a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2020. július 9., csütörtök

Sertéspörkölt


 Döbbenten néztem, hogy egy ilyen klasszikus étel még nincs fenn a blogomon... most gyorsan pótolom.
Nagyon nagy kedvencem.
 Sertéspörkölt nokedlivel fejes salátával
1/2 kg sertéscomb, kockázva
1 ek sertészsír
2 fej közepes vöröshagyma, kockázva
2-3 gerezd fokhagyma apróra
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db hegyes erős
1 ek. paprikakrém
pirospaprika, só, bors

A hagymát 1 ek zsíron megdinsztelem, hozzáadom a húst és összepirítom, majd az összes többi hozzávalót is, felöntöm pici vízzel és párolom.
Ha elfőtte a vizet akkor megint csak egy kevéssel felöntöm... és ezt egészen így addig, míg puha nem lesz... így lesz jó sűrű szaftja.

Nokedli: 
20 - 30 dkg liszt
1-2 tojás

Nagyjából összekeverem és annyi hidegvizet adok hozzá, hogy se sűrű, se lágy ne legyen.
A felforrt sós vízbe azonnal beleszaggatom, majd amikor a felszínre jött az összes - öblítés nélkül - leszűröm és egy kanálka zsírra dobom, összekeverem.
A nokedli tésztát soha nem szabad előre bekeverni, mert nyúlós lesz, nem szabad, hogy álljon.

Fejes saláta:
1 fej zöldsaláta, leveleire szedve, nagyon átmosva
víz, ecet, cukor, só
A tiszta saláta leveleket, kissé megtépkedve tálba rakom, majd felöntöm a klasszikus salátalével - ami nálam 1 fej salátához 4-5 dl víz, 4 ek. cukor, 4 ek. ecet, jó nagy csipet só.
Kellemesen édesnek, savanyúnak kell lennie.
/Az étkezés végén simán megiszom a levet egy-két pohárral. Jót tesz az emésztésnek./

2020. május 21., csütörtök

Csirkepörkölt aprólékból lecsósan, nokedlivel, zöldsalátával


 Ahogy öregszem úgy egyre jobban szeretem a csirke aprólékát, bárhogyan elkészítve.
Gyermekkoromban ezeket soha meg nem ettem volna, ezeknek zöme akkoriban a Nagyapám kedvence volt, soha nem értettem miért ? Miért eszi ezeket, amikor ehetne combot, mellett, több húsosat.
Mára értem, ma már nekem is ezek a finomabbak, ízletesebbek, akár sütve, akár rántva, de pörköltnek pedig pláne hogy.
Direkt külön veszem fél vagy 1 kilójával a tisztított csirkelábat, zúzát, szívet, nyakat, kellően alapos tisztítás után adagolom zacskókba... levesnek, pörköltnek és úgy mennek a fagyasztóba.
Finom ízesek... pláne a tanyasiak.
Most csirkeláb, zúza és szív készült nokedlivel, zöldsalátával, amihez még gyalultam egy uborkát is, egyszerűen fölséges ebédem volt.
Recept itt olvasható részletesen : https://zsanuaria.blogspot.com/2010/11/csiripori.html


2020. május 16., szombat

Gulyásleves



Szinte mindig marhahúsból készítem, nálunk otthon ez volt a szokás.
Nem mondom, hogy nem fordult elő - egyszer - amikor kevés volt a marhahús és főztem mellé sertéscombot is, nem volt rossz, de akkor is, nekem az igazi a marhahús.
És mellé a saját kezűleg csipkedett csipetke, jó sok.
Régen 4-6-10 főre is főztem hatalmas adaggal, olykor bográcsban is, nagyon szerettük. 
Ma már csak 1 főre redukáltam vissza, és kb. 3 evésnyire... íme

Hozzávalók: 1 főre
A pörköltalaphoz:
kb 30 dkg marhacomb/nyak
1 nagy vöröshagyma, kockázva, 4-6 gerezd fokhagyma, apóra
1 ek. zsír, pirospaprika
1 ek. paprikakrém
1 db hegyes erős paprika
só, bors, kömény, egész is meg őrölt is

Zöldség hozzá:
2 sárgarépa, karikázva
1 fehérrépa, karikázva
1 darab zeller /nem nagy/, kockázva
1 db karalábé /szintén nem nagy/, kockázva
Sok lestyán/zeller/petrezselyem zöld a szárával együtt

Levesbetét:
jó sok csipetke
1 tojásból, 1 mk. só, és annyi liszt hozzáadva amennyit felvesz, jó keményre gyúrom, majd lisztezett tálcára csipkedem, míg mind kész nincs.

