a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. október 31., vasárnap

Diós-narancskrémes bögrés torta...





Két cica konyháján láttam a receptet, érdemes volt megcsinálni, nagyon finom, guszta
diós, krémes, narancsillatú- ízű sütemény.





tészta:
1 bögre rétesliszt
1 cs.sütőpor
1 bögre darált dió
1 bögre barnacukor
4 egész tojás, egyenként jól beledolgozva
8 ek.olaj
10 ek.tej
1 narancs reszelt héja
egy maréknyi mazsola

Mindent összekevertem, majd sütőpapíros tortaformába töltve, előmelegített sütőben 5 percig forrón, majd 20 percig takarékon sütöttem, tűpróbáig. Kihűtöttem teljesen, majd félbevágtam.




Krém:
3 tojás szétválasztva
3-4 ek.cukor
1 ek. vanília aroma
1 narancs héja reszelve
25 dkg mascarpone

A tojássárgákat az összes többivel krémmé kevertem, a fehérjéket kemény habbá vertem, majd a tojásos krémhez adagoltam óvatosan.
A kihűlt, kettévágott tortalap alsó részét, bőven megkentem a krémmel, majd a maradékot a tetejére simítottam. 1-2 órára jól behűtöttem.




2010. október 30., szombat

Chili con carne....szerintem








Ahogy én készítem, ugyanis ennek a világon semmi köze az eredetihez.
Nem is tudom igazából hogyan készül az eredeti, mi is az autentikus receptje.
Soha nem néztem utána, de nem is fogok és nem is érdekes, mert így szerettük meg.
Ahogy én ezt találomra kitaláltam egyszer, és akkora sikere lett, hogy azóta nekünk ez a húsos chili.
Hozzávalók:

1/2 kg darált marhahús, de vegyesen is jó: 25 dkg darált sertés és 25 dkg darált marha
2 db vörösbab konzerv
2-3 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db hegyes erős paprika
1 db paradicsom
1 tk. erős pista, ha a zöldpaprika nem lenne eléggé csípős
1 bő maréknyi árpagyöngy
só, bors
olaj, pici pirospaprika csak a szín miatt
Elkészítése:

Pörköltet csinálok a szokásos módon jó sűrű és rövid lével a végére, azaz hagymát dinsztelek olajon, rádobom a zöldpaprikát karikázva, a fokhagymákat apróra vágva, pici pirospaprikával meghintem, csakhogy pici színe legyen, majd megy rá a darálthús, összepirítom kissé, kevés vízzel felöntöm. Hozzászórom a paradicsomkockákat meg a gerslit is, mert legalább annyi fővés kell neki, mint a húsnak. Sózom, borsozom, puhára főzöm.
Az árpagyöngy nem baj, ha nem teljesen puha a végére, szeretem, ha harapható kissé.
A babkonzervek levét leöntöm, mert a tartósítószerre nincs szükségünk.
Ha a hús jó, hozzákeverem a vörösbabot is,  ha nem elég csípős, az erős pistát is.
Egyet rottyantok rajta még és kész.
Friss puha kenyérrel tálalom.





2010. október 29., péntek

Csokis-mogyorós kuglóf






Tuti mániákus kuglófsütő lettem, mert szeretem.
Már megint Eve and Apple blogjáról vettem a receptet, újabb isteni kuglóf.
Amilyen egyszerű a recept, annál finomabb.
Annyit változtattam rajta, hogy tettem bele mazsolát /mert imádom, és mert nekem nincs kuglóf mazsola nélkül /, és tettem bele egy marék egész mogyorót.





15 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
1 bögre barnacukor
Ezeket egy kis lábasban, gőz fölött összeolvasztottam, amikor minden felolvadt, félretettem kicsit hűlni.

6 egész tojást egyenként, konyhai robottal hozzákevertem a csokis masszához, jó alaposan.

1 bögre liszt
1 sütőpor
1 bögre darált mogyoró

Lisztet a sütőporral összeszitáltam, majd hozzákevertem a mogyorót, végül kisebb adagonként a csokis-tojásos masszához kevertem.
A legvégén kevertem hozzá a maréknyi mazsolát és a szintén egy marék egész mogyorót.
Vajazott, zsemlemorzsával meghintett kuglóf formába töltöttem, és előmelegített sütőben 30-40 percig, tűpróbáig sütöttem.
Tálra borítva hagytam kihűlni, majd porcukorral bőven meghintettem.
Csodaszép és őrületesen finom lett, ugyanis rögtön megkóstoltam egy pohár hideg tejjel.
Éva minden kuglóf- receptedre vevő vagyok, köszi és várom a következő fincsit.






