, sóztam, majd deszkáról késsel beleszaggattam a nokedliket, de természetesen jó nokedli szaggatóval is.
Igyekeztem nagyjából egyformára...
-  életemben először szaggattam így, pedig nem vagyok kezdő háziasszony, de eddig mindig aprókat készítettem, a fém szaggatóval -
mivel ezek azért elég nagyok lettek, jó 10 percig főztem a biztonság kedvéért. Leszűrtem.
/Természetesen ha csak magamnak készítem, és ez ma már így van sajnos, akkor 1-2 tojást, kb. 15 dkg lisztet, sót és pici vizet keverek össze csak úgy nagyjából és azonnal szaggatom a kis fém nokedliszaggatón keresztül a forrón zubogó, sós vízbe, majd ha leszűrtem, öblítés nélkül megy a tejfölös, sült szalonnás, hagymás szószba./


Egyéb hozzávalók:
10 dkg húsos kolozsvári szalonna, kis kockákra vágva
2 db nagyobb vöröshagyma, szálasra vágva
csipet pirospaprika, csak a szín miatt
2,5 dl tejföl, 20%-os

Összeállítás:
egy csepp olajon, úgy 10 dkg füstölt szalonnakockát lepirítottam, de jó a kolozsvári húsos is naná, majd 2 fej vöröshagymát szálasra vágva hozzáadtam, együtt pirult tovább, megszórtam egy csipet pirospaprikával, végül
2,5 - 3 dl  20 %-os tejfölt kevertem hozzá és összerottyantottam.
Ebbe a forró, krémes, hagymás, szalonnás, tejfölös  szaftba szedtem öblítés nélkül !  a leszűrt galuskákat, jól összeforgattam, majd tálaltam egy nagy tál zöldsalátával.
Tetejét újra meghintettem pirospaprikával, de ez el is maradhat.
Köretként is el tudom képzelni, bármilyen pörkölt, vagy tokány mellé.
Nagyon finom, igazi magyaros ízvilágú, ami az én paraszti gyomromnak fenomenális...
Élek-halok érte.

2010. szeptember 17., péntek

Paprikás krumpli debrecenivel




A nagy klasszikus, ami minden konyhán készül és mindenki szereti.
De jó kaja ez.
Mindig elámulok a magyar konyha egyszerű remekein.
Mennyire finomak.

5-6 szem közepes, inkább nagyobb burgonya, kockára vágva
1 db vöröshagyma, szintén kockára
3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 TV paprika, felkockázva
1-2 paradicsom, szintén kockára
1 hegyes erős zöldpaprika
olaj, pirospaprika
só, bors, csípős piros arany
4-5 db debreceni kolbász, csak a Pick vagy a Premier márka jöhet szóba nálam

Olajon megdinsztelem a hagymát, paprikákat, kicsit később a fokhagymát, majd meghintem pirospaprikával, hozzáadom a paradicsomot és krumplit. Jól összekeverem, sózom, borsozom, mehet rá egy tk-nyi piros arany és kb.1/2 dl. víz. Ha felforr, beleteszem a kolbászokat is és fedő alatt puhára főzöm az egészet.
Forrástól számítva maximum fél óra és kész.
Friss kenyérrel és bármilyen savanyúsággal tálalható, de én ettem már tejfölözve is, galuskával is.
Mind nagyon finom.






2010. szeptember 16., csütörtök

Paradicsomleves







1 l paradicsomlé, ha van házi az jó, de a dobozos 100%-os is megfelelő
1 kis darabka zeller
pár szál zellerzöld
1 marék rizs vagy betű tészta /nosztalgiából/
egy csipet só,
2-3 ek. cukor, mivel mi édesen szeretjük
olaj, liszt a rántáshoz

Világos rántást készítek, majd felöntöm a paradicsomlével, hozzáteszem a zellert és a zöldjét is, ugyanis a zeller aromája nagyon passzol a paradicsomhoz.
/Én még a töltött paprikát is úgy főzöm, hogy zellert rakok a lébe./
Sózom. Amikor a leves felforrt, egy marék rizst vagy betű tésztát is teszek hozzá és állandó kevergetéssel puhára főzöm.
Ez összesen negyedóra, húsz perc, a végén cukrozom és kész.