Először megcsinálom a pörköltalapot, a húst jól körbepirítom a zsíron a köménnyel, majd mennek hozzá a hagymák, összedinsztelem, meghintem pirospaprikával és felöntöm kevés vízzel, épp csak amennyi ellepi. Fűszerezem bőven. Hagyom majdnem teljesen puhára főni.
Közben megpucolom a zöldségeket és a többször átöblített vizében hagyom állni, lével együtt megy majd a puha húshoz, amikor úgy látom itt az idő, hozzá is öntöm és még adok hozzá annyi vizet amennyi levest szeretnék. Felforralom, utánfűszerezem.
Amikor a zöldségek is megpuhultak, akkor belezúdítom a csipetkét, azzal már csak 5 percet kell főzni és kész is.
Szerintem a húslevesek mellett ez a leves is "gyógyleves", nagyon finom, erőt adó, kiadós, egy szelet friss puha kenyérrel egyenesen mennyei.

Ha mindenképp szeretne mellé még valamit adni az ember, jól passzol hozzá bármilyen édes kelt, pl. aranygaluska vaníliasodóval, vagy esetleg kifőtt tészta /diós, mákos, lekvárral/... 
de a sós, tejfölös, lángos  sem megvetendő.


2020. május 10., vasárnap

Pásztortarhonya fejes salátával


Ma a gombhoz varrtam a kabátot, ugyanis a salátához kellett kitalálnom mit is ennék hozzá igazán.
3 étel volt versenyben, a krumplis tészta, a tojásos nokedli és a pásztortarhonya.
Mindhármat imádom, de végül az döntötte el a dolgot, hogy kiderült számomra, hogy még nincs fent a blogon a pásztortarhonya... nem is értem, ez hogy fordulhatott elő....
Nos, most gyorsan pótoltam.
 Pásztortarhonya
Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári szalonna kockázva
10 dkg füstölt kolbász karikázva
1 nagy vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma apróra darabolva
1 db hegyes erős paprika karikázva
1 bögre tarhonya
2 db közepes krumpli kockázva
pici pirospaprika, só, bors, 1 ek paprikakrém

A szalonnát és a kolbászt pörcre sütöttem és félretettem egy kistányérra.
A visszamaradt zsíron megpirítottam a tarhonyát, majd a hagymákat és az erős paprikát és fűszereztem, beleszórtam a krumplit is, felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven lepje el, puhára főztem.
Amikor kész lett lefedve állni hagytam, hogy saját gőzében álljon össze véglegesen.

Közben elkészítettem a salátalevet, a salátaleveleket egyenként alaposan átmostam és ment az ecetes-cukros lébe.

Tálaláskor szórtam a tarhonya tetejére a szalonna és kolbászpörcöket.
Mennyei finom, jó ízes, egyszerű étel, áldom a pásztorembereket, akik kitalálták.
Az ilyen ételekért élek, halok igazán.


2020. május 7., csütörtök

Kenyérsütés... a vírus idején


/Önhatalmúlag, kicsit erőltetve hasonlítom a címet egyik kedvenc könyvemhez :


Gyökérkenyér
Tegnap este állítottam össze a tésztáját, mert 12 órát állnia kell bekeverve, egy nagy tálban csak úgy hevenyészve, nem kell nagyon kidolgozni, jó sűrű nokedlitészta állagúnak kell lennie, majd letakarva a pulton hagytam és mentünk alukálni, a kenyér is meg én is.


Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt
1 tk. élesztőpor
1 tk. cukor
2 tk. só
3,1 dl víz
1 loccsintás étolaj


Másnap reggel, azaz ma - miután minden reggeli dolgomat elvégeztem - először is a sütőt bekapcsoltam 200 fokra, a sütő aljába betettem egy nagy tál vizet a gőz miatt, majd a szépen megkelt tésztát erősen lisztezett deszkára borítottam, óvatosan áthajtogattam, átgyúrtam, majd kettőbe vettem, egyenként hengerelgettem, a két végét megfogva ellentétes irányba csavartam rajtuk kettőt, hármat.
Két őzgerinc dobozom is van, mindkettőt jól beliszteztem, majd szépen belehelyeztem a csavart tésztákat, vizes ecsettel át is kentem őket és mentek a sütőbe.
1 óra 15 perc szükségeltetett hogy jó pirosra, ropogósra megsüljenek.
Deszkára borítottam, megint átkentem vizes ecsettel és hagytam hűlni.
A héja jó kongós és ropogós, a bélzete finom puha, de látszik a képeken is.
Most megyek és a levágott kis darabokat vastagon megvajazva befalom, ilyenkor a legjobb, még langyosan, melegen.
Különben nem vagyok egy nagy kenyeres, de a frissen kisültnek nem bírok ellenállni.

