2013. január 28., hétfő

Kelt kalács, diós és mákos...





Iszonyú hideg volt a hétvégén, nem volt ritka esténként a -10 foknál is hidegebb.
Emiatt is lett a tegnapi ebédünk húsgombócos, csülkös, savanyúkáposztaleves és utána - a Barbinál látott recept alapján - a kelt kalács.
Mondanom sem kell talán, de annyira finom, olyan jól eltalált ebéd lett, olyan jól kiegészítette egymást első és második fogás, hogy csak dicséretet kaptam az egész családtól.

A kalács könnyű, foszlós, dús töltelékű lett,  töltelékből elég lett volna talán kevesebb is, mert úgy türemkedett elő a tészta közül, olyan bőven, hogy nem győztük falni.
Egy kalácsnál viszont az a jó, ha vastagon van a töltelék, az már mégis hogy néz ki, amikor sok a tészta, szinte fojtós,  a töltelék meg csak ceruzavonalnyi.

Barbikám köszönet a receptért, megtartom és rendszeresen sütni is fogom, különféle töltelékekkel, túróssal, gesztenyéssel, többféle aszalt gyümölccsel, fahéjas almával és természetesen mindenféle alkalmakra, télen-nyáron, akár karácsonyra is!!!!!




50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő /1 tasak élesztőpor/
3 dl tej
3 ek. olaj
3 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 ek. vaníliáscukor
csipet só

Mindezt betettem a kenyérgépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát, ez időben 1,5 órát jelent az én gépemen, amikor elkészült lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrtam, kettőbe vettem és letakarva pihentettem újabb egy órán át.
Amikor ez is letelt, egyenként kinyújtottam, amennyire csak bírtam és megtöltöttem, az elsőt diókrémmel, a másodikat mákos töltelékkel, feltekertem, mégpedig úgy, hogy a tészta két rövidebb oldalát egy-két centi mélyen visszahajtottam, rá a töltelékre és a hosszabbik oldalánál fogva felhajtogattam, mint a bejglit szokás. Ez azért szükséges, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni majd a sütéskor.
Sütőpapíros tepsibe helyeztem egymás mellé a két rudacskát, de szerintem nem szükséges a sütőpapír ebben az esetben, egyszerűen csak vajazzuk vagy olajozzuk ki a tepsit és úgy helyezzük bele, szerintem könnyebben és szebben ki tudjuk borítani majd a sülés után.
Vendégeknek mindenképpen csak kihűtve szeleteljük, akkor szebb lesz a végeredmény, hát én nem tudtam ezt kivárni, langyosan próbálkoztam, ugyanis még kicsit folyt a meleg töltelék, de viszont langyosan sokkal, eszméletlenül finomabb, úgyhogy a család előtt nem törődtem a kicsit még hígabb töltelékkel, őket sem érdekelte, mindenki boldogan nyalogatta le az ujjairól a finomságokat.
Viszont ahogy hűl, úgy lesz egyre szilárdabb a töltelék, ezért lehet később szebben, elegánsabban szelni.




Mák töltet:

15-20 dkg őrölt mák /szerintem elég a 15 dkg bőven egy rúdhoz/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár /tetszőleges, bármilyen lehet/
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
mazsola

Jól összekevertem, kicsit összemelegítettem, majd hagytam kihűlni.
Nem szabad folyósnak lennie!!!!





Dió töltet:

15-20 dkg őrölt dió  /itt is elég a 15 dkg/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl rum
1 citrom reszelt héja
mazsola

Ezt is jól összekavartam, nem melegítettem, nehogy a rum aromája eltűnjön.
Ennek is sűrűnek kell lennie!!!!












2013. január 25., péntek

Fánk minden mennyiségben...





Imádom a fánkot, szalagosan baracklekvárral......







...gömbalakúan, meggylekvárral vagy narancs, vagy eperdzsemmel, mindegy csak jó sok legyen....

nagyon finom, könnyű, foszlós.....







2013. január 23., szerda

Hétköznapi ebéd....



..... Sárgaborsóleves, zöldséges, sült szalonnás, csipetkés



.....Túrós tészta, sok túróval, tejföllel, sült szalonnapörccel





A leves....finom, melegítő, ami kell is, mert megint esik a hó, és hideg van, hogy a csuda vinné már el a telet.

