Ki emlékszik erre???
Ez egy jelentős hideg kaja volt, úgy 40 évvel ezelőtt.
Véletlenül bukkantam rá a Tesco-ban, máshol még nem láttam.
A Debreceni Csoport készíti, ők csinálják a Premier termékeket is, azon belül a debreceni kolbászokat, ami a leírásuk alapján, a régi technológia szerint készül, többnyire húsból. Finom is. Rendszeresen veszem.
Ez a Bácskai májas nagyon jó, kellően májas, szerintem ezt is a régi recept szerint csinálhatják, mert nekem azt az ízemléket hozta elő. Örülök, hogy ráleltem, hogy újra lehet kapni, biztosan venni fogom, ha a minősége így marad és nem romlik.
/Van a Pick-nek is Bácskai májasa, de az borzasztó, nincs benne elég máj, kemény bőrkékkel van tele, túl sós. Egyszóval számomra ehetetlen./
De jó lenne, ha azt a régi gépsonkát is kapni lehetne, ez volt a neve, hogy gépsonka.
Nagyon keskeny kis kövér szegélye volt, rózsaszínű volt, természetesen sertésből készült, jó ízes volt, hajszálvékonyan szelték, vajas kenyérre téve ettük, apró méretű - kicsi csemege uborkával.
Nem volt olcsó, az akkori viszonyok között, tehát nem is ettük sűrűn.
Ugyanis a mostani sonkaszeleteknek, tisztelet a kivételnek, semmi íze nincs, vizesek, jellegtelenek.
A baromfiból, pulykából készültektől engem kiráz a hideg. Nekem egy sonka az sertésből legyen, megfelelően pácolva, fűszerezve, érlelve, a kellő ideig.
A füstölt csülköknél is kiborító, hogy gyors füstölésű-pácolású, kérdem tisztelettel, az mi, hogy gyors???
Miért kell gyorsan??? Miért nem adják meg a módját, az idejét, úgy ahogy régen, akkor még jó ízek voltak.
Azért nem jó ízű már a füstölt csülök sem, mert ki tudja milyen kémiai izékkel gyorsítják a folyamatot.
Nem jó ez így.
Nálunk lehet kapni. Ez a nagyon kevés felvágottak egyike, amit néha szoktam venni...
VálaszTörlésKata,emlékszem amikor gyerek voltam édesapám sokszor reggelizte ezt, én is kaptam belőle "katonákat". Szerettem, és volt egy ízemlékem róla.Megörültem neki amikor megláttam, és ez a debreceni készítésű azt a régi ízt juttatta eszembe:-))))Jó, hogy a régi bevált, sikeres, finom készítményeket újra csinálják.
VálaszTörlésEzekszerint nektek is ízlik, ha veszed:-))))
Én már a színéről megmondom, hogy melyik csülök, sonka az, amelyik nem is látott füstölőt belülről, csak lekenték "füstízű" páccal. Ha ilyet eszem (most már messzire elkerülöm), még kiütést is kapok tőle.
VálaszTörlésTrendo, ezzel én is így vagyok, undorodom tőlük. Szerencsére vannak hentesek akik még veszik a fáradtságot a régi, hagyományos füstölésre, na azok a csülkök, oldalasok stb.jóízűek, meg a húsból készített virslik, párizsik - nem pedig a lottyadt szójából készítettek.Brrr.:-))))
VálaszTörlés