2020. május 4., hétfő

Zöldspárga leves... karalábés, csipetkés, tejszínes


 Az egyik kedvenc levesem, egészen biztos vagyok benne, hogy a spárgában van valami olyan ásványi anyag, ami bennem nincs ilyenkor tavasszal, mert csak ez lehet az oka, hogy ennyire szeretem, tányérszámra eszem, nyakló nélkül. De csak így darabosan, ahogy a képeken is látszik.
Soha nem eszem semmit krémlevesként, így ezt sem, nevessetek ki, de engem fullaszt  a krémleves kanalazása, félrenyelek, ez biztos valami fóbia a gyermekkoromból, de tényleg nem tudom megenni kanállal a krémleveseket... még levescsészéből inni hagyján, de kanalazni... azt nem.
Ilyen hülyeségeim vannak.
Az egész csomag spárgának a fele ment a kacsamelles rizottóhoz, és a másik fele meg ide a leveshez 2 db karalábéval együtt, ugyanis egy spárgacsomagban rengeteg spárgasíp van.
Spárgaleves... Zöldspárga és karalábé csipetkével tejszínesen
Hozzávalók:
1 adag zöldspárgának a fele, azt is 3 részre darabolva : fejre, szárra, talpra.
2 db karalábé kockázva
1 csokor petrezselyemzöld
só, őrölt bors, 1 ek vegeta
rántáshoz : vaj, liszt
habtejszín
Csipetke : 1 tojás, liszt amennyit felvesz
Legelőször is elkészítettem az apró csipetkét, hagytam egy tálcán száradni, majd jó alaposan megmostam a spárgát, a talprészt lepattintottam, majd abból 4 zöldségleves kockával és vízzel alaplét készítettem részben a rizottóhoz, részben a leveshez, a fejet is elválasztottam a szártól, mert a spárgafej annyira zsenge, hogy azt nem is kell főzni szinte. A fejecskéket félretettem egy tálkában.
Amikor az alaplé elkészült leszűrtem, a talprészt kidobtam, mert az esetleg fás lehet.
A két karalábét is pucoltam, kockáztam, és a spárgaszárral együtt hideg vízbe áztattam, nagyon passzolnak egymáshoz ízben is, színben is.

Egy leveses fazékban készítettem egy vajas rántást, majd felöntöttem az alaplével, majd beletettem a spárgaszárakat és a karalábét, felforraltam, ment hozzá a csipetke, kb. öt percig főztem és felöntöttem jó sok zsíros habtejszínnel és hozzászórtam a spárgafejeket is ... összeforraltam és elzártam a lángot, lefedtem és úgy hagytam 20 percig.
Mennyei finom egy leves, rengeteget tudok enni belőle.

/Én soha nem használom a "főzőtejszínnek" nevezett kémiai terméket, mert az soha nem látott sem tehenet, sem tejet, tehát nem tejszín, hanem laboratóriumban előállított mű valami. 
Mint ahogy tejföl helyett sem a "frissfölnek" nevezett lisztes borzalmat/


2020. április 30., csütörtök

Krumplileves... babéros, buggyantott tojásos, tejfölös


Egyszerű erdélyi leves, Jánossy Alíz gasztroújságíró receptje
Nagyon ajánlom elkészítésre, mert igen finom.
Hozzávalók:
3-4 db krumpli kockázva
1 db vöröshagyma kockázva
3 db babérlevél, só, bors
Rántás: kevés zsiradék, 1-2 kanál liszt, pici pirospaprika
tejföl

Levesbetét: 3 db tojás /vagy amennyit szeretnénk/  sós-ecetes forrásban lévő vízben megbuggyantva és áttéve a levesbe.

A krumplit és a hagymát bő hideg vízben odatettem főni, ment mellé a babérlevél, sóztam, borsoztam, puhára főztem.
Sok só kell hozzá, mert a krumpli nagy mennyiséget bír felszívni.
Közben elkészítettem a rántást, amit a levesbe kavartam, végül 2-3 ek. tejfölt hőkiegyenlítettem a forró leveslével és összeforraltam.
Nekem kellett hozzá egy kanálka ecet, hogy savanykássá tegye a levest.

Egy külön kisfazékban felforraltam sós, ecetes vizet, amikor forrt visszavettem, hogy épp csak zizeregjen, majd az első tojást merőkanálba ütöttem, a vizet jól megkavartam, hogy örvény legyen benne és óvatosan beleeresztettem a tojást, pár percig főztem így forogva,  majd szűrőkanállal lecsepegtetve áttettem a levesbe.
A többi tojással ugyanezt ugyanígy.
Persze, hogy nem mindegyik sikerült, de sebaj, a leves élvezeti értékéből ez semmit nem vont le.

Második fogásnak császármorzsa készült, de a receptnek csak a felét készítettem, abszolút elég volt 1 főre.

Recept itt : a klasszikus recept