Szoktam úgy is főzni a paradicsomlevest, hogy kicsit sűrűbbre, de azért még nem szósz állagra, édesen, és őrölt fahéjat szórva rá.
Ekkor semmilyen levesbetét nincs benne, és csészéből lehet kanalazni, vagy inni.
Olyan, mint egy desszert.
Szeretjük, nagyon finom.







Villásreggeli





Tulajdonképpen  nem is akartam reggelizni.
Ám  reggel, a szokásos böngészéseimnél mit látok: Gastrodamus blogján, a szept.15-i bejegyzésénél, az ehhez hasonlatos tojáslepény fényképét, amitől összefutott a nyál a számban, eldobtam mindent, rohantam ki a konyhába, közben kérdeztem a férjemtől, mit szólna egy ilyen reggelihez?
Ő elégedett morrantással közölte, hogy amióta gasztrobloggerkedem, mindig rendes kaja van itthon, sőt egyre változatosabban étkezünk, és ez nincs ellenére. Csak így tovább.
Nos ennyi a történet, a reggeli nagyon finom lett.
Elégedett voltam a világgal, noha megint esik, és borult, szürke az ég.
Tojáslepény pirított gombával sajttal

6 tojás, csak kissé felverve, kevés olajon, lepényszerűen megsütve, amikor nagyjából összeáll, egyik felére halmozva a külön serpenyőben lepirított gomba, rá a sajtszelet, egymás mellé, majd a lepényke másik fele ráhajtva.
Testvériesen elfelezve.

2-3 fej gomba, szeletelve, kevés olajon megpirítva
2 szelet gouda sajt, vagy ami otthon van, bármilyen
friss kenyérszeletek
hegyes erős zöldpaprika
citromos tea, fejenként egy nagy bögrével





2010. szeptember 15., szerda

Pecsenyekacsa ropogósra sütve....





1 db pecsenyekacsa, konyhakész
só, bors, majoranna

A megmosott kacsát kívül, belül besózom, a melle részét bevagdalom, borsozom, a hasüregébe bőven szórok majorannát.
A tepsi rácsára fektetem, aláöntök 1 dl vizet, és sütőbe teszem, 170-180 fokon /gáztűzhely 2-3 fokozatán/ 2-2,5 órára.
Miután lassan párolódik és sül, a végeredmény  ropogós bőrű, puha, omlós húsú kacsa lesz.
Az utolsó órában, az alatta összegyűlt zsírjával érdemes locsolgatni.
Bármilyen savanyúság illik hozzá, de a legjobb -szerintem -  párolt lilakáposztával.
Ha karácsonyra készül akkor a dinszteltkáposztához érdemes almaszeleteket vagy/és aszalt szilva szemeket adni, különlegessé, ünnepivé varázsolja, és nagyon finommá teszi.
Nagyon szeretem, minden évszakban, hétköznapra és ünnepekre is, hidegen-melegen egyaránt.
Az egyik legjobb sült szárnyas, igen zamatos.






Három köret...krumplipüré, párolt gomba, zöldséges rizs






Krumplipüré
2-3 db burgonya, kockára vágva, sós vízben puhára főzve, leszűrve, áttörve, többi hozzávalóval kikeverve
5 dkg vaj
1 dl langyos tej




Gomba párolva
20 dkg csiperke, vékony szeletekre vágva, pirítva, fűszerezve, felesleges leve elgőzölögtetve
olaj, só, bors



Zöldséges rizs
1 marék rizs, pirítva, zöldségkarikákkal, petrezselyemmel együtt párolva, fűszerezve
1 sárgarépa
1 fehérrépa
petrezselyem apróra
olaj, só, bors




2010. szeptember 14., kedd

Kaporszósz






1-2 csokor kapor apróra vágva
olaj, liszt
tej, tejszín vagy tejföl ízlés szerint


Világos rántást készítettem, beleszórtam a kaprot, majd tejjel öntöttem fel, sűrűre főztem, végül egy kevés tejszínnel és tejföllel is higítottam mártás sűrűségűre, sóztam.
Inkább sűrűnek, mint hígnak kell lennie.
Tálaláskor a töltött tökre locsoltam, vagy mellé a tányéron, és lehet bele mártogatni a falatokat.
Húslevesben főtt húsok mellé is tökéletes fogás, csodálatos párosítás.
Nagyon finom.






