a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 19., vasárnap

Somogyi galuska...



Mamma blogján bukkantam erre az isteni ételre, a múlt héten.
Nem ismertem, soha nem hallottam róla, pedig Mamma is írja, hogy retro és ahogy utánanéztem, pl. még F.Nagy Angéla receptes könyvében "A család szakácskönyve" címűben  is benne van.
Vannak ételek, amiket, ha meglátom, vagy olvasok róluk, azonnal tudom, hogy szeretni fogom.
Nos ez ilyen.
Ma ezt ebédeltük, és azt kell mondjam, valami betyár jó ízű, finom étel.
A sztrapacskát talán nem, de a tojásos nokedlit simán kenterbe veri.
A családnak is ízlett, vegyes zöldsalátával ettük.


A galuska: hozzávalói gazdagon
6 db nagy tojás, kissé felverve
liszt, inkább úgy írom: annyi liszt amennyit a tojás felvesz

vizet egyáltalán nem adunk hozzá, vagy csak egy keveset
ha szükséges, esetleg 1-2 ek. tej,  de nekem nem kellett
Összekevertem de épp csak, nem szabad simára keverni, és nem szabad állni hagyni, azonnal szaggatni kell a zubogó forró, sós vízbe.

FONTOS !!! A nokedlitésztát SOHA NEM SZABAD előre bekeverni és állni hagyni, csak akkor készítsük össze amikor már forr a sós víz a kifőzéshez !!!
Ahogy össze lett tessék-lássék keverve azonnal szaggatni kell.
Akkor lesz az igazi állagú.
Ha csak 1 tojással keverjük be a lisztet és némi vízzel galuska állagúra, akkor a kifőtt nokedli lágy, puha állagú lesz.
Ha több tojással és annyi liszttel amennyit felvesz, illet esetleg nagyon kevés viz hozzá, akkor az állaga keményebb, rághatóbb lesz.
Ki hogy szereti, az én férjem például a lágyabb, puhább nokedlit kedvelte, én a keményebbet. Ízlés kérdése.

Nagy tésztafőző fazékban odatettem a vizet forrni, sóztam, majd deszkáról késsel beleszaggattam a nokedliket, de természetesen jó nokedli szaggatóval is.
Igyekeztem nagyjából egyformára...
-  életemben először szaggattam így, pedig nem vagyok kezdő háziasszony, de eddig mindig aprókat készítettem, a fém szaggatóval -
mivel ezek azért elég nagyok lettek, jó 10 percig főztem a biztonság kedvéért. Leszűrtem.
/Természetesen ha csak magamnak készítem, és ez ma már így van sajnos, akkor 1-2 tojást, kb. 15 dkg lisztet, sót és pici vizet keverek össze csak úgy nagyjából és azonnal szaggatom a kis fém nokedliszaggatón keresztül a forrón zubogó, sós vízbe, majd ha leszűrtem, öblítés nélkül megy a tejfölös, sült szalonnás, hagymás szószba./


Egyéb hozzávalók:
10 dkg húsos kolozsvári szalonna, kis kockákra vágva
2 db nagyobb vöröshagyma, szálasra vágva
csipet pirospaprika, csak a szín miatt
2,5 dl tejföl, 20%-os

Összeállítás:
egy csepp olajon, úgy 10 dkg füstölt szalonnakockát lepirítottam, de jó a kolozsvári húsos is naná, majd 2 fej vöröshagymát szálasra vágva hozzáadtam, együtt pirult tovább, megszórtam egy csipet pirospaprikával, végül
2,5 - 3 dl  20 %-os tejfölt kevertem hozzá és összerottyantottam.
Ebbe a forró, krémes, hagymás, szalonnás, tejfölös  szaftba szedtem öblítés nélkül !  a leszűrt galuskákat, jól összeforgattam, majd tálaltam egy nagy tál zöldsalátával.
Tetejét újra meghintettem pirospaprikával, de ez el is maradhat.
Köretként is el tudom képzelni, bármilyen pörkölt, vagy tokány mellé.
Nagyon finom, igazi magyaros ízvilágú, ami az én paraszti gyomromnak fenomenális...
Élek-halok érte.

7 megjegyzés:

  1. F.Nagy Angéla méltatlanul szorult háttérbe mostanában a feltörekvő új főzősztárok mellett. Pedig a receptjei kiválóak és az öreglány csak akkor válogatta be szakácskönyvébe nármelyiket, ha előzőleg kipróbálta. És ő még nem "könnyen, gyorsan csapjuk be a háziasszonyt" stílus híve volt :)
    Ez a receptje is finom, meg a baranyai és a kapros túrós galuskája is.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a baranyai galuskát nem találom a könyvében, leírnád, hogy milyen??Köszi.
    Olyat találtam még, hogy bácskai húsos galuska, nos az sem tűnik rossznak. De ez a somogyi, ez isteni volt, köretként is használni fogom.

    VálaszTörlés
  3. Bocs,bocs, megtaláltam a baranyai kapros galuskát, ez juhtúróval gyúródik össze.Ez is finom, akár egytálnak salátával, akár köretnek.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy ízlett!:) Ez a juhtúrós is nagyon vonzó, végig kell mindegyiket próbálnom:))

    VálaszTörlés
  5. :)Örülök, hogy rábukkantál. Szívből ajánlom. Halpaprikás mellé is kitűnő!

    VálaszTörlés
  6. Mamma, csodás finom volt, én is kipróbálom a többit is:-))))

    Galagonya, igen, szerintem is, köretnek is szuper, meg egytálnak is:-))))
    Szeretem ezeket a közös ötleteléseket, mert ahány konyha, annyi variáció, és mind jó!!!

    VálaszTörlés
  7. Remek! A többi is jól hangzó :)

    VálaszTörlés