10 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma, kockákra vágva
1 sárgarépa, kis karikákra
1 fehérrépa, szintén kis karikákra
1 darabka zeller, apró kockákra
1 darabka karalábé, apró kockákra
pirospaprika
2-3 db babérlevél
25 dkg sárgaborsó
só, bors, 1 tk. petrezselyem, 1 tk. lestyán
1 tojás és annyi liszt amennyit felvesz, apró nokedlinek - csipetkének 

A szalonnát kisütöttem majd egy tányérra félretettem.
A visszamaradt zsíron kicsit átforgattam a hagymakockákat, a zöldségeket, majd meghintettem kevés pirospaprikával és felöntöttem annyi vízzel, amennyi levest szerettem volna, hozzátettem az átmosott sárgaborsót, a fűszereket és puhára főztem.
Közben elkészítettem a levesbetétet és beleszaggattam, még körülbelül 2-3 percig összeforraltam és kész is.
Én nem pürésítem soha, így szeretjük darabosan, rusztikusan.





 Sül a füstölt szalonna a tésztához, mi annyira szeretjük a sült szalonnát, hogy amibe csak lehet, mindenbe teszek...isteni íze lesz tőle az ételeknek



...sok túró, sok tejföl...



már a sült szalonnapörc....


...és a nagykocka tészta, amit bő, sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzöm, leszűröm-öblítem és a forró szalonnazsírban átforgatom, tálaláskor szórom rá a sok-sok túrót és meglocsolom bőven tejföllel.




2013. január 21., hétfő

Vasárnapi ebéd....


... csontleves karaj és velőscsontból
... töltött dagadó rizzsel
... sárgarépa és káposztasaláta
... körte és őszibarack kompót

Vasárnapra már lassan-lassan normalizálódni kezdett az időjárás, olvadásnak indult a rengeteg hó, így meglehetősen jókedvűen készítettem a vasárnapi ebédet hármónknak /85 éves édesapám a harmadik fő/ ,  mivel ezen a hétvégén nagyon csöndes volt a ház, mert a gyerekek pénteken nem tudtak lejönni a kritikus idő miatt.
Csillapodott az izomlázunk is, remélem idén már több hólapátolás nem lesz.
A fűnyíró traktor elé kell venni egy hóeltoló tartozékot és úgy fog működni télen, mint egy kis hókotró, lényegesen megkönnyítve ezeket a fájdalmas és fáradtságos munkálatokat.
Eddig erre nem is gondoltunk, mert nem volt rá szükség.

Szóval az ebéd, ami nagyon finom lett.....

Csontleves 
húsos karajcsontból és velőscsontból


3 db velőscsont
4 egyenként arasznyi darab húsos karajcsont
sok zöldség
vöröshagyma
fokhagyma
szemes bors

petrezselyem, zellerzöld, lestyán
házi cérnametélt és egy kevés zabszem tészta

Sokáig, épp csak gyöngyözve főztem, amikor kész lett a forró velőt kiütögettük piritóskenyérre és megsózva  megettük előételnek, imádjuk nagyon.
Mint ahogy a karajcsontról is leeszegetni a finom főtt húst, majd sok levestésztával, sok zöldséggel kikanalazni a forró húslevest.
Mennyei eledel, önálló főételként is megállja a helyét.



Töltött dagadó, petrezselymes párolt rizzsel



Finom, fűszeres, szaftos, laktató étel, mivel már többször készült nálam, a részletes receptleírás itt megtekinthető.




Sárgarépasaláta

1 kg sárgarépa tisztítás után lereszelve, majd a szokásos ecetes cukros lében megforgatva, pár csepp tökmagolajjal meglocsolva.
Frenetikusan finom, egészséges, csak ajánlani tudom




Káposztasaláta most lilahagymával



Körte és őszibarack kompót, saját eltevés még a nyárról





2013. január 18., péntek

Magyaros krumplileves és habos mákos guba...finom és kényeztető ebéd ebben a hóhelyzetben....