2010. október 28., csütörtök

Fűszeres csirkemell, majonézes vegyes salátakeverékkel






1 db csirkemell, nagyobb kockára vágva
1/2 tasak gyros fűszerkeverék
vaj a sütéshez

A felkockázott húsra rászórtam a fűszerkeveréket, és egy kortynyi olajat, jól átkevertem, hogy mindenhol fedje, egy órára félretettem, hogy jól átjárja, beleivódjon a húsba.
Egy óra elteltével, serpenyőben vajat forrósítottam és rádobtam a húskockákat, kb.15 perc alatt jól megpirult és készen is volt.





Majonézes vegyes salátakeverék:
1 kis zacskó saláta mix /zöldsaláta, sárgarépacsíkok, káposztacsíkok, retekcsíkok/
1 kis doboz zöldborsókonzerv /bonduelle/leve kiöntve
1 kis doboz kukoricakonzerv /bonduelle/leve kiöntve
1 db vöröshagyma, apróra vágva
2-3 ek.majonéz
2-3 ek. tejföl
só, bors

Mindent jól összekevertem, fűszereztem, behűtöttem.
Szeretjük a forró, fűszeres húst hideg salátával enni.




Tejfölös karfiolleves gombával




Mivel ilyen hideg, fagyos reggelre ébredtünk, igazán jól esett ez a forró zöldségleves ebédre.

1 fej karfiol
5 db csiperke gomba
1 szál újhagyma
1 cikkely kelkáposzta
tejszín, tejföl
só, bors
vaj, liszt a rántáshoz
petrezselyem

levesbetét: mini vajas grízgaluska
1 tojás
2-3 ek. búzadara
1 tk.vaj
só, bors

Nagyon szép fehér, egészséges volt a karfiol, amit rózsáira szedtem. A gombát feldaraboltam,  nagyobb cikkekre, a kelkáposztát is kockányi darabokra, az újhagymát karikákra.
Világos vajas rántást készítettem, felengedtem vízzel, beletettem az összes zöldséget, sóztam, borsoztam,
felforraltam, 1-2 dl tejszínt öntöttem hozzá és puhára főztem.
Amíg főtt a leves, addig kikevertem a tojást sóval, borssal majd hozzáadtam a grízt, a legvégén pedig a teáskanálnyi puha vajat és jól elkevertem. Beleszaggattam a levesbe és ezt is puhára főztem.
Tálaláskor tejfölt és petrezselymet adtam hozzá.


Dér csípte a kertet...





Fagyos, hideg hajnal után felkel a nap, még eltünteti a dércsípte nyomokat, de addig is fehér lett minden.




Befagyott a víz az esővizes hordóban.
Jön a tél.



2010. október 26., kedd

Tepsis krumpli






Hogy ez milyen jó, egyszerű, kézenfekvő étel.
A hozzávalókból minden háztartás minden konyhájában állandóan van.
Jó hogy eszembe jutott, száz éve nem szerepelt nálunk, pedig olyan finom, gyors étel.
Csak annyi időt igényel, amíg mindent megpucolok, összerakok és a sütés.

1 kg krumpli, hámozva, nem túl vékonyan szeletelve
3 db vöröshagyma, karikázva
1 szál gyulai szárazkolbász, karikázva
5-6 szelet bacon

Mindent megtisztítottam, beleszórtam a tepsibe, öntöttem rá pár ek. olajat, sóztam, borsoztam és a kezemmel jól összekevertem, hogy mindenütt  olajos, fűszeres legyen.
Egyenletesen elterítettem, ráborítottam a bacon szeleteket, és betettem a sütőbe, közepes lángon egy órát sütöttem. Ezalatt jó ropogós lett minden.
Vinaigrette öntetes zöldsalátát és tejfölös uborkasalátát is ettünk hozzá.


2010. október 25., hétfő

Darás metélt....avagy Grízes tészta





Nagy kedvenc nálunk ez - a sokak által nem szeretett -  tésztaétel.
Mindig akkor kerül asztalra, amikor nem tudom mit főzzek, nem igazán kívánunk semmit, a "na mi legyen az ebéd?" felkiálltásra a válasz: hát grízes tészta.
Leves után kitűnő második fogás.
Kétszer szoktam szedni belőle, először egy adagot üresen, kicsit megsózva, majd másodszor egy adag porcukrozva, baracklekvárral.
Szerintem mindkét variáció nagyon finom.