Töltött tök... 1. variáció





Az egyik legfinomabb, gyomorkímélő, könnyű, nyári zöldséges étel.
Persze télen is készítem a zöldségeket így töltötten, rakva, fagyasztott zöldbabbal, karfiollal, kelkáposztával,de a nyári frissel az igazi mind.
Nagyon szeretem.

Töltelék:
1/2 kg darálthús
1 maréknyi rizs /de el is maradhat/
1 db vöröshagyma, kockára vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
só, bors, olaj, pirospaprika

2 db zsenge tök



Besamel mártás:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 l tej
15-20 dkg reszelt sajt
só, bors

Először is pörköltet készítek a szokott módon. A vöröshagymát megpirítottam, hozzáadtam a darálthúst, majd amikor az is jól átpirult, meghintettem nagyon kevés pirospaprikával, épp csak színe legyen., és egy pici vizet öntöttem rá a pároláshoz. Hozzáadtam a fokhagymát is, sóztam, borsoztam, puhára főztem. A végére sűrű szaftjának kell lennie.
Közben a marék rizst kevés olajon szintén megpirítottam, majd vízzel felöntve puhára főztem.
Amikor mindkettő kész lett, összeöntöttem és jól összekevertem.
Egyébként a rizs nem létfontosságú benne, inkább csak a kiadósságát növeli, el is maradhat, jó csak hagymás hússal is.
A tököket meghámoztam, mindegyiket hosszában kettévágtam, belsejüket kivájtam, forrásban lévő sós vízben pár percig előpároltam, ez azért is fontos, mert ha ez nincs, akkor túl sok "vizes" leve lesz a végére a tepsiben a cuccnak, akkor azt le kell önteni, bár felhasználható a kaporszósz higításához például, semmiképp ne öntsük ki.
Egy nagy tepsiben egymás mellé raktam a blansírozott tökdarabokat és a rizseshússal megtöltöttem.
A besamelhez egy nyeles lábasban odatettem a vajat felolvadni, majd rászórtam a lisztet, kicsit összepirítottam és végül hozzáöntöttem a tejet, sóztam, borsoztam és jó sűrű mártássá főztem.
A végén egy marék reszelt sajtot is kevertem hozzá, ami felolvadt benne.
Ezzel locsoltam meg a töltött tököket, jó bőven, majd a tetejükre még rászórtam a maradék sajtot.
Forró sütőben kb. fél óra alatt piros ropogósra sütöttem.
Kaporszósszal bőven meglocsolva tálaltam.
Kaporszósz receptje  itt.
Nagyon, nagyon finom lett.
Rengeteget tudok enni belőle, hidegen is jó.








A legjobb reggeli most





Vajas kenyér, egy fürt szőlő, alma....




2010. szeptember 13., hétfő

Köménymagos tojásleves






Ma semmire nem értem rá, enni a legkevésbé, egy csomó elintéznivalóm volt.
Viszont ez az egyszerű, forró leves nagyon jól esett délután, amikor végre megpihenhettem.

A leírás csak a kezdő háziasszonyok kedvéért:
Olajjal, liszttel, pirospaprikával készítettem egy rántást, amiben megpirítottam egy mokkáskanálnyi köménymagot, felengedtem vízzel - kb. 4 tányérnyi lett - felforraltam, majd lassan belecsorgattam 4 darab felvert tojást.
Sóztam, egy kevés paprikakrémet is beletettem, egyet forrt és kész.





Két tányérral ettem, jól átmelegítette a gyomromat.
Finom volt.


2010. szeptember 12., vasárnap

Süss fel nap !!!




Kertem képei.....


Víz mindenütt, eső...eső...eső...


...soha nem fog már sütni a nap ???