....ami ránk is fért.
Most már tudom milyen érzés amikor megszűnik a külvilág, nem lehet közlekedni, félméteres a hó és csak szakad...szakad...két napja megállás nélkül.
Csend van. Hóhelyzet van.
A kapuzár befagyva, kulcsot nem lehet elfordítani, pedig a járdát is tisztítani kéne.
Még jó, hogy van jégoldó spray amivel végre ki tudjuk nyitni a kaput.
Hiába lapátolunk, félóra múlva mintha semmi sem történt volna, ugyanakkora a hó.
Közben a derekam annyira fáj, hogy ordítani szeretnék, a csuklóm bedagadva a lapát emelgetésétől, szóval én egy ványadt városi vagyok aki nem bírja a fizikai munkát. Hát nem.
Amíg fényképeztem a kertet és a kutyusokat, leesett a szemüvegem a zsinórról amivel a nyakamba szoktam akasztani, észre sem vettem, csak később, már bent a melegben, amikor olvasni szerettem volna, na pánik ezerrel, vissza a hóba, centiméterenként tapogattuk végig azokat a helyeket ahol álltam egy-egy kép készítésénél, ahol a csizmám nyomot hagyott, sehol semmi, "na majd tavasszal meglesz, ha elolvad ez a sok hó" -derítette a kedvemet életem párja. Több mint félórás keresgélés, kotrás után egyszer csak előkerült, mit mondjak óriási volt a megkönnyebbülésem, mert nélküle az égvilágon semmit nem tudok elolvasni, hacsak nem félméteresek a betűk. Szóval kezd elegem lenni kissé a vidéki élet "szépségeiből".
Falatka sem látszik ki a hóból, ha kimegy.
A képek kissé csalókák, mert a fényképezés óta dupla a hómennyiség a fákon, bokrokon.
Nahát ezek után ugyancsak megérdemeltünk egy finom, kalóriadús ebédet.






Magyaros krumplileves


Ezzel kényeztettem szegény, kimerült, átfagyott, hómunkás páromat, aki két tányérral is evett belőle majd közölte élete legfinomabb levesét ette most.

10 dkg füstölt szalonna kockázva
10 dkg csípős etei kolbász felkarikázva
1 db vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma apróra darabolva
1 kg krumpli kockázva
1 ek. szárított petrezselyem
1 ek. szárított lestyán
2 tojás és annyi liszt amennyit felvesz, apró nokedlinek
1 ek. édes anna paprikakrém
A szalonnát pörcre sütöttem majd mellette a kolbászt is, egy tálba kivettem és félreraktam, a zsírra dobtam a vöröshagymát, megdinszteltem, ment rá a krumpli, a fűszerek, felöntöttem bőven vízzel, amennyi levest szerettem volna és puhára főztem. Közben bekevertem a csipetke/nokedli tésztát és azt is beleszaggattam, 10 perc főzés után kész is volt.
A legvégén visszatettem a levesbe a sült szalonnapörcöket és a sült kolbászkarikákat is.
Egyébként tényleg nagyon finom lett, tányéronként 1 ek.tejfölre tálaltam.





Habos mákos guba




A recept Tücsök Bogár konyhájából van, annyira pofon egyszerű és nagyon finom, köszönet érte.





1 db nagy fonott kalács szeletelve /eredetileg kiflikarikák/

1 l tej
10 dkg cukor
5 tojássárgája
vaníliáscukor
Először a tojássárgákat habosra kevertem a cukrokkal egy mély tálban, majd fokozatosan adtam hozzá a tejet, jól elkevertem.

20 dkg darált mák
10 dkg cukor
egy marék mazsola
1 citrom reszelt héja
Ezeket egy másik tálban összekevertem.

5 tojásfehérje
10 dkg cukor
Kemény habbá vertem a fehérjét cukorral egy harmadik tálban.

Sütőt bekapcsoltam 110 fokra, alsó-felső sütésre.
Egy nagy sütőtál alját kiraktam a kalácsszeletekkel, meglocsoltam a tojásos tej felével, erre szórtam a cukros, mazsolás, mák felét majd rácsorgattam két ek. mézzet, erre megint kalácsréteg következett, ezt is megöntöztem a maradék tejjel majd megszórtam a maradék mákkal, majd szintén két kanálnyi méz lett rácsorgatva. Az egész tetejére kentem a cukros tojáshabot, amit egy villával kicsit felkócoltam-felborzoltam és ment a sütőbe, ahol 1 órát sült szépen lassan, alacsony hőfokon.
Ezalatt a kalács magába szívja a tejet, a tojáshab pedig megszínesedik, kívül ropogós, belül selymesen puha lesz.

Aki ismeri, és ki nem, a mákos gubát, az tudja, hogy finom, laktató, minden édességigényt bőven kielégítő desszert.
Fogyókúrázók tartózkodjanak tőle, mert egy kalóriabomba, de a mi esetünkben ez senkit nem érdekelt, pláne nem több órás hólapátolás után. Külön kellett is a kalória és energia.
Asszem ma éjjel jól fogok aludni.







2013. január 17., csütörtök

Cindy a tündéri kutyalány...