1 cs. szélesmetélt, sós vízben 7 perc főzés
kb. 1 dl búzadara, kellően barnásra pirítva és 1 dl víz ráöntve, / nagyon óvatosan a ráöntéssel, mert forró gőz felcsap és megégeti a kezünket !!!/  majd elfőzve, hogy megpuhuljon
olaj
porcukor, baracklekvár, de jó szilvalekvárral is
Szeretem.






Savanyú tojásleves





Hasonló, mint a köménymagos tojásleves , csak egészben van megfőzve benne a tojás, azaz feltörés után óvatosan egyszerre kell belecsúsztatni a forrásban lévő levesbe.
Aki bizonytalan, egy kis tálkába üsse fel és óvatosan engedje bele a forró levesbe egyenként a tojásokat.
2 fő részére érdemes 4-5 tojást számítani.
Babérlevelekkel van fűszerezve és ecettel ízesítve.

Rántást készítek, kicsit sötétebbre hagyom pirulni, 1 tk. köménymaggal együtt, majd ráhintem a pirospaprikát és rögtön felengedem annyi vízzel amennyi leves szeretnék, megy bele a 2-3 db babérlevél, só és felforralom, amikor ez megtörtént örvényt kavarok a lébe és akkor eresztem bele óvatosan a tojásokat. Öt perc főzés és kész is a leves. Ecetet a végén csorgatok bele 1 evőkanálnyit.
Finom leves nagyon.





Őszi kert III.





Ma olyan igazi őszi idő van, esős csepergéssel, szürkeséggel, fátyolossággal.



Nincs is bajom az ősszel mint évszakkal, de a világon semmihez nincs kedvem, ezt biztos a nap hiánya teszi.
Ilyenkor, meleg lámpafénynél a legjobb olvasni egy jó könyvet.


2010. október 23., szombat

Falatka II.



Falatka egy hete van nálunk.
Körülbelül 2 hónapos most.
Persze folyamatosan készülnek a sztár-fotók róla.
Egy /remélhetőleg/ boldog és kiegyensúlyozott kiskutya képei:










"Óriás " méreteit jól érzékelteti a mellette lévő papucs

2010. október 21., csütörtök

Gerslileves



Napok óta van a hűtőmben egy szép füstölt csülök, nem tudtam dűlőre jutni, mit is kezdjek vele, mit kéne készíteni.
Ezzel a recepttel viszont már évek óta szemezgetek, Fűszeres Eszter blogján láttam, azóta milliószor jutott az eszembe, hogy meg kéne csinálni, mert ez is hideg, zord időkre való, jó kis testet lelket melengető leves.
Az árpagyöngy viszont méltatlanul háttérbe van szorítva nálunk, én legalábbis csak töltött káposztába használom, pedig azonkívül, hogy finom, egészséges is.
Ez a leves nagyon finom, egészen biztos, hogy rendszeresen főzni fogom.

Hozzávalók:
1 db  füstölt csülök, de pl. jó húsvéti maradék sonkából és a levével is, füstölt pulyka, liba, sőt sertésoldalas vagy füstölt oldalas csont is szóba jöhet, sőt maradék angol, vagy húsos szalonnadarab megfőzve, szóval bármi ami hagyományosan van füstölve !!!!  Sokszor főzök ilyesmit ehhez-ahhoz, mindig marad füstölt levem, amit nagy tejfölös vödrökben lefagyasztok és amikor szükséges, pl. egy ilyen leves főzésénél, akkor csak előveszem.
A gyorspácolt, beinjekciózott, gyorsan füstölt daraboktól óvakodjunk, NE vegyük meg !!!!!!
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kis zellergumó
1 db karalábé
1 db hegyes erős paprika
zeller és petrezselyemzöldje
2-3 maréknyi árpagyöngy
kevés pirospaprika, bors,
sóval vigyázni, mert a füstölt hús és lé, sós !!!
1-2 ek. ecetes torma is keverhető hozzá a tálaláskor, aki szereti, mert finom pikánssá teszi

