Imádjuk ezt az ételt, sokszor készítem is.
A maga egyszerűségében tökéletes, gyorsan elkészülő és nagyon, nagyon finom.
Persze szoktam sertéscombbal is készíteni, ha épp az van itthon.
2 fő részére
1/2 kg sovány marhalapocka, kisebb kockára vágva
1 kg savanyúkáposzta /ha lehet mindig vecsésit veszek, szerintem az a legfinomabb, kellemesen savanyú, ropogós, és soha nem mosom ki, sőt, ha van leve azt is felhasználom/
2 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
hegyes erős paprika vagy 1-2 tk. erős pista
4 db babérlevél
2 tk. kömény, az egyik szemes, a másik őrölt
só, bors
1-2 ek. zsír, kevés pirospaprika
tejföl sok és puha kenyér sok
Először elkészítem a marhapörköltet a szokásos módon, a hagymákat apróra vágom, zsíron dinsztelem, hozzáadom az egész köményt, azzal is átpirítom, rádobom a húskockákat és erős tűzön jól megpirítom azt is, majd meghintem pirospaprikával és felöntöm kevés hideg vízzel, csak annyival, amennyi épp ellepi.
Mennek hozzá a fűszerek, erős paprika, még őrölt kömény, babérlevelek, picit sózom és forrás után, csendes tűzön addig főzöm amíg majdnem teljesen puha nem lesz.
Ez lehet akár egy óra is, a marha életkorától függ. A végére jó sűrű ámde rövid szaftja van.
Ezután teszem hozzá a savanyúkáposztát, jól összekeverem, kóstolom, kell-e hozzá még valamelyik fűszerből. Szeretem ha kiérződik enyhén a babér és a köményíz is, és ha kellően csípős.
Tovább főzöm, akár max. még egy órát is. Ha szükséges közben öntök alá még kevés vizet.A végén rövid, sűrű szaftjának kell lennie, de nem szabad száraznak lennie.
Különben mit tunkolnánk a puha kenyérrel?
Tálaláskor jól megtejfölözöm és sok, friss, puha kenyérszelettel szervírozom.
Ugyanúgy mint a töltöttkáposztánál, minél többet melegíti az ember annál finomabb, csak egy bibi van, soha nem tudok eleget készíteni belőle, mert túl hamar elfogy.
Még hidegen is szeretem.
Nahát! Egy rugóra járt a "fakanalunk", mert én is éppen székelykáposztát főztem....:)))))
VálaszTörlésDetto így készítem! :) Nálunk is nagynagy kedvenc.
VálaszTörlésLányok, szerintem a világ egyik legjobb kajája, az még a jó benne, hogy ezt nyáron is lehet főzni, akkor sem érzem úgy, hogy túl sok.
VálaszTörlésTi is marhahússal készítitek?, mert hallottam van aki sertésből is főzi, de én csak sovány marhahússal tudom elképzelni, így főzte a nagyikám, az anyukám és én is. Mással nem lenne ilyen, és ilyen jó ízű talán:-))))
Nálunk sertésből volt, de az utolsó csepp zsírt is leszedtem róla, mert a férjem különben nem eszi meg. Így most két nagy tányérral bevágott. Ugyanígy készítettem, egy pörkölt alap, de sok-sok tejföllel és még arra is tettünk a tányérban tejfölt....
VálaszTörlésA palacsinta is fini lehetett! Nyami....:)))))
Káposzta minden formában és mennyiségben jöhet.
VálaszTörlésAutumn, biztos nagyon jó volt, én soha nem tudok eleget enni belőle:-)))
VálaszTörlésA palacsinta isteni volt:-)))
Marika, ahogy mondod, nálunk is így van:-))))
Ja... Látod én sem figyeltem. Nálam is disznóból készül. És azzal is isteni. Füstölt húst mindig szoktam beletenni, meg oldalast, dagadót, lapockát.
VálaszTörlésDuende, érdekes, soha nem próbáltam sertésből,és ebben füstölttel sem, no majd egyszer kipróbálom, mindig tanul az ember:-)))
VálaszTörlésAnikó, isteni egy kis füstölthússal... Hmmmmm :)
VálaszTörlésDuende, én is megveszek a káposztás ételekért, annyira szeretem mindegyiket, minden variációban, télen,nyáron:-)))))
VálaszTörlésDuendének igaza van, egy kis füstölt konccal az igazi :)
VálaszTörlésEnnyi!
VálaszTörlés:-) Köszönöm :-Ö
Törlésholnap ez lesz a kaja marhahússal. Remélem sikerül. Utána többet tudok mondani. eddig csak sertés lapockát használtam, de már családi okok miatt tíz éve nem főztem.
VálaszTörléscsak jó lehet !!! ezt nem lehet elszúrni :-)
Törlés