a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2020. április 30., csütörtök

Krumplileves... babéros, buggyantott tojásos, tejfölös


Egyszerű erdélyi leves, Jánossy Alíz gasztroújságíró receptje
Nagyon ajánlom elkészítésre, mert igen finom.
Hozzávalók:
3-4 db krumpli kockázva
1 db vöröshagyma kockázva
3 db babérlevél, só, bors
Rántás: kevés zsiradék, 1-2 kanál liszt, pici pirospaprika
tejföl

Levesbetét: 3 db tojás /vagy amennyit szeretnénk/  sós-ecetes forrásban lévő vízben megbuggyantva és áttéve a levesbe.

A krumplit és a hagymát bő hideg vízben odatettem főni, ment mellé a babérlevél, sóztam, borsoztam, puhára főztem.
Sok só kell hozzá, mert a krumpli nagy mennyiséget bír felszívni.
Közben elkészítettem a rántást, amit a levesbe kavartam, végül 2-3 ek. tejfölt hőkiegyenlítettem a forró leveslével és összeforraltam.
Nekem kellett hozzá egy kanálka ecet, hogy savanykássá tegye a levest.

Egy külön kisfazékban felforraltam sós, ecetes vizet, amikor forrt visszavettem, hogy épp csak zizeregjen, majd az első tojást merőkanálba ütöttem, a vizet jól megkavartam, hogy örvény legyen benne és óvatosan beleeresztettem a tojást, pár percig főztem így forogva,  majd szűrőkanállal lecsepegtetve áttettem a levesbe.
A többi tojással ugyanezt ugyanígy.
Persze, hogy nem mindegyik sikerült, de sebaj, a leves élvezeti értékéből ez semmit nem vont le.

Második fogásnak császármorzsa készült, de a receptnek csak a felét készítettem, abszolút elég volt 1 főre.

Recept itt : a klasszikus recept


2020. április 19., vasárnap

Sajtos, besameles húsgombócok tortaformában sütve...


 Sajtos besameles húsgombócok sütve...
Kicsit pepecselős étel, de megéri mert finom és laktató... és különben is, a karanténban időnk, mint a tenger...
Hozzávalók: 4 főre bőven elegendő
30-35 dkg darálthús
1 vöröshagyma, apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 marék rizs
só, bors

- A szokott módon összekevertem és gombócoztam. Kicsit erőteljesebben kell fűszerezni.
Majd leveses fazékban, kb 2 liter vizet felforraltam, tettem bele 1 vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát, fél darab hegyes erős paprikát, lestyánt, petrezselymet, sót, borsot, 2 db leveskockát és egy ek házi vegetát, a legeslegvégén levesbetétnek egy marék rizst... és amikor felforrt belefőztem a húsgombócokat.
Lett egy finom húslevesem is.
Zöldségem épp nem volt, azért nem lett beletéve, különben ment volna a szokásos húsleveshez való adag.
Amikor kész lett, a gombócokat kivettem egy tálba, kicsit hűljenek.

- Közben megfőztem sós vízben 3-4 közepes nagyságú krumplit hajában, majd megpucoltam és egyforma karikákra daraboltam.

- Lereszeltem kb 10-15 dkg sajtot.

- Besamelt főztem, egy kislábasban, azaz 4 dkg vajat olvasztottam, megpirítottam rajta 4 ek lisztet és felöntöttem 2-3 dl tejjel, sóztam, borsoztam és egy maréknyi sajtot olvasztottam bele.
 Összeállítás:
Egy 18-as tortaformát kivajaztam, kiraktam az alját és az oldalát krumplikarikákkal, majd a húsgombócokat ráültettem a krumplikra, sőt, a gombócok közé is tettem krumplikarikákat.
A kimaradt húsgombócokat visszatettem a levesbe.
A formában lévőkre ráöntöttem a besamelt, elsimítottam, megszórtam a reszelt sajttal és ment a 230 fokra előmelegített sütőbe összesülni, összepirulni.
Amikor a sajt a tetején megsült, akkor egészen biztosan készen van.
Zöldsalátával tálaltam.
 Finom, laktató egytálétel, de még így is sok lett nekem, úgyhogy ettem egy adagot, a többit a kislányoméknak adtam, legalább ma nem kellett főznie.



2020. április 13., hétfő

Húsvéti locsolkodás... már csak emlék



Rendhagyó az idei húsvét, így a locsolkodás is, akinek esze van, nem reszkírozza meg az esetleges fertőződést, annyit ugyanis nem ér az egész... szerintem.
De persze mindenki maga tudja és dönti el mennyire "bátor".