A csülköt kuktában 1,5 óra alatt puhára főztem, majd leszűrtem,kicsontoztam. 
Levét félretettem a leveshez. 
Bőrét, zsírosát leválasztottam - ez kidobásra kerül - a sovány részekről, és a sovány húst felkockáztam.
A zöldségeket tisztítás után felkarikáztam illetve kis kockákra daraboltam. 
A hagymát apróra vágtam és nagyon kevés olajon dinszteltem, hozzáadtam a répákat is, együtt pirítottam, majd egy kevés pirospaprikával meghintettem és felengedtem a füstölt lével - az összessel - beletettem a többi zöldséget, erős paprikát és a gerslit is. 
Puhára főztem, bár én szeretem ha a gersli egy kicsit roppanósabb, azaz "fogkemény" marad, a gyerekeim viszont nem. 
A legvégén beletettem a főtt füstölt húst is és összeforraltam.
Friss puha kenyérrel ettük, ki tejfölözve, én ecetes tormát belekeverve, frenetikusan finom.
Legközelebb egy jó maréknyi savanyúkáposztát is teszek hozzá, nem sokat csak épp hogy, szerintem azzal is klassz lesz. Vagy egy maréknyi főtt babot, azt sem sokat.
Kedvencem lett ez a leves.

/Húsvét után maradék sonkával és a főzőlevével is elkészíthető/


2010. október 20., szerda

RETRO Kaja....bácskai májashurka




Ki emlékszik erre???
Ez egy jelentős hideg kaja volt, úgy 40 évvel ezelőtt.
Véletlenül bukkantam rá a Tesco-ban, máshol még nem láttam.
A Debreceni Csoport készíti, ők csinálják a Premier termékeket is, azon belül a debreceni kolbászokat, ami a leírásuk alapján, a régi technológia szerint készül, többnyire húsból. Finom is. Rendszeresen veszem.
Ez a Bácskai májas nagyon jó, kellően májas, szerintem ezt is a régi recept szerint csinálhatják, mert nekem azt az ízemléket hozta elő. Örülök, hogy ráleltem, hogy újra lehet kapni, biztosan venni fogom, ha a minősége így marad és nem romlik.
/Van a Pick-nek is Bácskai májasa, de az borzasztó, nincs benne elég máj, kemény bőrkékkel van tele, túl sós. Egyszóval számomra ehetetlen./
De jó lenne, ha azt a régi gépsonkát is kapni lehetne, ez volt a neve, hogy gépsonka.
Nagyon keskeny kis kövér szegélye volt, rózsaszínű volt, természetesen sertésből készült, jó ízes volt, hajszálvékonyan szelték, vajas kenyérre téve ettük, apró méretű - kicsi csemege uborkával.
Nem volt olcsó, az akkori viszonyok között, tehát nem is ettük sűrűn.
Ugyanis a mostani sonkaszeleteknek, tisztelet a kivételnek, semmi íze nincs, vizesek, jellegtelenek.
A baromfiból, pulykából készültektől engem kiráz a hideg. Nekem egy sonka az sertésből legyen, megfelelően pácolva, fűszerezve, érlelve, a kellő ideig.
A füstölt csülköknél is kiborító, hogy gyors füstölésű-pácolású, kérdem tisztelettel, az mi, hogy gyors???
Miért kell gyorsan??? Miért nem adják meg a módját, az idejét, úgy ahogy régen, akkor még jó ízek voltak.
Azért nem jó ízű már a füstölt csülök sem, mert ki tudja milyen kémiai izékkel gyorsítják a folyamatot.
Nem jó ez így.





2010. október 19., kedd

Őszi kert II.




Egy hétvége alatt, majdnem teljesen lehullott a juhar összes levele, és teljesen megsárgult.




Gyönyörű ilyenkor a kert.

Falatka




Kiskutyám lett.