Falatnak kutyatársa lett, nekünk meg hatalmas és csodaszép házőrző kutyusunk.
Jó pár hétig tartott az összeszoktatás, a karácsonyi ünnepek hetét és az új év hetét  tartottuk alkalmasnak, mert akkor amúgyis itt volt a család, így mindenki bedobta magát.
Az első napok hisztérikusak voltak, Falat féltékeny volt jogosan, támadólag lépett fel a tőle kétszer akkora kutyával szemben, ugyanakkor nem mindennapi bátorságot is mutatott, hogy egyáltalán támadni mert, persze félelmében tette. Féltette az elsődleges és kiváltságos pozicióját.
Később rájött, hogy azt semmi nem veszélyezteti, sőt Cindy teljesen aláveti magát Falatnak, elfogadja az erőszakosságát, elsőbbségét, mindössze játszani akar vele. Jóindulatúan figyelte a lábai körül örjöngő, habzószájú tüsszencs kiskutyust.
Eleinte Falatot féltettük Cindytől, aztán fordult a kocka és Cindyt kezdtük félteni Falat agressziójától.
Az egész család kint volt és őrködött, ugrásra és szétválasztásra készen, ahányszor Falatot a szobakutyust ki kellett engedni a dolgát végezni. Kétségbe voltunk esve, mi lesz, ha a gyerekeknek vissza kell menni Budapestre, mi ketten a férjemmel hogy fogunk közéjük vetődni, ha begurulnak.
Végül egyik napról a másikra Cindy a nagy kutyák viszonylag jámbor nyugalmával meggyőzte Falatot, hogy ő inkább játékosan fogja fel ezt az egészet, nem akar ő itt semmi konfliktust, nyugodtan szeretne élni, ismerkedett az új környezettel, a nagy kerttel, az új gazdikkal, így végül Falat is megérezte, hogy itt senki nem akarja az ő helyét veszélyeztetni, se elfoglalni, se őt bántani, megnyugodott és átment a rivalizálás játékosságba.
Azt kell mondjam, végül meglepően rövid idő alatt és intelligensen összeszoktak.
Most már inkább azt látjuk, hogy  törpike Falat diktál és vezényel, a hatalmas Cindy pedig aláveti magát és boldogan lohol utána, hemperegnek a hóban a végkimerülésig, kergetőznek, együtt őrjáratoznak a kerítések mentén.
Falat amikor kifárad, jön a teraszajtóhoz és ott üldögélve várja a beeresztést, mellette a kövön elnyúlva fekszik és liheg Cindy, akinek Falat egyben az edzőpartnere is, mert egész biztosan az utóbbi időben nem futott és mozgott ennyit.
Egyelőre a teraszon csináltuk meg a fekhelyét, hogy lásson minket, hallja a mindennapi zörejeket, majd lassan hozzászoktatjuk kutyaólhoz is, amit nem ismer még.
Imádom amikor odaáll a teraszajtóhoz és a nagy busa medvefejét az üveghez nyomva les be.






Cindy öt év körüli, szépséges vörösesbarna és fekete színekkel megáldott, hosszúszőrű német juhász lánykutya, menhelyről való, előtte nagyon rossz gazdája vagy gazdái lehettek, mert a viselkedéséből látni, hogy többször nagyon megverhették, megalázhatták, megtörték, sőt mint röntgenvizsgálatnál kiderült a csípőjében golyó van, tehát rá is lőttek, lehet nem is egyszer.
Pedig ő egy jámbor, végtelenül szelíd, szeretetre éhes, bujós, kedves kutyakislány.
Remélem lassan elfelejti a félelmeit és megtapasztalja, hogy itt ő csak szeretetet, gondoskodást, bőséges, jó ételeket, társaságot, sok játszást, szabad és boldog kutyaéletet élhet, teljesen magára talál és kibontakozik a maga teljességében az igazi egyénisége.
Mindent elkövetünk ezért.





Itt látható a most következő képsorozaton, milyen nagy egyetértésben jönnek-mennek szaladgálnak együtt








Cindy lábnyoma a hóban...



Tehát három benti cicáról, Titu, Szafti és Csini, egy benti kutyáról Falatka, egy kinti kutyáról Cindy és két kinti cicáról Ciliről és Rozsdáról gondoskodunk, próbáljuk biztosítani nekik az állathoz méltó életet.
Bár Csini félig utazó cica, ő sokat van fent a pesti lakásban is, de sok hétvégét itt tölt Szafti nagy örömére, mert ők ketten nagy játszótársak.
A többiek állandó itteni lakosok.
Már csak Cili kislánycica és Rozsda fiúcica bemutatása van hátra, rövidesen az is meglesz.
És asszem ezzel a szaporulattal itt megállunk, remélem ők amíg csak élnek, nagyon jól fogják érezni magukat itt velünk, mert mi imádjuk őket és nagyon jól érezzük magunkat velük.
Nem is tudom elmondani mennyi szeretetet kapunk tőlük.