Iszonyú hideg volt a hétvégén, nem volt ritka esténként a -10 foknál is hidegebb.
Emiatt is lett a tegnapi ebédünk húsgombócos, csülkös, savanyúkáposztaleves és utána - a Barbinál látott recept alapján - a kelt kalács.
Mondanom sem kell talán, de annyira finom, olyan jól eltalált ebéd lett, olyan jól kiegészítette egymást első és második fogás, hogy csak dicséretet kaptam az egész családtól.
A kalács könnyű, foszlós, dús töltelékű lett, töltelékből elég lett volna talán kevesebb is, mert úgy türemkedett elő a tészta közül, olyan bőven, hogy nem győztük falni.
Egy kalácsnál viszont az a jó, ha vastagon van a töltelék, az már mégis hogy néz ki, amikor sok a tészta, szinte fojtós, a töltelék meg csak ceruzavonalnyi.
Barbikám köszönet a receptért, megtartom és rendszeresen sütni is fogom, különféle töltelékekkel, túróssal, gesztenyéssel, többféle aszalt gyümölccsel, fahéjas almával és természetesen mindenféle alkalmakra, télen-nyáron, akár karácsonyra is!!!!!
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő /1 tasak élesztőpor/
3 dl tej
3 ek. olaj
3 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 ek. vaníliáscukor
csipet só
Mindezt betettem a kenyérgépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát, ez időben 1,5 órát jelent az én gépemen, amikor elkészült lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrtam, kettőbe vettem és letakarva pihentettem újabb egy órán át.
Amikor ez is letelt, egyenként kinyújtottam, amennyire csak bírtam és megtöltöttem, az elsőt diókrémmel, a másodikat mákos töltelékkel, feltekertem, mégpedig úgy, hogy a tészta két rövidebb oldalát egy-két centi mélyen visszahajtottam, rá a töltelékre és a hosszabbik oldalánál fogva felhajtogattam, mint a bejglit szokás. Ez azért szükséges, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni majd a sütéskor.
Sütőpapíros tepsibe helyeztem egymás mellé a két rudacskát, de szerintem nem szükséges a sütőpapír ebben az esetben, egyszerűen csak vajazzuk vagy olajozzuk ki a tepsit és úgy helyezzük bele, szerintem könnyebben és szebben ki tudjuk borítani majd a sülés után.
Vendégeknek mindenképpen csak kihűtve szeleteljük, akkor szebb lesz a végeredmény, hát én nem tudtam ezt kivárni, langyosan próbálkoztam, ugyanis még kicsit folyt a meleg töltelék, de viszont langyosan sokkal, eszméletlenül finomabb, úgyhogy a család előtt nem törődtem a kicsit még hígabb töltelékkel, őket sem érdekelte, mindenki boldogan nyalogatta le az ujjairól a finomságokat.
Viszont ahogy hűl, úgy lesz egyre szilárdabb a töltelék, ezért lehet később szebben, elegánsabban szelni.
Mák töltet:
15-20 dkg őrölt mák /szerintem elég a 15 dkg bőven egy rúdhoz/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár /tetszőleges, bármilyen lehet/
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
mazsola
Jól összekevertem, kicsit összemelegítettem, majd hagytam kihűlni.
Nem szabad folyósnak lennie!!!!
Dió töltet:
15-20 dkg őrölt dió /itt is elég a 15 dkg/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl rum
1 citrom reszelt héja
mazsola
Ezt is jól összekavartam, nem melegítettem, nehogy a rum aromája eltűnjön.
Ennek is sűrűnek kell lennie!!!!