TÖRTÉNETMESÉLÉS... hajdan volt családi locsolkodási szokásainkról...
A magam részéről soha nem szerettem a locsolkodást, csak két embertől vettem szívesen, mást nem is engedtünk be soha, se a családból, se a baráti körből, ha netán jöttek is volna lebeszéltük őket jóelőre.....

- Az egyik az Édesapám volt, aki húsvét hétfőn reggel azzal indított, hogy jéghideg vízpermettel ébresztette a család nőtagjait, azaz Anyánkat és minket a húgommal, már akkor visítottunk, meg veszekedtünk vele, zengett a ház, majd később, váratlanul és orvul azzal az iszonyú büdös készen vett közérti borzalommal locsolt minket direkt, amit fillérekért lehetett kapni bármelyik közértben.
Direkt készült erre minden évben és ő halálosan élvezte a sivalkodásunkat, meg hogy szaladtunk előle ki merre látott... mennyit nevettünk, túl a mérgelődésen.
Később, amikor megszülettek a lányaim is és cseperedvén kezdtek tudatában lenni a húsvéti locsolkodási szokásoknak, ők ugyanezt kapták a Nagyapjuktól, ők viszont imádták és élvezték ezeket, mert valami hihetetlen cinkosság volt Nagyapa és unokái között ezügyben is... míg csak élt Apám.
Egyébként is rengeteget programoztak együtt a gyerekeim a szüleimmel - mozi, állatkert, cirkusz, úttörővasút, szánkózás Dobogókőn, kirándulások, jégpályakorizás, hajókázás a Dunán hol vízibusszal a hidak alatt, hol nagyobb sétahajóval föl Visegrádig, nyaralások itt-ott az országban és persze Balatonon a telken a nyári hónapok alatt...
Apámtól nem tudtak olyat kérni, amit ő ne teljesített volna, Édesanyám egy picit szigorúbb és következetesebb volt, de neki is szeme fénye volt az összes unoka. Anyósomnak szintén.

Apám kifogyhatatlan volt az úgynevezett "kiszúrásos, vicces ötletekből" a családtagok felé, tudtuk, hogy ilyen mégis mindig váratlanul ért mindenkit az, amit kapott tőle, ilyenkor határtalanul boldog volt, hogy megint sikerült... rengeteget nevettünk miatta és vele.

Istenem, de jó lenne, ha még itt lehetne velem és kergetne a büdös kölnikkel...
később amikor már nagyon idős volt akkor a férjemmel szövetkezve kérte, vegye meg neki a legbüdösebb filléres kölnit, és az én férjem nagy boldogan teljesítette minden kívánságát és persze kárörvendően nevetve nézte végig a mindenkori húsvéti cirkuszt...
Szerette Apámat és ez abszolút kölcsönös volt, nagyon megértették egymást.
Apám a fiaként szerette a férjemet, képesek voltak együtt elmenni ismert kisvendéglőkbe pacalozni, rántott borjúlábat enni, mert otthon ilyen ételek nem készültek soha, nem beszélve a híresebb Halászcsárdákról szerte az országban, na oda olykor minket is elvittek.
Együtt ordítottak a tévé előtt a foci EB vagy VB alatt.

- No és a másik hű locsolóm a férjem volt, akitől szerettem és szívesen vettem a locsolkodást, ő legalább valamelyik finom parfűmömmel locsolt, nagy udvarlás közepette és hülyébbnél hülyébb versikéket szavalta... sajnos, hogy már negyedik éve, hogy ő is elment, már nincs locsolkodás, csak a szép emlékek. Nekem ez jutott.

Olyan jó visszaemlékeznem ezekre a boldog időkre.


2020. április 6., hétfő

Pillanatokon belül itt a húsvét... 2020 a karantén HÚSVÉTJA



... ami most furcsa lesz, szokatlan lesz, semmiképp nem olyan, mint amihez szokva vagyunk, a karantén miatt. Mert ilyen még nem volt !
Nem jön össze a nagy család, mindenki otthon süt-főz és elmélkedik a dolgok felett, mert ilyet még nem értünk meg eddigi életünkben.

Ennek ellenére, vagy épp ezért, megint kiteszem a Nagy Húsvéti Összeállításomat, hátha tudok ötleteket adni, kedvet, gusztust adni bizonyos ételekhez, akkor is, ha szálegyedül töltjük, akkor is, ha szűk családi körben... semmiképp ne hagyjuk elvenni a kedvünket a finomságoktól, sőt...

Az ajánlatban szerepel reggeli, leves, főétel, saláta választék valamint édességek/sütemények/torták és persze sós sajtos ropogósak/...
Nézegessétek... válogassatok kedvetek szerint a Receptek között itt a linkre kattintva :

https://zsanuaria.blogspot.com/2016/03/husveti-menuajanlataim-nagy-osszefoglalo.html









Franciasaláta formába dermesztve főtt tojással