Ezt a tündéri picurka kiskutyát október 16-án kaptam a gyerekeimtől.
Az egész kutya jó, ha van 20 cm hosszú, kifejletten is kistestű kutya lesz, keverék kan /a mama foxi szerű, a papa valószínűleg az utca legkívánatosabb, legerősebb, ki tudja milyen fajtájú kutyusa volt /az anyukájával és + 4 testvérével együtt találták egy kihalt remíz területén egy földhányás tövében, Budapest egyik külső kerületén is túl. Valószínűleg a vemhes kutyát kilökték a "gazdái" - nem is nevezném így ezeket az embereket- és a nyomorult állat itt, a földhányás tövében hozta világra a kölyköket. Csoda, hogy életben maradtak, mivel szeptember elején születhettek valamikor, akkor nagyon rossz idő volt, pont azokon a hideg, esős napokon kezdték kicsi életüket. Csontsoványra fogyva, lázas betegen  találtak rá és a kiskutyákra, menhelyre vitték őket, majd az interneten köröztették, ki vinné haza valamelyiket. Azóta az anyakutyus is jól van és az összes kiskutyának is gazdája lett.
Ennek a legkisebbnek én lettem / és a férjem / a gazdija. Szokjuk egymást, nem nehéz, mert egy kis tündér.
Először tartottam egy kicsit tőle, mivel nekünk csak cicáink voltak eddig, imádom a macskákat és fura, hogy egy kutya egészen más. Egy macska önálló, teljesen tisztán tartja magát, egy órás korában már szobatiszta,tulajdonképpen nem is neki van szüksége az emberre, hanem az embernek van őrá.
Nos a kutya más, pláne egy kiskutya.
Mi legyen a neve, egy jó párat próbálunk neki, gombócka, morzsika, mazsolka, foltoska, mert fekete-fehér, a képeken jól látszik. Végül maradtunk a Falatkánál, mert tényleg olyan picuri, egy falatnyi.
Egész emberre van szüksége, a nap 24 órájában, állandóan az ember lába körül tekereg, viszont végig alussza az éjszakát a saját helyén, 3x eszik, sokat játszik, majd amikor elfárad villámcsapásszerűen elalszik. Küzdünk a szobatisztaságért, már vannak időnként jobb eredmények, meg persze rengeteg takarítás. Borzasztóan szeret kézben lenni, vagy tévézéskor a nyakamnál, vagy a gyomromon aludni. Az állatorvos szerint egy nagyon egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező, masszív kiskutya. Kell is, hogy az legyen másképp nem bírta volna ki ezt az életkezdést.
Remélem jól fogja érezni magát nálunk és hosszú-hosszú időn át a család szeretett tagja lesz.
Most jöjjenek a képek:








2010. október 16., szombat

Kétszínű, ananásszal töltött kuglóf





Na itt a következő variáció. Sütőportasakon lévő recepttől kaptam az indíttatást, bár ott körte kompóttal szerepelt, nekem meg ananász konzerv volt itthon, gondoltam avval sem lesz rossz.
Jól gondoltam, nagyon finom lett.





A tészta a vaníliás- mazsolásból lett alakítva:
10 dkg puha vaj
3 tojás
12 dkg cukor, szerintem kell itt a 20 dkg, édesebb lehetett volna
1 ek.házi vaníliáscukor
1.ek.vanília aroma
1,5 dl tej
1 dl rum
30 dkg liszt
1 sütőpor
1 citrom héja
2 ek. kakaópor, nagyon jó minőségű

1 doboz feldarabolt ananász konzerv leszűrve,  ha karikás akkor fel kell apróra darabolni
porcukor a szóráshoz





Sütőt bemelegítettem. A lisztet összeszitáltam a sütőporral, majd belereszeltem a citromhéjat.. A tejet összeöntöttem a rummal.
Konyhai robottal a vajat, a tojásokkal és a cukrokkal, valamint az aromával simára kevertem, majd felváltva hozzáadagoltam a lisztet, és a rumos tejet. Egy - két percig magas fokozaton kevertem, hogy jó egynemű legyen a massza. A felét beleöntöttem egy szilikonos kuglóf formába. A másik feléhez hozzákevertem a kakaót, azzal is jó egyneművé kell kavarni.
A leszűrt ananász darabokat egyenletesen körben rászórtam a fehér tésztára, majd erre terítettem a kakaós masszát.
Mehetett a sütőbe, takarékon 45 percig sütöttem, most nagyon figyeltem, nehogy tovább fussunk, mint a múltkor. 10 percig pihent a formában, majd rácsra borítottam, hogy teljesen kihűljön. Csak eztán porcukroztam.
Felvágni is csak teljes hűlés után tanácsos, de azután csodálatosan szépen lehet szeletelni és nagyon finom.
Jó lehet a körte, meggy, őszi, sárgabarack, befőttekkel is. Ki fogom próbálni minddel.
Jön a tél, a hideg, ilyenkor olyan isteni a meleg vanília illatú konyhában tevékenykedni, kuglófot reggelizni kakaóval, kávéval, teával.